Book 4 of the Wheel of Time

The Shadow Rising

Robert Jordan

2022 27. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2022 22:22
Zaman Çarkı serisinin 4. kitabı Gölge Yükseliyor; arka planda işlenen hikayenin şekillendiği, olay örgüsünün zenginleştiği,farklı kültürlere ve yaşantılara sahip halkların tarihlerinin ön plana çıktığı, ana karakterlerin rol ve görevlerinin belirginleştiği bir yapı sergiliyor. Önceki kitaplarda tanıtılan Aieller'in anımsanmayan tarihi, gerçek dünyaya paralel bir düş dünyası ve o boyutta yapılanların yankısı, desenden ortaya çıkan şer kabarcıkları, efsaneler çağından kalma Terangrealler aracılığı ile deneyimlenen yaşantılar ve Karanlık Varlıkla bağı bulunan Terkedilmişlerin hikayesi bu kitapta dikkatimi çeken, en çok etkilendiğim bölümler oldu. Tear taşı düşmüş, dokunulamayan kılıç alınmış, Rand Al Thor kendini Yenidendoğan Ejder ilan etmiştir. Tear Yüksek Lordları'nı kendi planları doğrultusunda yönlendiren Rand, ejder kehanetlerinden öğrendikleri ile Aiellerin yurdu Üç Kat Topraklar'a doğru yola çıkar. Bu yolculukta kendisine, hafızasındaki boşlukları doldurma amacı ile hareket eden Mat, düş gören eğitimi almak üzere Aiel Bilgeleri ile buluşmak isteyen Egwene ve Rand'e yol gösterme amacı ile Moraine eşlik eder. Aiel kehanetlerinde bahsi geçen "Şafakla Gelen" olduğunu kanıtlamak için Rhuidean'a yapacağı zorlu yolculukta onu, unutulmak istenen bağların ortaya çıktığı keşiflerle dolu bir macera beklemektedir. Dain Bornhald komutasındaki Beyaz Cübbeler ise Perrin'i ele geçirmek amacıyla İki Nehir'e gelir.Tear' da bulunan Perrin sevdiği insanları koruma amacı ile harekete geçer. Loial aracılığı ile yol kapılarını kullanan Perrin ve kendisine eşlik eden Faile'i;Trolloclar ve Mydrallerin yer aldığı zorlu bir mücadele beklemektedir. Nynaeve ve Elayne ise Kara Ajah'ın peşinde Tanchico'ya doğru yola çıkarlar. Bu yolculukta kendilerine hırsız avcısı Juilin Sendar ve Aşık
2024 72. kitabı
Okunma: 15 Kasım 2024 21:29
Seri yavaş da olsa istediğim kıvama gelmeye başladı.Açıkcası ilk üç kitabın da birbirine çok benzeyen olay örgüleri ile karşıma çıkması biraz canımı sıkmıştı.Neyseki dördüncü kitap olan Gölge Yükseliyor keyfimi yerine getirdi. Aslında bu kitap ismiyle çelişkiye düşmüş gibi geldi bana çünkü adam akıllı yükselen bi “gölge” falan göremedim ben.Bu beni rahatsız etmedi, hatta tam tersi oldu çünkü ilk üç kitabın sonundaki o çatışma beni sinir etmeye başlamıştı.Bu hikayede daha çok Aiel topluluğunu tanıdık.Onların kayıp tarihlerini öğrendik.Değişik geleneklerini gördük.Bunları okurken oldukça keyif aldım hatta spoiler yeme pahasına internette daha fazlasını da öğrendim.Napıyım az bilgiyle yetinemeyen bi okurum.Öğrendim mi hepsini bilmem lazım :) Tarabonlular hakkında çok az bilgi vardı biraz detay beklemedim değil.Sürekli Teksas gibi tarif edilen bu şehirde daha fazla detay olur sanmıştım.Atha’an Miere çok az değinildi ve Aieller kadar merak ettiğim bi halk.Umarım yakın zamanda daha fazlasını öğrenirim.Yine beni deli eden Beyaz Pelerinliler bu kitapta olmasa olmazdı.Kendisi dışında hiç kimseye hesap vermeyen askeri bi topluluk mu?Hepsi birbirinden beter.Bunlar kadar olmasa da Kara Ajahlar da bağımsız hararet ettiler.Sözde hepsi Shai’tan’a hizmet ediyor ama tüm kitap boyunca kendileri yazıp kendileri oynadılar.Aynı şeyi Terkedilmişler için de söyleyebilirim.Tar Valon’da olanlar ise beni hazırlıksız yakaladı.Böyle bi darbeyi henüz beklemiyordum.O bölümleri bir solukta okudum diyebilirim. Az karakterlerden bahsedelim; Rand neredeyse tüm kitap boyunca Aieller ile beraber olmasına rağmen pasif kalmış gibiydi.Tüm dünyanın kaderi elinde olan adamı bu kadar arka planda yazmak bana mantıksız geldi.Yine de planlarını gizli tutması ve bu sebepten Aes Sedailerin küplere binmesi çok hoşuma
İnceleme
Gölge YükseliyorRobert Jordan · İthaki Yayınları · 20201,047 okunma
Dökülen bir yaprağın zarafeti kadar güzel...
