Erich Kästner’in Uçan Sınıf adlı eseri, bir grup yatılı okul öğrencisinin yılbaşı öncesi yaşadıkları olaylar üzerinden; dostluk, dayanışma, cesaret ve aidiyet gibi değerleri işliyor. Ancak bunu ne didaktik ne de fazlasıyla duygusal bir tonda yapıyor. Kästner’in başarısı da burada yatıyor: Hayatın gerçeklerini, çocuğun gözünden ama yetişkinin vicdanına seslenecek şekilde anlatabiliyor.
Karakterlerin iç dünyaları oldukça dikkatle işlenmiş. Martin'in gururu, Julian'ın liderliği, Uli'nin sessiz cesareti ve “Sigara İçmeyen” karakterinin hayata tutunma çabası... Her biri, sadece bir çocuğun kimlik gelişimine değil, toplumun farklı bireylerle kurduğu ilişkiye dair de ipuçları veriyor. Yazar, her çocuğun bir “hikâyesi” olduğunu ve yetişkinlerin çoğu zaman bu hikâyeleri göremediğini bize ustalıkla hatırlatıyor.
Uçan Sınıf, çocuklar arasında geçen bir “oyun” üzerinden aslında yetişkin dünyasının kurallarını, eşitsizliklerini ve unutulmuş değerlerini sorgulatıyor. Bu yönüyle edebi değeri kadar felsefi alt metni de güçlü bir eser. Kitap, eğitim sistemine, arkadaşlık ilişkilerine ve sosyal adalete dair çok şey söylüyor ama bunu çocukların neşesi ve kırılganlığı içinde yapıyor.
Uçan Sınıf, bir okul hikâyesi değil; hayatı sınıfına taşıyan bir metin. Sayfalar ilerledikçe aslında gerçek öğrenmenin sıralarda değil, kalpler arasında kurulan köprülerde gerçekleştiğini hissediyorsunuz.
Kısacası:Bazı kitaplar sizi büyütmez, size büyümeyi hatırlatır. Uçan Sınıf da tam olarak böyle bir kitap. Öğretici değil, düşündürücü; ağlatan değil, insana dokunan cinsten. Ve belki de bu yüzden zamanın ötesinde kalmayı başarıyor.