Herkese merhabalar, Osamu Dazai'nin kaleminden okuduğum 9. kitap "Son Yıllar" oldu. Son Yıllar, Dazai'nin yayımlanan ilk kitabı, bu yüzden olgunluk eserlerinin zirvesinde bir kitap beklemeden okuyun, derim. Kitapta 14 tane bölüm bulunuyor. Genel olarak hikayeler, kasvetli, savruk, karmaşık, hezeyan dolu ve ölüm düşünceleriyle sarılı durumda. Oluşturmuş olduğu karakterin arketipleri ise çoğunlukla savunmasız veya istismara uğramış kadın profili, dolandırıcı ve hayattan bıkmış yazarlar ve ihmal edilmiş çocuklardan oluşuyor. En çok otobiyografik özellik taşıyan Hatıralar, Soytarı Çiçekleri ve Dönüşüm, Körname adlı kısa hikayelerini beğendim. Sırasıyla hikayeler;
1) Yaprak Yaprak
Birçok kişinin hayatından kesitler sunan bir bölümdü. Kesitlerin ortak noktası bence savruk ve karamsar olmalarıydı.
2) Hatıralar
Dazai'nin hayatından otobiyografik özellikler taşıyan bir bölümdü. İhmal edilmiş bir çocukluk hayatı, değişen insan figürleri ve ne yapacağını bilememe kaygıları. Ne yazık ki fazlasıyla tanıdık bir senaryo..
3) Dönüşüm
Hem anlatımı hem de hikâyesi fantastik olan güzel bir hikayeydi. Dazai'nin hayali Cavlak At Dağı'nın puslu ve büyülü silüetinde minik Suwa'nın masalsı dönüşüm hikayesine şahit oluruz.
4) Tren
Beş sayfa uzunluğunda kısa bir hikayeydi. Ayrılık, aşk, sadakat ve ihanet konularının iç içe olduğu melankolik bir temaya sahip.
5)Dünya Haritası
Edo döneminde, İtalyan misyoner Giovanni Battista Sidotti'nin, yasadışı misyoner çalışmasının engellendiği hikayeyi Dazai kendi kalemiyle tekrar yorumlamış. Bence güzel de olmuş.
6) Maymun Adası
Ters köşeli bir hikayeydi bu yüzden üstüne pek bir şey söylemek istemiyorum. Büyüsünü tamamen okura bırakmak istiyorum.
7) Serçe
Bu hikayeyi pek beğenemedim. Bir grup çocuğun oyun hikayesi gibiydi.
8) Soytarı