2023 4. kitabı
Okunma: 09 Haziran 2023 19:16
Robert Jordan nasıl her kitapta çıtayı biraz daha yukarı çıkarıyor gerçekten anlamıyorum. Her kitabından sonra heh tamam gerçekten iyi bir kitap okudum diyorsunuz ve bir sonraki kitabı daha da güzel oluyor :D Kendisine gerçekten saygı duyuyorum... Gölge Yükseliyor serinin önceki kitaplarına nazaran daha fazla yönlendirmenin olduğu, politika, savaş, darbe içeren bir kitap. Atraksiyon fazlasıyla var ve serinin derinliği daha da artıyor kitapta. Özellikle Aieller hakkında bir şeyler öğreniyoruz, Kıraç'ı tanıyoruz, Rand'ın Aiellerin efsanelerindeki yeriyle alakalı şeyler öğreniyoruz... Kısacası bu kitapta her şey var, okuduğunuza kesinlikle pişman olmayacaksınız :D Keyifli okumalar dilerim, Işık sonsuza dek sizinle olsun... Islat mızrakları... güneş tırmanırken. Islat mızrakları... güneş batarken. Mızrakları ıslat... ölmekten kim korkar? Islat mızrakları... bildiğim hiç kimse? Islat mızrakları... daha yaşam sürerken. Islat mızrakları... yaşam sona erene dek. Islat mızrakları... Yaşam bir düştür. Islat mızrakları... Tüm düşler biter. Islat mızrakları... gölge gidene kadar. Islat mızrakları... su kuruyana kadar. Islat mızrakları... Evden ne kadar uzakta? Islat mızrakları... Ölene kadar! Islat mızrakları... güneş soğuyana kadar. Islat mızrakları... su serbestçe akana kadar. Islat mızrakları... ben nefes aldıkça Islat mızrakları... çeliğim parladıkça #209230370 #209230749 open.spotify.com/track/2gaZJDgE7...
Fantastik
2022 25. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2022 01:16
Böyle Bir serinin dördüncü kitabına ne yazılır bilemiyorum. Çok iyiydi gerçekten. 3.kitaptan sonra birkaç ay ara vermiş olmama rağmen adaptasyon sorunu yaşamadım. Kitap zaten çok anlaşılır. Ve her kitapta yer alan sözlük büyük kurtarıcı. Konuyla ilgili çok bilgi vermek istemiyorum ama Rand'ın Ejder kehanetlerini araştırıp uygulamaya çalışmasını okuduk kitabın büyük bir çoğunluğunda. Onun dışında Perrin bambaşka bir yerde kendi hikayesiyle karşımızdaydı. Ve Faile'ye hayran olmamak elde değil... Mat kitapta en sevdiğim karakterlerden biri olma yolunda devam ediyor. Bence görüp görülebilecek en sempatik ve akıllı anti-kahraman. Yakında bizi aşk üçgenlerinin dörtgenlerinin beklediğinin sinyalleri verildi. Kitap bir anda birkaç koşu bölündü ve her birinin sonunu ayrı merak ediyorum. Beyaz Kule'de de hiç tahmin etmediğim şeyler yaşandı. Hayretler içinde okudum. Başlandığında pişman olamayacağınız bir seri.
