Stiller

Mart 1996
Yapı Kredi Yayınları
Orijinal Adı:
Stiller

Asla Hayat olmamış hayatı üstümden çıkarıp attım.
2023 61. kitabı
İnsanı o güne kadar olan yaşamına yavaş yavaş ya da ansızın yabancılaştıran şey, kendini tanımasıdır ve bu tanıma ilk adımdır, atılması zorunludur, ama kesinlikle yeterli değildir. Tam da bu adımı
2021 40. kitabı
Okunma: 10 Mart 2021 22:35
Stiller’in kimlik sorunuyla ilgili Kafkaesk bir eser olduğunu düşünüyordum; zannettiğimden çok daha farklı ve beklediğimden daha çok sevdiğim bir kitap olduğunu gördüm okuyunca. Homo Faber’i de okuyup beğenmiştim, iyi bir kitaptı ama Stiller muazzam bir eser. Aniden kaybolduktan yıllar sonra ortaya çıkan bir heykeltraş olduğu şüphesiyle bir adamın tren garında tutuklanışıyla başlıyor ve farklı insanların gözünden bu heykeltraşın hayatına odaklanıyor kurgu. Kişinin kendini kabullenmesi, kendiyle ve duygularıyla barışabilmesi ve bunun ikili ilişkilerine yansıması muhteşem bir kurguyla aktarılıyor. Kurgunun aktarılış biçimi sayesinde, bir ilişki ya da olayın farklı kişilerde nasıl bambaşka yansımalarının olabileceğini çok doğal bir akışla görüyoruz. Arka planda, Frisch incelikli ama oldukça sert eleştirilerini paylaşıyor okurla; sömürgecilik, militarizm, İsviçre özelinde ‘uygar’ toplumların demokrasi ve özgürlük algısının çarpıklığı, hümanizm kisvesi altında ticari kaygılar ve çıkarcılık ile belirlenen kişisel ve milli menfaatler ve liberalizmi yeriyor. İkili ilişkilerle ilgili vurucu tespitler, düzen eleştirileri, bunlar arasındaki denge ve bunların gayet başarılı bir kurguya yedirilerek sunulması oldukça zengin bir roman yapıyor Stiller’i. Çok ama çok sevdim. Kelime tercihleri ve cümle kuruluşları açısından ara ara okuru yoruyor metin, bu da üzücü çünkü çok daha iyi bir çeviriyi hakediyor kitap kesinlikle.
Puan vermedi·424 syf.·
2019 48. kitabı
İki kişiyi birbirine bağlayan bir boşluk tanımı yapmak kolay değildir. Genelde iki kişiyi bağlayan başka bir şey olduğu düşünülür. Oysa o boşluk etrafında elele tutma ihtimali birbirimize bağlıyor
2022 55. kitabı
Okunma: 28 Ağustos 2022 00:00
İlksöz: Kendimizden kaçıp başka biri olmak ya da bize sunulan kimliği kabul etmek. Bir Amerikalı İsviçre'ye giriş yaparken pasaport polisi ile yaşadığı tartışma sonucu tutuklanır. Polise güç
yüzleşmek
2026 15. kitabı
Okunma: 24 Mart 2026 16:33
Bir bireyin kimlik arayışı. Bireyin kimliğini sorguladığı. Arkadaş ortamında arkadaşlarının gözünden ne kadar gerçek "var olan kişisin" çalıştığın ortamda ne kadar "var olan kişisin" evli olan kişiler için ne kadar "var olan kişisin" sokak da ne kadar "var olan kişisin" Arayış içerisinde kayboluşu. Bireyin bulunduğu ortama göre şekillendiği. Bulunduğu ortam da "kendi kimliğinden" ne kadar uzaklaştığını ve bulunulan ortamlarda sınırları belirleyen insanın kendisinin olmadığı gibi sınırları koyan kişilerin seni belli bir kalıba sokmaya gayret ettiği veya bunun da farkında olmadan olduğu, kendi öz benliğini bitirdiği ama kendi benliğinin farkına vardığında okyanus da boğulmadan yüzmeye çalıştığı boğulurken çırpındığı çırpınırken yüzdüğü yüzerken yorulduğu dinlenirken soluklandığı soluklanırken enerjisinin bittiğini anladığı uzun soluklu bir serüven. Geçmişini kabullenmeyen. Kabullenemeyen. Yüzleşmek istemeyen bir karakterimiz. Sanki bu dünya yı yaşamış ölmüş tekrar bu dünya ya gelmiş ama geçmişi duvar gibi karşısında olan inkar edemeyecek kadar gerçek. Somut olacak kadar soyut, soyut olacak kadar somut.
