The Great Alone

St. Martin's Griffin
Orijinal Adı:
The Great Alone
İngilizce

Susmak zorunda kalan daha kaç kadın var?
·528 syf.·
2026 31. kitabı
Neden hep bana denk geliyor, acılarla yoğrulmuş kadın hikâyeleri… Bu kitap da yine içimi parçalayan, “Yeter artık… Bir kadın daha ne kadar acı çekebilir?” dedirten türden. Vietnam Savaşı’nın ardından geriye sadece yıkılmış şehirler değil, parçalanmış ruhlar da kalmış. Savaşa katılan askerler ve onların aileleri, hayatın içinde tutunmaya çalışırken aslında yavaş yavaş savruluyorlar. Kimisi susarak, kimisi kabullenerek, kimisi de fark etmeden başkalarının hayatını karartarak… Ve yine bir adam… “Koca” demeye dilimin varmadığı bir adam. Savaşın arkasına sığınıp kendi karanlığını bir kadının hayatına yükleyen biri. Yıllarca süren şiddet… Üstelik bir çocuğun gözleri önünde… Okurken içim sıkıştı, sayfalar ağırlaştı, nefesim daraldı. En çok da ne yaraladı biliyor musunuz? O şiddetin ardından gelen sahte sevgi… Kadının moraran yüzünü öpüp “Seni seviyorum” diyen sahtekar bir narsist…Seven insan sevdiğine bunu yapar mı? Sevgi böyle bir şey olabilir mi? O el bir kez kalktı mı, aslında her şeyin başladığını anlıyorsunuz. Çünkü şiddet, sevginin değil, çaresizliğin ve acizliğin dilidir. Okurken defalarca kitabın içine girip o kalın kafalı adama haykırmak istedim. Anlatmak, durdurmak, sarsmak… Ama bazı insanlar anlamaya değil, sadece zarar vermeye yazılmış gibi. Ve bu düşünce insanın içini daha da çok acıtıyor. Kadın olmak… Bazen sadece güçlü olmak değil, aynı zamanda sessizce dayanmak demek gibi geliyor. Ve ne acıdır ki, bu hikâyeler hâlâ yabancı değil bize. Hâlâ bir yerlerde yaşanıyor, hâlâ birilerinin kalbi kırılıyor, hâlâ bir kadın susuyor… Bu kitabı okurken sadece bir hikâye okumadım. İçimde bir yer daha inceldi, bir yara daha sızladı. Neyse… Söyleyeceklerim bu kadar. Daima sevgiyle kalın:)
2026 27. kitabı
Kristinin en az sevdiğim kitabı bu oldu galiba, bende şoklardayım. O zamanın Amerikasına, Alaskasına yönelik kurgusu, verdiği mesajı, alt metini ve hissettirdikleri evet çok iyiydi tamda Kristinin kaleminin kıvamındaydı ama, ama…. Kitabın ilk yarısını ne yazık ki aşırı sürükleyici bir merağın peşinde geçiremedim. Bolca Alaskanın nefes kesici güzelliğini (ki aksine bana çok kasvetli ve boğucu geldi), Cora ve Ernt in toksik aşklarının çevrelerine ve kendilerine verdikleri zararları, Leninin çaresizliğini, giydikleri anorakların rengini, botların markalarını ve üstüne de ne geçirdiklerini okuduk durduk. (Giyilen kıyafetlerin marka ismiyle anlatılmasına da bir ben takıldım galiba ya neyse) Kitabın ikinci kısımında işler daha heyecanlı oldu ama bu seferde sona aşırı hızlı gelindi. Yani yavaş yavaş ve detaylıca anlatılan bir dram hikayesinin mutlu sonundaki kavuşma kısmının bu kadar az olması, hiç olacak iş midir!!! Bence Kristin çocukluğunda yaşadığı Alaskanın muhteşemliğini, vahşiliğini ve acımasızlığını anlatmak için Leniyi ve Matthew u (ah canım Matthew u, bu hikayenin en masumu ve en zarar görenini) güzel harcamış. Kristinin kitaplarını okurken hep derinden etkilenmiş ve çok üzülmüşümdür ama bu kitabını okurken aşırı sinirlendim ve baya da nefret doldum diyebilirim. Kitap, türünün örneklerine göre çok iyi sayılabilir ama Kristinin diğer yazdıklarına nazaran kesinlikle iyi bile değildi. Yazarın kalemiyle ve muhteşem kurgularıyla tanışmak isterseniz Bülbül kitabını aşırı ve yine aşırı derecede tavsiye ederim. İlla da bir Kristin kitabı okuyacağım diyorsanız işe Bülbülle başlayın!!!! kahrolmak, yıkılmak ve yaşarken parçalanmak neymiş ondan öğrenirsiniz.