Gölge Yükseliyor
2022 8. kitabı
Okunma: 27 Şubat 2022 18:19
Zaman Çarkı serisinin dördüncü kitabı birçok konuda güzel ilerledi. Kendinden önceki üç kitapta olmayan farklı noktalar vardı. Olay örgüsü ya da "Desen'in ağları" daha karmaşık hale geldi diyebilirim. Kitabın adı " Gölge Yükseliyor" olmasına rağmen ortada ne yükseliyor ben anlayamadım. Rand genel seride zaten düşündüğümden daha az işlendi. Onun dışında kalan herkesin daha fazla bölümü vardı. Ailler kısmında gördük ama zaten onlar başlı başına ayrı mesele ve bu meseleyi Rand öznelinde pek görmedik, aillerlerin bizzat kendilerine gördük.Bu sebeple hayalkırıklığına uğradığımı söylemeliyim. Öncelikle ilk kısımlarda da devam eden önümüzdeki kitapta da göreceğimi düşündüğüm şey Mat karakterinin Rand'a ve diğer ta'verenlere karşı tutumu. Evet ana karakterlerden biri zaten ilk anda da görüyoruz ama gerçekten bu olaydan oldukça sıkıldım. Rand'in Şafakla Gelen olduğunu ikna olması o kadar uzun sürdü ki sebebini anlayamadım. Çocukluktan beri beraber olmalarına rağmen Rand'a düşmanlık beslemesi, hiç destek olmaması, her fırsatta laf sokması,her konudan şikayetçi olmasından bıktım. Seride kötü olan birçok karakter var ama şu an Mat en büyük nefret kaynağım. Egwene ve Perrin de aynı şartlarda Rand'a yakınlardı ancak olayı anlamaları, Rand'a davranışları çok daha erkenden normale döndü. Ayrıca Mat'in yaptığı aptalca hareketlerden sonra ne hakla bu kadar öfke besleyebiliyor anlayabilmiş değilim. Perrin karakterine gelince bu kitapta en sevdiğim kişi olduğunu söylemek istiyorum. İkinci kitaptan itibaren artmaya başlayan sempatim bu kitapta arşa çıktı. Faile karakterinin kurguya dahil olmasına sebep oldu bu bile başlı başına yeter aslında. İki Nehir Savaşını yönetmesi ve kazanması bence tüm kitaptaki okuması en keyifli olaydı. Ayrıca karakter gelişimi en detaylı gösterilen kişi
Fantastik Edebiyat
2020 69. kitabı
Okunma: 29 Mart 2020 19:21
Kitabı bitirmemek için oldukça uzattım, hatta araya bir sürü kitap da soktum. Sebebiyse bu müthiş seride giderek artan ve birbirini tetikleyen harika bir anlatım diline sahip tüm betimlemeleri özümseyip konuya daha fazla hakim olabilmek. Serinin bu kitabı o kadar güzel kısımlardan oluşuyor ki hangi birini atlayabilirdim. Özetlemem gerekirse bayıldım, heyecanın doruk seviyesine çıktığı bir noktada bir sonraki kitabı okumayı sabırsızlıkla bekliyorum. Biraz spoiler olacak ama en beğendiğim kısım ise Perrin ve Faile ile yapılan iki nehir savunmasıydı. Mat’in da söylediği gibi; “carai an ellisande! al ellisande! mordero daghain pas duente cuebiyar! al ellisande!” -for the honor of the rose of the sun! the rose of the sun! fear of death holds not my heart! the rose of the sun!-.
