Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

27 Uzman 66 Soru-Yanıt

Türkiye'nin Anayasa Gündemi

Kolektif
“Devlet anayasa ile doğar ve anayasa ile yaşar” deyişi, çağdaş devletlerin “anayasal düzen” kavramı ile tanımlandığını da ortaya koyar. Bu deyiş ve tanım, 1921 Anayasası ile kurulan Türkiye Cumhuriyeti için haydi haydi geçerli. Anayasal düzen, askerî darbe ve müdahale yoluyla zaman zaman kesintiye uğramış olsa da şu iki özellik kayda değer: İlki, yeni bir anayasal düzen kurma hedefi; ikincisi ise geçiş döneminin elden geldiğince düzenleyici kurallar eşliğinde sağlanması. TBMM’deki farklı siyasal çoğunlukların sürekli değiştirdiği ve gözden geçirdiği 1982 Anayasası, yürürlükte kaldığı sürece herkes için “bağlayıcı ve üstün” hukuk normu. Ne var ki, özellikle Ağustos 2014’te cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle birlikte “fiili durum” kavramı sıkça kullanılmaya başladı. Oysa bir hukuk devletinde sadece hukuki durum (de jure), anayasal düzen ile örtüşür; anayasa dışı uygulamalar (de facto) kabul edilemez. Bu ortak yapıt, de jure ve de facto ayrımı çerçevesinde yayılan bilgi kirliliği eşliğinde, siyasal rejimler üzerine toplumda yaratılmak istenen algı operasyonu karşısında uzmanların, “anayasa kamuoyu”nu doğru ve gerçek bilgiye yönlendirme çabası... Bu özelliğiyle kitap, başta seçilmiş siyasetçiler olmak üzere bütün yurttaşlara hitap ediyor. Anayasa yoluyla geleceklerinin ipotek altına alınmaması için özellikle gençlerin okuması gereken bir eser.
Yazar:
Kolektif
Kolektif
Derleyen:
İbrahim Özden Kaboğlu
İbrahim Özden Kaboğlu
Tahmini Okuma Süresi: 8 sa. 23 dk.Sayfa Sayısı: 296Basım Tarihi: Ocak 2017Yayınevi: İletişim
ISBN: 9789750519857Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
296 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Anayasalar, anayasal değişmeler, siyasal rejim, parlementer rejimler, başkanlık rejimleri, yarı başkanlık rejimleri, yargı bağımsızlığı, Türkiyede Anayasal ve siyasal düzenin dünü, bugünü, geleceği başlıklarıyla ikişer üçer sayflar ile sorulan sorulara cevap vermektedir. Özellikle 82 anayasasında yapılan değişiklikler ve 2014 ve 17 ile birlikte oluşan fiili durum anlatılmaktadır. Güncel meselelerle ilgili de bilgi sahibi olunabilecek doyurucu bir eserdir. Anayasa Hukuku Araştırma Derneği tarafından düzenlenmiş ve İbrahim Kaboğlu tarafından derlenmiş eseri alanında uzman yaklaşık yirmi anayasa hukukçusu yazmıştır.
Türkiye'nin Anayasa Gündemi
Türkiye'nin Anayasa GündemiKolektif · İletişim · 201724 okunma
Reklam
346 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
30 saatte okudu
Ben bir toplumun, bilimsel bilgi, ahlaki düşünce, hukuk bilinci ve anayasa devrimi ile ayağa kalkıp yürüyeceğine inananlardanım. Son bir yıldır, bu yöndeki okumalarımla da bu tespitimin doğru olduğundan eminim. 4.kitabımda da zaten bu konuları işliyorum. Kitap yayınlanmaya hazır, her gün yeni bir şeyler de ekliyorum bir taraftan. Yayınevi arayışımız da devam ediyor. Anayasa hukuku konusunda, yirmiye yakın kitap okudum ve okunacaklar da var. Pratik anayasa bilinci açısından bu kitabın okunmasını öneriyorum. 30 kişilik bir akademisyen grubu, 72 soruda konuyu masaya yatırmış. Sen okuyup ısrarla istemezsen, kimse senin isteğin doğrultusunda toplum sözleşmesi hazırlamaz. Önce talep birliği olacak ki, topluma güven aşılayan metinler daha kabul edilebilir şekle gelsin.
Türkiye'nin Anayasa Gündemi
Türkiye'nin Anayasa GündemiKolektif · İletişim · 201724 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.