Son Konuşma

Serbest Kitaplar
Orijinal Adı:
The Last Lecture

2023 259. kitabı
Bu kitaptan bu kadar etkileneceğimi tahmin etmezdimElime aldığım ilk andan itibaren yaşadığım duygusal yoğunluğu size anlatmak istiyorum ama inanın becerebilecek miyim bilmiyorumÖncelikle son konuşma bir kurmaca eser değil, gerçek bir yaşam hikayesi ve maalesef güllük gülüstanlık bir yaşam hikayesi okumayacaksınız. Üç minik çocuğu olan, hayallerindeki kadınla evli, fiziksel olarak oldukça iyi görünen, akademik olarak başarılı bir bilgisayar profesörü #randypausch Ancak hayatın kendisine verdiği bu şahane şeylerin yanında karaciğerindeki on tümör yüzünden birkaç aylık ömrü kaldığı gerçeği ile yüzleşmek zorunda. Maalesef biz de bu gerçekle daha kitabın ilk cümlesinde burun buruna geliyoruz.İşte sonrası yoğun bir empati, acıma, hayran olma, saygı duyma, üzülme vs pek çok duygu ile boğuşarak okunan bir kitap #sonkonuşma Çocukları çok küçük profesörün ve kendisini hiç hatırlamayacak olan üç çocuğunu yetiştiremeye zamanı olmadığı için üzülüyor en çok. Buna bir çözüm yolu buluyor kendince Hani #tedx konuşmaları var ya işte onlara benzer bir dizi konuşma yapmaya karar veriyor. Aslında konuşmalar zaten planlıydı da ölüm çağırınca hiç beklemediği anda, konuşmaların içeriği değişiyor. Profesör bu konuşmaları videoya kaydettirip sonrasında da #jeffreyzaslow ‘dan bu süreci kitaplaştırmasını istiyor. Aslında biz kitap boyunca hem kanserle mücadele eden hem eşinin kendini kötü hissetmemesini sağlamaya çalışan hem de büyüdüğünde kendisini anlayabilsinler diye kendini çocuklarına bir videonun içine koyarak bırakma çabasında olan bir adamı izliyoruz. Yolun sonu belli ve zaman kısa… İki seçenek var biri her şeyden elini eteğini çekip ailesiyle son günlerini yaşamak diğeri de onun seçtiği. Gücünün yettigi güne kadar anlatmak ve anlatmak. Şimdi profesörün sorusunu sormak istiyorum
2025 20. kitabı
Okunma: 26 Ekim 2025 15:21
Bir babanın çocuklarına bırakabileceği en güzel miraslardan bir tanesi. Hayatın ciddiye alınmayacak ak kadar kısa olduğunu da çok güzel hatırlatıyor. Çok hoş gerçekten
2026 20. kitabı
Okunma: 09 Haziran 2026 23:33
öncelikle yurtdışında bu kadar popüler olup çok okunmasına rağmen türkiye’de nerdeyse hiç duyulmamasına şaşırdığım bir kitap oldu. benim de Sıdıka Tunç Candoğan’ın önerisiyle haberim oldu, iyi ki de olmuş. kitabın yazarı çok başarılı bir profesör, pankreas kanseri ve son birkaç ayının kaldığını öğreniyor. üniversitesinde ‘the last lecture’ isimli bir konuşma yapıyor -konuşmayı youtube’da bulabilirsiniz- sonrasında zaten birkaç ay içinde kansere yenik düşüyor. kitap ise 48 yıllık yaşamından öğrendiği şeyleri, tavsiyelerini içeriyor ama klasik bir şekilde değil, Randy Pausch öleceğinin farkında olan, ortalama süresini bilen ve tüm bunlara rağmen o sağlıklı kafa yapısını, mentali koruyan bir adam. bu beni özellikle çok şaşırttı, inanılmaz geldi. bir insan nasıl bu kadar dayanıklı, zeki ve aynı zamanda duygusal, duygusal zekası yüksek olabilir diye düşündüm durdum kitap boyunca. kitap hayatından kısa kesitleri ve onlardan çıkardığı dersleri, kendi önerilerini içeriyor. dili basit ve su gibi akıp giden bir kitap. ilgisini çeken herkese öneririm <3
2024 65. kitabı
Gerçek bir hikayeden uyarlanmış, pankreas kanseri olan 3 ay ömür kalan 3 çocuk babası,ünlü bir bilim adamı. Son konuşmasını yapar ama ölümle ilgili değil yaşamla ilgilidir konuşması. Ben bu tarz kitapları sevmediğim için pek severek okuyamadım. Çoğu kişi severek okumuş ve etkilenmiş. İnternette Profösörün videosu da var merak eden bakabilir.
