Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tanrı'nın Nefesinde Bir Tüy

Sigrid Nunez
“Babam başkasına benzemezdi. Aslında benim tanıdığım hiç kimseye benzemezdi. Ama Rus edebiyatındaki “küçük adam” ile ilk kez karşılaştığımda aklıma babam geldi. Çehov ve Gogol hikâyeleri okuduğum zaman bol bol onu düşünüyordum. Acı’yı okuduğumda babamla serçeyi hatırladım ve yeni bir ihtimal kendini gösterdi: Konuşmayan biri değil, kimsenin dinlemediği biriydi babam.” Dost adlı kitabıyla ABD Ulusal Kitap Ödülü’nün sahibi olan Sigrid Nunez, Tanrı’nın Nefesinde Bir Tüy’de insan doğasının karmaşık yapısına dair büyülü bir masal anlatıyor. Genç bir kadın olan anlatıcı, bu kitapta göçmen ebeveynlerinin dünyasına bakar: Çinli-Panamalı, sesi soluğu çıkmayan bir baba Genç bir kadın olan anlatıcı, bu kitapta göçmen ebeveynlerinin dünyasına bakar: Çinli-Panamalı, sesi soluğu çıkmayan bir baba ve onu yok sayan Alman bir anne. 1960’lı yıllarda bir toplu konutta büyüyen anlatıcı, yaşadığı hayatın sığlığından kaçmak için önce anne-babasının hikâyelerinden ve kendi okuduklarından aldığı ilhamla kurduğu düşlere, sonra da balenin cezbedici dünyasına sığınır. İşte, Nunez’in yalın, vurucu ve samimi bir dille kaleme aldığı bu kitabı bitiren herkesin kendine sorabileceği bir soru: “Tanrı’nın nefesinde bir tüy olmak nedir? Esasen kırılganlıkla mı ilişkilendirilebilir, yoksa güçle mi?”
Yazar:
Sigrid Nunez
Sigrid Nunez
Çevirmen:
Fatih Yiğitler
Fatih Yiğitler
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 46 dk.Sayfa Sayısı: 168Basım Tarihi: 30 Kasım 2022Yayınevi: Kafka KitapOrijinal Adı: A Feather on The Breath of God
ISBN: 9786257994699Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
168 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Çinli-Panamalı bir baba ve Alman bir annenin çocuğu olan isimsiz kahramanımız anlatmaya başlıyor. Önce babasını, ardından annesini. Anlattıklarıyla yaşadıklarına dair bir şeyler kurguluyoruz aslında. Geçebileceği sınavları, karşılaşacağı zorlukları az çok tahmin edebiliyoruz. Birbirine zıt karakter ve kültürden gelen ebeveynlerin ona kattıkları çok evet ama ondan götürdükleri de yok değil. Sonra kahramanımız tutkularını anlatmaya başlıyor, önce baleye ardından bir erkeğe sarılıyor. Düşmekten korktuğundan değil; sürekli düşebileceğini bildiğinden yapıyor bunu. . Dost adlı kitabını (ki bu eseri yazara ABD Ulusal Kitap Ödülü’nü getirmişti) sıkça gördüğüm ancak bir türlü edinip okumadığım Sigrid Nunez ile tanışma kitabım oldu ‘Tanrının Nefesinde Bir Tüy’. Bilhassa karakter analizleriyle, doğal ve çıplak diliyle pek sevdim bu eseri. Arka kapak yazısında şöyle denmiş: ‘İşte Nunez’in yalın, vurucu ve samimi bir dille kaleme aldığı bu kitabı bitiren herkesin kendine sorabileceği bir soru: ‘Tanrı’nın nefesinde bir tüy olmak nedir? Esasen kırılganlıkla mı ilişkilendirilebilir, yoksa güçle mi?’ Sanırım benim bu soruya cevabım: ‘kırılgan bir güç’le olurdu.. . Kitaplığımda bekleyen yazarın bir diğer eseri Daima Susan’ı da çok bekletmeden okumak niyetindeyim. . Fatih Yiğitler çevirisi, İlknur Muştu kapak tasarımıyla ~
Tanrı'nın Nefesinde Bir Tüy
Tanrı'nın Nefesinde Bir TüySigrid Nunez · Kafka Kitap · 202214 okunma
Reklam
168 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Tanrı'nın Nefesinde Bir Tüy - Sigrid Nunez
Tanrı'nın Nefesinde Bir Tüy kitabı dört bölümden oluşuyor. İsimsiz kadın anlatıcımız ilk iki bölümde babasını ve annesini anlatıyor. Onların geçmişini, kültürlerini, zor geçen hayatlarını ele alıyor. Babası Çinli-Panamalı sinik, sessiz bir melez, annesi ise Almanya'nın otoritesinden nefret etse de Almanya özlemiyle yanan öfke dolu, baskın bir kadın. Birbirinden uzak, farklı kültürlerden bir araya gelen bu karı-kocanın Amerika'daki hayatı da özellikle çocukları açısından hayli sıkıntılı geçmiştir. Annesi şu anki hayatı için pişmanlıklar yaşıyor olsa da 'ev'ine dönse bile hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağının farkındadır. Ve bu sebeple de evde kavgalar, tartışmalar eksik olmaz. Sonraki bölümlerde anlatıcımızın bale eğitimini ve ilerleyen yaşlarında yine göçmenlik temelinde bir ilişkisini okuyoruz. Beş-altı farklı kültürle, ülkeyle karşılaşıyoruz bu kitapta. Ama hepsi de ait olamamanın zorluklarıyla mücadele eden insanlar. Etkileyici bir aile anlatısı olmasının yanı sıra göçmenliğe, ait olamamaya, kökenlere, dile dair sorgulatan da bir metin okudum. Anlatımı sade ve kendinizi anlatıcının yerine koymanızı sağlayacak şekilde empatik bir dil. Tavsiye ederim. Kitaplığımda yazarın Dost ve Daima Susan isimli kitapları da var. Onları da yakın zamanda okumak isterim.
Tanrı'nın Nefesinde Bir Tüy
Tanrı'nın Nefesinde Bir TüySigrid Nunez · Kafka Kitap · 202214 okunma
168 syf.
9/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Göçmenlik, bir yere veya bir kişiye ait olma, olamama durumunun anlatılış şekli muazzamdı. yazar birçok karakterle empati yapabilmemizi sağlamış, çok duru ve şiirsel bir dille anlatmış. Hüzünlü bir kitap, ben çok beğendim. Çevirmen Fatih Yiğitler'i de tebrik etmek lazım, çok iyi bir iş çıkarmış.
Tanrı'nın Nefesinde Bir Tüy
Tanrı'nın Nefesinde Bir TüySigrid Nunez · Kafka Kitap · 202214 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.