Kitap Yorumu
2025 114. kitabı
Okunma: 27 Aralık 2025 16:07
Bazı kitapları sadece okumazsınız, o coğrafyanın içine hapsolursunuz; benim için Büyük Yalnızlık tam olarak böyleydi. Kristin Hannah öyle güçlü bir atmosfer kurmuş ki, okurken yüzüme çarpan dondurucu Alaska rüzgârını, botlarıma yapışan balçık gibi çamuru ve aylarca süren karanlığın o tekinsiz sessizliğini iliklerime kadar hissettim. O uçsuz bucaksız vahşi doğada Leni ve Matthew’un adımlarını takip ederken, bir yanda tabiatın baş döndüren güzelliğine hayran kaldım, diğer yanda pusuda bekleyen bir kurt gibi çöken o “büyük yalnızlığın” ağırlığı altında ezildim. Ancak bu ıssızlıkta beni en çok sarsan şey, dondurucu soğuğu bile ısıtan eşsiz dostluklar ve sarsılmaz dayanışma oldu. Alaska’nın acımasız kışında hayatta kalmanın sadece tüfekle değil; komşunun paylaştığı bir somun ekmekle, uzanan bir el ve güven veren bir dost sesiyle mümkün olduğunu gördüm. Leni’nin içindeki büyük boşluğu dolduran, aile olmanın kan bağının çok ötesinde bir anlam taşıdığını gösteren bu yardımlaşma ruhu, hikâyeyi benim için unutulmaz kıldı. Bu, yalnızca bir hayatta kalma hikâyesi değil; yağmura, kara ve insanın içindeki öngörülemez fırtınalara karşı omuz omuza verilen onurlu bir direnişin tanıklığı. Alaska’nın sert ama dürüst ruhu kalbime öyle bir işledi ki, kitabı kapattığımda üzerimde hâlâ o keskin soğuğun izi, içimde ise asla eskimeyecek bir sızı kaldı.
·515 syf.·
2026 5. kitabı
Bu yazarı keşke daha önce otursaydım kalemi o kadar gerçekçi ki anlattığı hikaye çok sürükleyici sürekli yüreğinizi sızlatacak şeyler yazıyor 515 sayfa olmasına rağmen ne zaman biter diye bakmadım sadece kitabın akışına kapılıp gittim şimdi ne olacak diye çevirdim sayfaları , konuyu anlatmicam çünkü birazcık Drama seven herkes bunu şüphesiz çok sever o yüzden bu yazara hele ki bu kitabına bir şans verin pişman olmazsınız.
Puan vermedi·528 syf.·
2025 9. kitabı
Alaska'nın doğal güzellikleri, tehlikeleri muhteşem derecede canlı bir dille anlatılan efsane bir roman. Gecelerin 18 saat sürdüğü karlar altında bu ıssız yerde yalnız bir aile. Bir ailenin zorluklar karşısında dirençlerine inanamayacaksınız.