2023 195. kitabı
SON KONUŞMA . Son şansımız olsaydı, dünyaya hangi gerçeği bildirmek isterdik? Yarın ölecek olsaydık, neyi miras olarak bırakırdık? Randy Pausch' e pankreas kanseri konmuş ve son ayları olduğunu öğrenmişti. Jai ve Randy, Dylan, Logan ve Chloe  ile birlikte, yaşamlarını birkaç aya sıkıştırmak zorundaydı. Ona teklif edilense yapması gereken bir konuşmaydı. Bu bir son konuşma olacaktı evet, ve o, gerçekten son konuşma olacak bir son konuşma yapmak istiyordu. Bu konuşma, önemsediği pek çok insanın, onu bir bedende görebilecekleri son fırsat olacaktı. Randy bu konuşmayı, hiç göremeyeceği geleceğine doğru bir araç olarak görüyordu. Sahip olduğu tüm başarıları, sevdiği her şey, çocukken sahip olduğu hayallere ve hedeflere dayanıyordu. Böylelikle konuyu belirlemişti: " Gerçekten çocukluk hayallerimizi gerçekleştirebilmek " Evet, Randy birçoğumuzun teşhis aşamasında dahi kendini salacağı, hele ki birkaç ay ömrünün kaldığını öğrenmesi ile karalar bağlayacağı bu haber ile bize tokat gibi bir ders veriyor. Çocukluk hayallerinden, desteklenmeye, azim ile engelleri aşmanın gücünden yaşamın değerine, deneyimlerden ailenin önemine ve daha pek çok konuya değinerek yapıyor son konuşmasını. Her bölümde çıkaracağınız dersler ve altta verilen mesajlar o kadar iyiydi ki, ben hem üzülerek hem de severek okudum bu kitabı. Leyla Şeker tavsiyesi ile tanıştığım bu kitap bir iyiki oldu benim okumalarımda. Kesinlikle okumalısınız, hem hayatın kıymetini bilmek, hemde yaşanılan anların_ zamanın geri gelmeyeceğini görerek ailemize sarılmak için . Sen hata yaptığında ve kimse sana bir şey söylemediğinde, bu senden vazgeçtikleri anlamına gelir. Eğer Aralık kapı bulursanız, içeri girmenin bir yolunu da bulabileceğinizi anlıyorsunuz Engellerin orada olmalarının bir sebebi var. Amaçları bizi
Son Konuşma
2023 38. kitabı
Okunma: 27 Aralık 2023 17:11
SON KONUŞMA JEFFREY ZASLOW SERBEST KİTAPLAR YAYINEVİ Merhabalar Sevgili Kitap Dostları Bugün sizlere Sevgili Yazar Jeffrey Zaslow 'un Kaleminden çıkıp serbest.kitaplar Yayınevi tarafından yayınlanan Son Konuşma adlı kitap yorumuyla geldim... -Kitabımızın türü hem kişisel gelişim hem de biyografik roman olup; 6 Kısım, 61 İçerik Başlığı 206 sayfadan oluşmaktadır. Yazım dili sade, açık ve oldukça anlaşılırdır. Kurgusu okuru son sayfasına kadar ilerletebilecek potansiyele sahip bir şekilde sürükleyicidir. Sizi ilk sayfasında içine çekmeyi başarıp son sayfasına kadar merak içinde ilerleten, aile, arkadaşlık, dostluk, tecrübe ve deneyim, Azim ve mücadele, hüzün ve ayrılık  konularına yer verilmiş olup, kişisel gelişimin biyografik roman tarzıyla harmanlanlanarak okuyucuya sunulmuş olan kitapları okumayı sever misiniz? Cevabınız evet ise bu