2023 34. kitabı
Okunma: 24 Ekim 2023 21:36
Tiyatro ve günlükleriyle ünlü olan Max Frısch,Stiller adlı eseriyle(1954) ses getirmiştir.Eserlerinde kimlik sorunsalı,yabancılaşma ve modern toplum ahlakı açmazlarını işler.Yazar özellikle bu
2020 141. kitabı
Romanın ana teması olarak kimlik sorunu ve bununla bağlantılı kendini gerçekleştirme girişimi tanımlanırsa, insanların bireysel varoluşuna ve onları gerçekleştirme olasılıklarına odaklanan varoluşçu
StillerMax Frisch · Yapı Kredi Yayınları · 2020268 okunma
kaçmaya kalkışmak öldürmenin ta kendisiymiş...
2024 133. kitabı
~~~Çoğumuz kendini bilir, ancak çok azımız kendini kabullenir~~~ Hayran olduğum yazar, ne yazsa okurum dediklerim arasında olan Max FrischMax Frisch in Stiller, kimlik sorunları, kendinden kaçış ya da varış ve
1001KitapOkumalarım
2021 17. kitabı
Okunma: 08 Mart 2021 01:36
Günlerdir inceleme yazmaya çalışıyorum ama gerçekten kitap için cümleleri biraraya getiremedim. Kitap okuyacağın zamanı kendi bilirmiş ya gerçekten buna çok inandım. Içime o kadar işledi ki. Stiller dediğimiz karakter günün birinde kayboluyor aslında kendini bulmak için kaybolduğuna inandım ben. Ardından 7 sene sonra Mr. White adlı bi karakter Stiller e benzetildiği için bir tren istasyonun da esir alınıyor. Kardeşi, eşi, arkadaşları herkes Stiller oldugunu söylüyor ama Mr. White asla kabul etmiyor. Avukatı bir günlük yazmasını söylüyor ve Mr white defter doldurmaya başlıyor. Bir evlilikte yaşanan zorluklar muhakkak kendinizden bişeyler bulacağınıza inanıyorum. Stiller gerçekten aykırı gözüken ama bence kendini bulmuş bir karakter. Hani bazı şeyleri içinizde yaşarsınız da kendinize bile itiraf edemezsiniz ya işte Stiller herkese itiraf edebiliyor. O duygularını itiraf ediş biçimi gerçekten çok hoşuma gitti. Kitabın sonunu tam olarak vermiyolar kendinin tahminlerine bırakıyorlar. Ben kitabı çok ama çok sevdim ve tekrar okumak istediğim nadir kitaplardan. Muhakkak okuyun anlatmaya kelimeler bulamadığım yaşanası bir kitap.
2023 1. kitabı
Stiller ,bir var oluş sorgulaması.Belki üzerinde çok fazla düşünmediğimiz,yaşamın akışına kapılıp bu böyledir şeklinde kabul ettiğimiz konular,kalıp yargılarla bir hesaplaşma.Bazı cümleler tokat gibi çarpıp okuyucuyu düşünmeye sevk ediyor. Biz gerçekten kimiz?Kendimizi olduğumuz gibi kabul edebilir miyiz ?Vatan sevgisi nedir?Evlilikte insanlar birbirinden neler beklemelidir? ... Yazarın yaşadığı ülke olan İsviçreyle ilgili göndermeleri ve eleştirileri de mevcut.Kitap açıkçası uzunca bir müddet neyin ne olduğunu anlamakla geçiyor.Ancak sonra doğru olay örgüsü açılarak pek çok kafa karışıklığı gideriliyor.Felsefi değeri yüksek olan bir kitap .Meraklısına tavsiye edilir.

Max FrischYazar · 23 kitap
15 Mayıs 1911'de Zürih'te doğan Max Frisch, on altı yaşında yazmaya başladı. Alman dili üzerine eğitim görürken, yirmi iki yaşında babasının ölmesiyle gazetecilik hayatına atıldı. Böylece Doğu Avrupa'ya ilk araştırma gezilerini yaptı. Yirmi beş yaşındayken, Zürih Yüksek Teknik Okulu'na girdi ve 1941'de mimarlık diplomasını aldı. İkinci Dünya Savaşı sırasında İsviçre ordusunda görev yapan Frisch'in 1934'ten itibaren pek çok romanı ve tiyatro oyunu yayınlandı. Yazar 1958'de Almanya'nın en önemli edebiyat ödülü olan Georg Büchner ödülünü, 1976'da da Alman kitapçıların verdiği Barış Ödülü'nü aldı. Yapıtlarının tümünde çağının genel toplumsal bunalımlarını ve geleneklere dayalı düzene karşı uyanan kuşkuyu dile getiren Frisch, bugün çağdaş İsviçre edebiyatını dünya edebiyatında temsil eden en büyük isimlerden biridir. 1991'de hayatını kaybetmiş olan Max Frisch'in başlıca yapıtları şunlardır: Homo Faber, Stiller, Locarno'u Eczacının Düşü, Biyografi, Mavi Sakal, Adım Gantenbein Olsun.