Insanin rüya görme, hayal kurma gibi gerçekligin dış sınırındaki gereksinimleri "mitoloji, masal ve öykü anlaticiligindan" evrilip; bu yönde baska araçlara ihtiyaç hasil olunca, önce bilimin belli bi sinifin tekelinden çıkması, tabana yayilmasiyla "bilim kurgu" ve biling endüstrisinin ürettigi, bilim kurguya yaslamis masallardan mitolojiden beslenen endüstriyel bi ürün olarak da fantastik tür günbegün edebiyat ve görsel sanatlar içinde güçlendi . Yekten fantastik ve alt türlerinin sirtina bindiği bilim kurgu, kült eserleri ve istisnalari hariç tutarsak, tipki fantastik gibi birbirine çokça benzeyen pazarda bolca bulunan hizlica tüketiciye ulaşıp o denli hizli tüketilen fason örneklerin fazlaligi bu alandaki eserlerin kayda deger olanlarinin hakettikleri kadar ciddiye alinmalarini geciktirdi. Aman canim geç olsun güç olmasın.
Bilim kurguyu fantastikten ayiran en temel özellik, kurgunun okuyanin aklinda belli bir gerçeklik kazanip duygudaslik edebilmesi hatta yazarin metni kaleme aldigi zamanla okurun algi bellek düsünme gibi zihinsel faaliyetlerine seslenebilmesidir. Bilim kurgunun hangi türde (ki kendi içinde birçok türü var) oldugunu, metnin içindeki baskin ogeye bakip tespit ederiz. İşinin ehli bir bilim kurgu yazari yalnizca bilim ve teknolojiden degil; sosyoloji, antropoloji, felsefe, ekonomi, tarih vesaireden de beslenir. Potansiyeli degerlendirip devam eder. Peşisıra diyalektik kurallar vs vs de var laf uzar gider.
"Yol" bilim kurgu alt türlerinden biri olan Post-apokaliptikin özel örneklerinden (aç parantez (- post-apokaliptik: nükleer, ekolojik, jeolojik vs vs felaketlerden biri ya da birden fazlasindan sebep dünyanin yikimi, bu yikimin sonrasi hayatta kalanlarin yagam mücadelesi, kisaca bi kiyamet sonrasi kurgusu) bu türde o kadar çok kitap okudum ki tümünün