kitap tam sizlik derim. Neden mi? Hadi gelin az biraz kitap içeriği hakkında bilgi vereyim size -Kitabımız; Pankreas kanseri, 3 ay ömür biçilen dünyaca ünlü bir bilim adamı, ama her şeyden önce 1,2 ve 5 yaşlarında üç tane çocuğu olan ve onlardan hiç ayrılmak istemeyen son derece duygusal bir baba olan Randy Pausch 'un yapmış olduğu “Son Konuşma” 'sının içeriğini oluşturmaktadır. -Randy Pausch ; Gelecek yirmi senede çocuklarına öğreteceklerini, günün birinde onların sahiline vuracak bir şişeye sığdırmaya çalışıyor. İşte böyle bir adamın bütün dünyaya ve en başta da çocuklarına miras bırakılmak üzere, yaşamla ilgili-evet ölümle değil, yaşamla ilgili-çocukluk hayallerimizle ilgili, hayatımızdan sonuna kadar tad almayla ilgili, dostluklarla ilgili, sevgiyle ilgili, kısacası yaşamın tam da kendisiyle ilgili üniversite kürsüsünden yaptığı konuşma... "Son Konuşma" "...Çocuklarımın bana dair hiçbir anısı olmayacağının farkındayım. Bir ressam
İnceleme
Puan vermedi·240 syf.·
2024 2. kitabı
Kitaba gecenin ilerleyen saatlerinde, arka fonda keman sesi çalarken önce arka kapağındaki yazıyı hemen ardından giriş bölümünü okuyarak başladım. Bu saatler duygusal olduğum saatler sanırım. Gözlerimi bu birkaç sayfa sulandırmaya yetti. Evli, mutlu, çocuklu bir adamın kanser olması ve çok kısa bir ömrünün kalmasını anlatıyordu. Etkilenmiştim. Elime ilk alışta 30 sayfadan fazla gidemedim. Sonra hızlı bir şekilde son buldu. Hayallerinin peşinden giden bir insanın hikayesini okudum. En kötü senaryoda bile iyi olmaya çalışan bir insan. Ailesine bağlı, zorlukları aşmanın yolunu her zaman bulan bir bilgisayar bilimcisi. Okumayı ertelediğim bir kitaptı. Okumadan önce bile anısı vardı. Bu kitabı uzun zaman önce hediye eden insanla evleneceğimi sanıyordum. Sonra her şey bir anda bitince kalakalmıştım. Şimdi kitabı okudum da ne dertler varmış diyorum. Bizimkisi de dert mi. Çok yalpaladım. Oysa karşımızda kansere hem de ölümcül kansere yakalanmış, sayılı günleri olan bir insan var. Hayatından, hayallerinden, başardıklarından kesit kesit bölümler yer alıyor. Alice projesinden, öğrencilere programlama öğretmenin kolaylığına değinmiş. Bizde şuan ortaokul derslerinde bu model öğrenimden yararlanıyoruz. Scratch, mBlock gibi araçlar kullanıyoruz. Kıyafet modasına, kendisinin bununla ilgilenmediğine değinmiş. "Benim dolabım, açık gözlülükten uzak. Daha çok kararlı. Beni gayet güzel idare edecekler. (sf.146)" diyor. Öğerncilerinin geldiği konumlardan, ne işler başardıklarından bahsetmiş. Mesela Star Wars'ın yapımında emeği geçen öğrencisinden falan. Okuyun, okutun derim. İnsana, gelişimine katkısı olan, ben ne yapıyorum. Nelere üzülüyorum, ne yapmalıyım dedirten bir kitap oldu. Beni sarstı açıkcası.
