Diktatörlüğün Gölgesinde

İthaki Yayınları
Orijinal Adı:
Space Invaders

2022 10. kitabı
Şili'de darbe yıllarında çocukluğu geçmiş kişilerin, anıları rüyaları üzerinden yaşananları okuyoruz. Ne kadar tanıdık ve bizim yakın tarihimize benzer haller. Aynı yılları aynı sancılar İle geçirmiş iki toplum,hayret!!! Kısacık, yalın ve akıcı bir anlatım, etkileyici ve net. Çok sevdim.
2022 27. kitabı
Şilili yazar Nona Fernández, Altazor Ödülü, Sor Juana Inés de la Cruz Ödülü gibi saygın ödülleri kazanan bir yazar.Eserlerinde daha çok Şili'nin  Pinochet döneminde yaşadığı karanlık günlerini konu ediniyor. Space Invaders, o yılların yaygın bir video oyunu. Bir grup çocuk, gizemli bir şekilde ortadan kaybolan arkadaşları Estralla'nın izini Space Invaders eşliğinde, hayallerle, anımsamalarla takip ediyorlar. Çocukluğun büyülü dünyası ile Pinochet döneminin acılarını yan yana anlatıyor, Nona Fernández. Alejandro Zambra: " Yaşadıkları berbat ülkeyi anlamaya çalışan Şilili çocukların nesli hakkında, karanlık ve oyunbaz bir roman." olarak nitelendirmiş Space Invaders'ı. Kitabı beğendim ama çok çok kısa buldum.Biliyorum, uzun olmak zorunda değil, yine de böylesine bir konu daha uzun anlatılsın isterdim.
Çocukların Gözünden .....
2021 110. kitabı
Okunma: 12 Eylül 2021 22:50
Şili'de 1973 yılında darbe ile indirilen sosyalist Başkan Salvador Allende'nin yerine 17 yıl iktidarda kalan diktatör Pinochet'in döneminde geçiyor. Bu dönemde bir grup çocuğun küçük yaşlarda politika ve eylemlerin içine atılması, çocukların gözünden aileleri kısacası onların gözünden dönemi okuyoruz. Yazar dönemin olaylarının bir kısmını kısa kısa çok güzel anlatmış, Estrella Gonzalez'in mektupları da tuzu biberi diyebilirim. Açıkçası kitabı okumadan önce Şili'deki olayları ve önemini bilmiyorum. Kitapta çok detaya girilmese de ben de internetten araştırma hevesi uyandırdı. Sizin de bakmanızı tavsiye ederim.
Puan vermedi·72 syf.·
2024 525. kitabı
Rüyalar birbirinden farklı, tıpkı zihinlerimizin birbirinden farklı, anılarımızın, bizlerin birbirimizden farklı ve farklı büyüdüğümüz gibi. Space Invaders. Nona Fernández. Yer Şili ve yaşanan dönemler pek oyle sevimli dönemler değil. Kayıplar, acilar dönemi... Iste bız bu donemi bir grup çocuğun anılarından okuyor ve o dönemlere bir nevi tanık oluyoruz. Kaybolan arkadaşları Estrella çocukların rüyalarına giriyor onlarla mektuplasiyor.. Kurgu gerçeğe, gerçek kurguya karışıyor.. Space Invaders aslinda burada bir metafor, okuyunca bunu daha net anlıyorsunuz Bu oyun üzerinden yaşanan döneme sembolik bir atıf. Yazarın dilini cok özgün buldum . Anlatmak istediğini cok iyi anlatmış. Kısacık kitaba cok sey sığdırmış.. Çeviri Roza Hakmen ve her zamanki gibi mükemmel. Keyifli okumalar.
2021 148. kitabı
Okunma: 01 Ekim 2021 01:43
Latin edebiyatını seviyorum,yaratıcı,renkli,farklı buluyorum.Bu da kısacık,68 sayfa bir eser ama içine kocaman bir tarih sığdırmış.80'li yıllarda Pinochet diktasının karanlığında ülkede yaşanan zulmü çocukların gözünden anlatan hem de bunu Space Invaders oyunu eşliğinde yapan kısa ama vurucu,okunası bir eser.Bir grup çocukluk arkadaşının rüyalarında ve zihinlerde hatırası canlanan Estrella Gomez 'in bir belirip bir kaybolan öyküsünü okuyoruz.Anılarında yolculuk yaptığımız ve mektuplarıyla döneme tanıklık ettiğimiz çocuklar kendilerini S.I. adlı oyunun taşları gibi görüyorlar.Gerçek ile düşlerin birbirine girdiği,çocuk zihinlerde anıdan anıya yolculukla esrarengiz bir biçimde ortadan kaybolan Estrella'nın hikayesi ile birlikte bir ülkenin acı ve karanlık tarihine tanıklık yaptığım bu metni ilgiyle okudum ve yazım tarzını oldukça özgün buldum.
