Şecere-i Terakime

Türklerin Soy Kütüğü

Ebül Gazi Bahadır Han

Türklerin Soy Kütüğü Gönderileri

Türklerin Soy Kütüğü kitaplarını, Türklerin Soy Kütüğü sözleri ve alıntılarını, Türklerin Soy Kütüğü yazarlarını, Türklerin Soy Kütüğü yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
200 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Türkler kimdir, kaç boya ayrılmışlar, tamgaları nedir, örgütlenmeleri nasıldır? Hangi boy nerede yaşar? Gibi sorulara cevap bulacağınız temel eser niteliğinde bir kitap.
Türklerin Soy Kütüğü
Türklerin Soy KütüğüEbül Gazi Bahadır Han · Tercüman Yayınları · 197077 okunma
Reklam
Bir ev yaptı altından o şehriyar, Ki o ev felek evinden kıldı ar.
Oğuz Han'ın büyük oğlunun adı Kün Han ve ondan küçüğünün adı Ay Han ve ondan küçüğünün adı Yulduz Han ve ondan kücüğünün adı Kök Han ve ondan küçüğünün adı Tağ Han ve ondan kiiçüğünün adı Tingiz Han. Bu altısının her birisinin asıl (nikahlı, kanuni) hatunların dan olan dört oğlu var idi. Kün Han'ın büyük oğlunun adı Kayı ve ikinci Bayat ve üçüncü Alka Evli ve dördüncü Kara Evli. Ay Han'ın büyük oğlunun adı Yazir ve ikinci Yasır ve üçüncü Dodurga ve dördüncü Düker. Yulduz Han'ın büyük oğlunun adı Avşar ve ikinci Kızık ve üçüncü Bigdili ve dördüncü Karkın. Kök Han'ın büyük oğlunun adı Bayındır ve ikinci Becene ve üçüncü Çavuldur ve dördüncü Çepni. Tağ Han'ın büyük oğlunun adı Sabır ve ikinci İmir ve üçüncü Ala Yuntlu ve dörduncü Oregir. Tingiz Han'ın büyük oğlunun adı İgdir ve ikinci Bigdüz ve üçüncü Ava ve dördüncü Kı­nık.
Sonra oğullarına dedi : Siz üç büyüğünüz altın yayı bulup getirdiniz ve onu bozup üleştirdiniz. Sizin adınız Bozok (Bozuk) olsun. Sizlerden olan oğullara da ta kıyamete kadar Bozok desinler. Üç ok getiren üç küçük oğula ve onlardan olanlara bugünden ta dünya son bulkadar Üçok desinler. Yay ve oku ki bulup getirdiniz, o iş insandan olmadı ve Tanrı'dan oldu. Bizden evvel geçen halklar yayı padişah yerinde bilmişlerdir, oku elçi yerinde. Onun için ki, yay oku hangi tarafa çekip gönderse, ok oraya gider.
Büyük padişahların adetleridir, uzak sefere gidince ailelerini alıp varmak. Maiyet halkının da bazılarını alıp giderler. Oğuz Han'ın bir beyi karısını alıp gitmişti. Kendisi savaşta öldü, hatunu kurtulup iki suyun arasından Han'in arkasından yetişti. Hamile idi, sancısı tuttu. Gün soğuk idi, girmeye ev yok. Bir çürük ağaç içinde oğlan doğurdu. Bunu Han'a bildirdiler. Bunun üzerine Han dedi : Bunun babası bizim önümüzde öldü, üzüleni yok, deyip, oğulluga aldı, adını Kıpçak koydu. Eski Türk dilinde içi boş ağaca kıpçak derlermiş. Onun için o oğlana ağaç içinde doğdu diye adını Kıpçak koydular.
Reklam
20 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.