2025 40. kitabı
Okunma: 01 Temmuz 2025 09:38
merhaba kitap dostlarım 515 sayfalık bir Kristin Hannah kitabının sonuna geldim.. Alaska hakkında o kadar çok şey öğrendim ki gidip göresim geldi Kitabın konusuna gelecek olursak Cora ve Ernt evli bir çifttir ve kızları leni ile yaşarlar. Vietnam Savaşı'ndan dönen Ernt'ün psikoloji oldukça bozuktur ve alaskaya taşınmaya karar verirler. yılın büyük bölümü kar ve karanlık olan bu bölgede yaşamlarını nasıl idame edecekler? Leni'nin okul hayatı nasıl olacak? Yaşamları nasıl değişecek hayat onlara nasıl yön verecek? Cevapları kitabımızda.. ben çok beğendim tavsiye ederim Kitapla kalın dostça kalın
2020 35. kitabı
Kitabın kapağını şimdi kapattım ve kitabin başından beri Cora'ya sinirlensem mi acısam mı yoksa onu anlamaya mı çalışsam hiç karar veremedim. Leni ve iri Marge'i ise bambaşka bir yere koyuyorum. İnanılmaz ve unutulmaz iki güçlü kadın. Alaska ise hiç bilmediğim bir dünyaydı ve yazar sayesinde bu güzel ve ayni zamanda ürkütücü dünyayla tanıştım. Yine bir kitap sayesinde hiç gitmediğim yerlere gittim ve çok gerçekçi, güzel ve güçlü karakterler ile tanıştım. Çok sürükleyici ve hüzünlü bir Kristin Hannah kitabıydı
2026 1. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2026 08:48
Bu kitap beni bir çocuğun sessiz çığlığına, bir annenin korkuyla verdiği yanlış kararlara ve bir ailenin içten içe çöküşüne tanık etti. Alaska’nın soğuğu aslında kitabın en masum tarafıydı. Asıl üşüten şey; sevgisiz büyüyen çocukluklar, korkuyla kararan evler ve “baba” kelimesinin gölgesinde kalan hayatlar oldu. Leni’nin büyümesini izlerken anladım ki; bazı çocuklar oyuncaklarla değil, suskunlukla büyüyor. Bazı evler yuva değildir, sadece kaçacak başka yeri olmayan insanların mecburi olarak sığınacakları bir limandı. Bu kitap bana şunu öğretti: Sevgi her zaman iyileştirmez. Bazen yanlış yerdeki sevgi, insanı hayatta tutmak yerine yavaş yavaş tüketir. Eser, hayatta kalmayı anlatan bir roman gibi görünse de aslında kendi hayatını seçebilme cesaretinin hikâyesi. Bir kız çocuğunun “kurtarılmayı beklemekten vazgeçip kendini kurtarmayı öğrenme” yolculuğu… Bazen insanı kurtaran şey birine tutunmak değil, kendine yürümeyi öğretmektir. Bazı cümleler insanın canını acıtacak derecede doğruydu. Sessiz kalan çocuklara, Korkuyla sevilen kadınlara, “Aile” kelimesinin ardındaki yaraları bilen herkese çok tanıdık gelecek. Keyifli okumalar dilerim.
BÜYÜK YALNIZLIK-kitap yorumu
2025 12. kitabı
Okunma: 08 Mart 2025 21:57
Kristin Hannah çok geç tanıştığım ve henüz bu eserle birlikte 2 eserini okumama rağmen beni büyüleyen bir yazar. Kısa süre önce Kış Bahçesi eserini okumuş ve sonlara doğru ağlamaktan ölmüştüm , beni çok etkilemişti işlenen konu ve yazarın aktarımı. Bu esere de büyük bir beklentiyle başladım bu nedenle ve beklentilerimi karşıladı tam anlamıyla. Konusundan kısaca bahsedersem; Leni'nin babası esir düştüğü vietnam savaşından korkunç bir yıkım halinde döner. Eski karakterinden eser kalmamış, karanlık tarafı ortaya çıkmış, karısına ve kızına kötü davranan , döven, agresif bir adama dönüşmüştür. Babası savaştaki yakın arkadaşı tarafından ona bırakılan Alaska'daki bir kulübenin haberiyle yeni bir başlangıç yapmak adına ve aileye iyi geleceğine inanarak taşınmaya karar verir ve Leni ile annesi de babasının bu kararını sessizce kabullenirler. Hiçliğin , soğuğun, yalnızlığın ortasında bulurlar bir anda kendilerini. Hayatları tamamen değişir. Şehir hayatı yaşayan Leni bir anda hayatta kalmak için avlanan, soğuktan ve açlıktan