2026 30. kitabı
Okunma: 26 Mayıs 2026 14:45
The Last Lecture (Son Konuşma), bilgisayar bilimi profesörü Randy Pausch tarafından 2008 yılında yayımlanmış bir kitap. Kitabın ortaya çıkış hikayesi hüzünlü. Pausch, pankreas kanseri olduğunu ve yalnızca birkaç aylık ömrü kaldığını öğrendikten sonra, o dönemde henüz çok küçük olan üç çocuğuna bir hatıra bırakabilmek amacıyla bu kitabı kaleme alıyor. Kendi çocukluğundan başlayarak hayatını ve yaşadığı deneyimleri anlatıyor. Benim aklımda en çok kalan yaklaşımı ise zamana para gibi değer vermesi ve sık sık sordurduğu şu soru oldu: “Bu zamanını gerçekten buna harcamak ister miydin?” Kitabı bir kitap kulübü için okumuştum. Açıkçası o vesile olmasa muhtemelen elime almazdım. Son aylarında yazdığı ve çocuklarına bir miras bırakma amacı taşıdığı için eser hakkında olumsuz konuşmak içimden de gelmiyor. Bu kitabın temelini oluşturan konuşmasını Youtube’da izlemek de mümkün. @_sayfayolcusu_
The Last LectureRandy Pausch · Hardcover · 2014398 okunma
2019 80. kitabı
Okunma: 03 Kasım 2019 17:03
Kitabı son kısmına kadar yüzümde bir gülümsemeyle okudum. Ta ki ‘Lütfen ölme’ yi okuyana kadar. Uzun zamandır beni ağlatabilen bir kitaba rastlamamıştım. Hikayenin gerçek olması da cabası! Bazen çok satan, popüler olan kitaplar yerine kitapçıda kıyıda köşede kalmış kitapları okumak gerek. Hiç bir zaman popülariteyi desteklemedim ve Randy Pausch karşılaştığımıza sevindim.
2022 4. kitabı
Nasıl anlatacağımı bilmiyorum. Ama bazen birinin arkasından sadece ağlamazsın ekseriyetle güler yada hep güzel anılarını anlatarak anarsın onu. Sanki Randy Pausch u herkes öyle anıyor gibi hissediyorum. Kitabı okurken sık sık boğazım düğümlenip ağlamadım ki genelde çabuk duygulanıp etkilenen bir insanım. Çok takdir ettim onu. Hayata karşı duruşunu. İnsaniyetini ve azmini. Üstüne son konuşmasının videosunu izledim YouTube dan ve aynı kitapta hissettiğim o sıcak tavır sevimli adam bir hevesle konuşuyordu karşımda :) Bu dünyadan bir Randy geçmiş en çokta iyilikleriyle.
Düşünce

Randy PauschYazar · 2 kitap
Randolph Frederick Pausch (23 Ekim 1960 &ndash; 25 Temmuz 2008), ABD'li bilgisayar bilimleri profesörüdür. Ağustos 2006'da kendisine pankreas kanseriteşhisi kondu ve yoğun bir kemoterapi ve tedavi programına girdi. Bir süre sonra kanserin vücuda yayıldığı fark edildi ve artık ölümcül bir durumda olduğu söylendi. Bundan sonra Pausch, karısı ve 3 çocuğu ile daha çok vakit geçirebilmek için hayatını biraz daha uzatabilecek tedavilere ağırlık verdi. Ayrıca çocuklarına bir miras olarak bırakabileceği tek şeyin en iyi yapabildiği şey olan bir konuşma olabileceğini düşünerek en son çıktığı semineri bu amaçla verip bir de "The Last Lecture" Son Konuşma adında kitap hazırladı. 25 Temmuz 2008'de, aile evinde hayatını kaybetti.