2025 5. kitabı
Okunma: 08 Ağustos 2025 23:25
Ve böylece serinin 4. Kitabı da bitmiş bulunuyor. Bu kitapta olay örgüsü lezzeti olsun önceki kitapları aratmıyordu hatta diğerlerine kıyasla çok kolayca akan bir kitaptı. Kitap resmen 4 olay örgüsünü bir anda anlatmaya çalışıyordu o yüzden sonu güzel olsa da tam olarak sonuca bağlanamadı ve devamını diğer kitapta okuyacağız gibi gözüküyor. Spoi uyarımızı verip geçelim detaylı incelemeye Perrin ve iki nehir : Bu kitapta main karakter kesinlikle perrindi diyebilirim randı ikinci plana atmıştı. Kitapta erkek karakterler arasında en düz, ne yapacağını bilen kısacası en adam gibi adam olan bir karaktere sahip (Rand gibi 5 kıza birden aşık olmadı birini ve sevdi ve evlendi helal olsun perrin ) Aynı zamanda güçlü mantıklı bir komutandı. Baya hayran kaldığım için ilk ona yer verdim. Faile de çok seven çok fedakar bir karakter gerçekten true love :,) benden tam destek.. Şafakla Gelen ve Aieller : önceki kitapta sır gibi saklanan aiellerin özellikle bu kitapta 382727 karakter birden verilmesi nedeniyle aşırı aiel yüklemesi oluştu gerçekten aklımda tutmakta çok zorlandım yine de aiel halkı adetleri 3 kat topraklar çok canlı bir şekilde insanın zihnine yerleşiyordu. Rand ise hala kimseye güvenemiyor kendi bildiğini okuyor. Artık şafakla gelen olduğu tescillendi ( dövmeleriyle) ve terkedilmiş bir hocası da var. Tek sorunum fazla ayran gönüllü olması 4. Kitap oldu hala kimi sevdiği belli değil. (Rand aşk hayatını beceremicen belli ki salsan mı karşim) Nynave ve Tanchicco : Nynave diye yazılır kraliçe diye okunur. Ne kadar güçlü bir Aes sedai olduğunu Moghedieni tek başına yenmesiyle beni bir daha hayrete düşürdü. Tarabonda elayne tom ve diger karakterlerin yaşadığı yerleri yine heyecanla okudum. Moraine: Moraine biraz daha pasifti bu kitapta ama morainei hala seviyor ve
·1048 syf.·
2021 656. kitabı
Zaman Çarkı serisi on dört ciltlik, ciltlerin hepsi de tuğla kalınlığında, devasa bir seri. Fantastik edebiyatın en önemli eserlerinden. Ben dördüncü kitabı bitirdim ama dizisi çıkmadan seriyi bitirmeyi düşünüyorum. Birlikte okuyalım diyen biri olursa gaz vermesi açısından iyi olur aslında:)) selamlar saygılar...
Kendime notlar;
2023 14. kitabı
Okunma: 21 Mayıs 2023 02:03
Serinin 4. kitabı İlk sayfalardan itibaren heyecanlı olaylarla başladı. Diğerlerine göre daha akıcı ve ilk sayfalardan itibaren sarıyor. Rand kendisini Yenidendoğan Ejder olarak kabul ediyor ve yapması gerekenleri yapmak için adımlar atıyor. Egwene ve Moiraine bu yolculuğunda Rand ı yalnız bırakmıyor. Gerçi Egwene amacı Düşgören olarak kendini yetiştirmek. Elayne ve Nynaeve ise Kara Ajanların peşinde Tanchico sokaklarında arayışlarına devam ediyorlar. Perrin ise Faile ve Lolial ile İki Nehirde Trollaclarla mücadele veriyor. Min, Amyrlin Makamının yanında Tar Valonda kalıyor bir süre gerçi orada da beklenmedik gelişmeler oluyor. Elaida yine yapıyor yapacağını. Bu kitapta Aiel gelenekleri hakkında daha fazla bilgi ediniyoruz.
2020 46. kitabı
Okunma: 17 Eylül 2020 11:48
(Dikkat:Bol bol spoiler içerir.) Kitap akıcılık açısından iyiydi,fakat bazı paragrafların sırf yazılmış olmak için yazıldığını ve hiçbir yere bağlanmadığını düşündüğümü de belirtmem gerek.Karakterler hakkındaki düşüncelerime gelince,Rand...Daha önce hiç bir başrole bu kadar irite olmamıştım.4.kitaptayım ve kendini hala sevdiremedi hatta iticiliğini arttıyor.