Romanın ana teması olarak kimlik sorunu ve bununla bağlantılı kendini gerçekleştirme girişimi tanımlanırsa, insanların bireysel varoluşuna ve onları gerçekleştirme olasılıklarına odaklanan varoluşçu felsefeye açık bir yakınlık kabul edilebilir.
Görünüşte basit olan ceza davasının ardında - yalnızca bir cephe, casusluk şüphesinin de yanlış olduğu kanıtlanıyor - bireyin gerçek benliği için kimlik arayışında kendini ortaya koyan daha derin bir anlam yatıyor. White ve Stiller'ın özdeş olduğu bilgisi ile, kahramanın fiziksel inkar elde etmeye değil, kişiliğinin bir parçası olarak kendi geçmişini inkar etmeye çalıştığı ortaya çıkıyor.
Stiller romanı, Frisch'in karakteristiği olan sosyal ve bireysel boyutların birbirine dolanmasının net bir örneğini sunar, çünkü kahramanın kişisel çatışması, çevresiyle yüzleşmede yoğunlaşır. İçerik açısından çalışma, bugüne kadar ilgisini kaybetmemiş bir dizi konuyu kapsar. Bireyin gerçek kimliğini araştırması, insan çevresiyle ve özellikle eşiyle ilişkisi, ayrıca sanatçının konumu sorgulanması, bireyin topluma karşıt konumu sorunsallaştırılması ve başlangıçta İsviçre'ye yönelik özel sosyal eleştiri ile ilgilidir.
Ana motifler dışarıdan görünüşte basit bir hikayede ortaya çıkar: Amerika'dan gelen White, bir casusluk davasına karışan kayıp heykeltıraş Stiller olduğu şüphesiyle İsviçre sınırında tutuklanır ve "ben stiller değilim " der. Kahraman, kendisine dayatılan kimliği ve hapishanede kaldığı süre boyunca yazması gereken yedi not defterinde gerçeği ortaya çıkarmak için, bir yandan kendisi hakkında bilgi, diğer yandan da mesafeli bir kayıtçı ve arananların geçmişinin bir temsili olarak ilgili üç kişinin bakış açısını inkar etmeye çalışır.