2024 114. kitabı
Nona Fernández’in "Space Invaders" adlı novellası, hem nostaljik hem de derin bir şekilde politik bir anlatı sunarak, okuyucuyu Şili’nin diktatörlük dönemindeki çocukluk hatıralarına götürüyor. Latin Amerika edebiyatının bende yarattığı büyüyü hiç söndürmeden, hatta üstüne ekleyerek devam ettiriyor. Fernández, bir grup arkadaşın geçmişten gelen anılarını bir araya getirerek, bireysel ve kolektif hafızanın nasıl şekillendiğini okurunu aktarmaya çalışıyor. Yazar, sıradan çocukluk deneyimlerini—oyunlar, okul günleri, arkadaşlıklar—bir tür melankolik güzellik ile resmederken, arka planda diktatörlüğün karanlık gölgesi sürekli soğuk bir kaskatılıkla hissediliyor. Bu kontrast, okuru yakalıyor kesinlikle. Ayrıca, Space Invaders adıyla yapılan metafor, oyunun içinde kaybolan çocukların masumiyetini ve şiddetin günlük hayata sızışını imge olarak çok yerinde kullanabiliyor. Space Invaders hem bireysel hem de ulusal travmayı ele alan etkileyici bir eser. Fernández’in, kısa bir anlatıda böylesine güçlü bir etki yaratması hakikaten takdire şayan. Space Invaders, duygusal yoğunluğuyla mutlaka okunması gereken bir kitap.
2024 Okuma Raporları
2021 61. kitabı
Okunma: 26 Eylül 2021 00:00
Nona Fernandez, 1980'li yıllarda Şili'de, diktatörlüğün gölgesinde büyüyen bir kuşağın hikayesini anlatıyor Space Invaders adını verdiği kitabında. O yılların en yaygın video oyunlarından birinin adını verir kitabına .Şili'nin tarihindeki karanlık sayfalara ayna tutmaya çalışmış yazar. Kısacık ama çok etkileyici, sarsıcı, düşündürücü bir kitap. Kitabı sayfasını keyifle takip ettiğim Hülya AçılanHülya Açılan sayesinde keşfettim. Kendisine çok teşekkürler ederim:))
Şili'nin Yüzü
2022 21. kitabı
Okunma: 15 Nisan 2022 17:55
Şili'nin karanlık tarihine ışık tutan Nona Fernandez'in kitabı ilk başta hiçbir şey bilmeden okunduğunda bambaşka bir izlenim yaratırken olayları ucundan bile bilseniz aslında burada neler olduğunu çok geçmeden anlayabiliyorsunuz. Faşizmin karanlık yüzü bambaşka bir dille muhteşem bir şekilde okuyucuya aktarılıyor. Oguzhan DumanOguzhan Duman Space InvadersSpace Invaders
kitap yorumu
2022 43. kitabı
1. çoğul şahıs ekiyle yazılmış bir modern klasik. Üslubu alışılmışın dışında ama rahatsız etmiyor. Kitap kısa olmasına rağmen çok şey anlatıyor. Küçük yaşta bazı insanlar için neler yaşamış diyebiliyoruz. Güzel ama hüzünlü ve güçlü karakterlerle dolu bir kitap.
Pinochet Gölgesinde Kâbuslar ve Hafızayı Birbirine Karıştıran Bir Kitap
2022 8. kitabı
Dünyayı boğucu hâle getirenler, oyunda kalmak için çabalayan oyuncular. Boğuculuktan kaçınmaya çalışanlar, oyuncuların(!) engelleme çalıştığı işgalci uzaylılar. Halk, uzaylı taburu. Halkı kurban konumuna oturtan düzen, oyun dünyası. - Cemalettin Sipahioğlu İncelemenin tamamı: kayiprihtim.com/inceleme/space-...

Nona FernándezYazar · 1 kitap
Nona Fernández, Şilili bir aktris, yazar ve senaristtir. Juana Inés de la Cruz Ödülü ve Altazor ödülüne layık bulunan Fernández, özellikle Şili'nin Pinochet döneminde yaşadıklarını konu edinir.