Önceki incelemelerimden birinde kitaptaki ilişkilerin garip olacağına dair bir şeyler yazmıştım,bu söze eklemeler yaparak diyorum ki kitaptaki ilişkiler sinir bozucu ve garip.Elayne,Min ve artık Aviendha'nın Rand'la birlikte olacağı kesinleşti gibi bir şey.Ve bu durum canımı çoook sıktı.Sanki evrendeki tek erkek Rand ve hepsi görür görmez ona aşık oldu.Rand'ın eski nişanlısı Egwene'ye olan tavırları kitap boyunca çok adice ve sinir bozucuydu.Ki aynı zamanda Egwene eeen çok sevdiğim karakterlerden birisi.Bu kitapta Egwene'ye çok az yer verildi buna üzüldüm amaa serideki bir diğer favori karakterim olan Perrin'in bol bol sahnesi vardı.Perrin seride en sevdiğim karakter olmakla birlikte bu zamana kadar okuduğum kitaplar arasında en sevdiğim karakterler arasına adını yazdırdı.Çok güzel bir karakter değişimi gösterdi.İki Nehirdeki kurtarma operasyonu çoook iyiydi.Faile'yi sevdim.Lord Luc'un düşler dünyasındaki Lan'a çok benzeyen kişi olup olmadığı konusu açıklanmadı bu yüzden merak içerisindeyim. Ve Mat...Kızları kurtarmak için çaba gösterdiği zamandan bu yana sempatik hiçbir davranışı olmadı,hatta ilk kitaptaki aptal haline geri döndü.Kitap boyunca şoka uğradığım yerler Beyaz Kuledeki sahnelerdi.Min'in 4 kitaptır çok az sahnesi var ama görüleri acayip önemli.Önceki kitapta Perrin hakkında gördüklerinin çoğu gerçekleşti.Bunda da Gawyn'e baktı ve Egwene'yle ilgili şeyler gördü.Birisi hiç hoş değildi umarım o şey

Robert JordanYazar · 17 kitap
Robert Jordan olarak bilinen James O. Rigney (d. 17 Ekim 1948, Güney Carolina - ö. 16 Eylül 2007), Zaman Çarkı adlı epik fantazya dizisinin yazarıdır. Karısı ve yayıncısı Harriet ile Güney Carolina'da yaşamaktadır. Jordan yirmili yaşlarının sonunda bu yana yazmaktadır ve farklı isimler altında, farklı türlerde pek çok eser vermiştir. Kullandığı isimler arasında Reagan O'Neal, Jackson o'Reilly ve Chang Lung vardır. Jordan adı altında bir Conan dizisi de yazmıştır. Robert Jordan yazmaya küçük yaşlarda ilgi duydu. Büyürken ağabeyi sık sık ona bakıcılık yapar, kitaplar okurdu. Ağabeyi ona çocuk kitapları okumak yerine Mark Twain ve H.G.Wells gibi kendi tercih ettiği yazarların eserlerini okurdu. Jordan hikâyelere kendini öyle kaptırırdı ki ağabeyinin bıraktığı yerde beklemek yerine kitapları kendi kendine okumak için sözcükleri çözmeye çalışırdı. Bu büyük yazarlardan kendine ders çıkartan Jordan bir gün kendisinin de hikâyeler yaratacağına karar verdi. Yazar olacağını daha küçükken bilmesine rağmen Jordan yazmaya ileri yaşlarına kadar başlamadı. Yetişirken okuduğu kurgu romanlara benzer romanlar yazmak için ihtiyaç duyduğu yaşam deneyiminden yoksun olduğunu biliyordu. Bu yüzden kendi kendine bir gün gerçekten yazacağını söyleyerek bekledi. Bu dönemde Jordan epey deneyim edindi. ABD Ordusu'na katıldı ve Vietnam'da iki dönem geçirdi. Orada geçirdiği zamanda pek çok madalya kazandı. Jordan aynı zamanda South Carolina'daki askeri kolej the Citadel'den fizik diploması aldı ve nükleer mühendis oldu. Sonunda, yirmili yaşlarının sonunda, yaralanarak hastaneye yatan Jordan yaşamın o 'bir gün'ü beklemek için fazla kısa olduğuna karar verdi. Jordan Zaman Çarkı'nın hikâyesini yazmaya başlamadan çok önce düşünmeye başlamıştı. Hikayenin zihninde beklemesine, yazıya dökmeye hazır hissedene kadar büyümesine izin verdi. Gerçekten de düşündüğü kadar hazırlıklı değildi, çünkü Dünyanın Gözü'nü bitirmesi dört senesini aldı. Ana hikâyeye devam etmeden önce, dünya ile ilgili daha fazla kurgu yapması gerektiğini gördü. Ve sonuçta ortaya çıkan dünya öyle dinamik, öyle karmaşıktı ki neredeyse gerçek gibi görünüyordu. Dünyanın Gözü yayınlandıktan sonra Jordan uluslararası alanda beğenilen bir fantazya yazarı oldu. Zaman Çarkı dizisi pek çok dile çevrildi. Jordan yazmadığı zamanlarda avcılık ve balıkçılık yapar, poker, satranç ve bilardo oynar. Antika silahlar, kılıçlar, eski tüfekler, Asya ve Afrika sanatı koleksiyonu yapar. Jordan kendini tarih meraklısı saymakta ve gelecek senelerde yazmaya devam etmeyi planlamaktadır. 16 Eylül 2007 tarihinde, bir yılı aşkın süredir mücadele ettiği hastalık "amyloidosis" yüzünden ölmüştür.