korunmak için savaş veren bir kıza dönüşür. İşler Alaska'ya taşındıklarına düzeleceğine daha da korkunç bir hal alır çünkü Alaska babasının içindeki canavarı günden güne daha çok ortaya çıkarmaya başlar. Babası artık annesini deli gibi kıskanan (bay Walker'dan) , kızını ve karısını eve kapatan, içki içip şiddet uygulayan kontrol edilemeyen birine dönüşmüştür. Kitap boyunca Leni'nin Alaska'ya taşınmalarıyla erdiği yaşam mücadelesini, ilk aşkını bu hiçlikte buluşunu, anne ve kızın her şeye rağmen sarsılmaz bağını okuyoruz. Öncelikle yazardan başlamak istiyorum. Çok akıcı bir dille yazılmış, insanın içine işleyen, sıcacık betimlemeler ve aktarımlarla dolu, sayfaları nasıl çevirdiğimi anlamadığım bir eserdi. Yazara hayran kaldım. Aktarımı mükemmel, yazdığı konu ve
İnceleme
Büyük yalnızlık
2022 54. kitabı
Okunma: 28 Temmuz 2022 14:09
Beni yine büyük bir duygu yoğunluğunun içinde oradan oraya savurup duran Kristin Hannah’ın Büyük Yalnızlık kitabı için bu yorumu yazarken o kadar zorlanıyorum ki.. Nasıl beni her seferinde bu kadar etkileyebiliyor anlayamıyorum. Büyük Yalnızlık kitabında Ernt adında bir adam Vietnam Savaşı’nda esir edilmiş ve gazi olarak eve geri dönmüştür fakat savaşın bu adam üzerinde çok büyük etkileri vardır. Bu etkileri maalesef ki karısı Cora ve kızı Leni üzerinde çok büyük hasarlara yol açıyor. Dönemin şartlarından dolayı herhangi bir yardım alamayan Ernt fiziksel ve psikolojik şiddetini gün geçtikçe artırarak gösteremeye devam ediyor. Cora ve Leni, bu anne kızın birbirine olan bağı, o pislik adamdan çektikleri.. aklıma geldikçe gözlerim doluyor. Kitabın ana karakteri Leni idi ve annesi Cora’ya o kadar öfkeliyim ki.. babasını her seferinde affetti ne yaparsa yapsın, bu nasıl bir sevgi nasıl bir alışkanlık anlamış değilim. Savaş yüzünden yitip giden bir adamın, iki genç kadının da yitip gitmesine sebep oluşunu öyle güzel öyle dokunaklı yazmış ki Hannah okurken tüylerim diken diken oldu. Okurken sinir krizi geçirdiğim bir kitap oldu gerçekten, elimden gelse kitabın içine girer Ernt’i kendi ellerimle öldürürdüm. En sonunda bu iş ne olacak diye büyük bir merak içinde sabırsızlıkla okudum bütün kitabı. Leni.. ah Leni, canım benim.. gözlerim doluyor yazarken gerçekten, Hannah’ın kalemi çok güçlü bana göre, bana her şeyi hissettiriyor iliklerime kadar. Kitaptaki her bir karakteri çok güzel işlemişti bu sefer, analizler gerçekten çok çok iyiydi. Kafamda hepsini tek tek canlandırabildim. Kurguyu çok iyi yapıyor Kristin Hannah ve okuduğum hiçbir şeyi saçma bulamıyorum onun kitaplarında. Gerçekmişçesine, sanki ben yaşıyormuşum gibi hissediyorum hep. Bu kitabını da çok başarılı buldum,
Roman

Kristin HannahYazar · 24 kitap
Kristin Hannah 1960 yılında Amerika Kaliforniya’da doğmuştur. Yazar sekiz yaşında iken ailesi ile birlikte Washington’a taşınmıştır. Reklam ajansında iş yaşamına başlamış daha sonra yazar olabilmek için Hukuk Fakültesini kazanmıştır. Üniversite eğitimi sırasında annesinin kansere yakalanması ve ölümü üzerine bu süreçte kaleme aldığı yazılarını bir kutuya koyarak yazar olmaktan vazgeçmiştir. Kristin Hannah evliliği süresince avukatlık yapmış hamilelik sürecinde evde dinlerken bolca kitap okumuştur. Bebeği dünyaya geldikten sonra eşinin yardımı ile eski yazılarını yeniden çıkarmış ve yazarlığa başlamıştır. İlk başlarda kitaplarını bastırmak için yayıncı bulamamış, kabul edilmesinden sonra kitaplarını yayınlamaya başlamıştır. Kitapseverlerin çok sevdiği yazarlardan olan Kristin Hannah birçok ödülün sahibi olmuştur.