Uçan Sınıf

Erich Kästner

2025 38. kitabı
Okunma: 03 Nisan 2025 10:41
1930'lar Almanya'sı, uçan sınıf/yatılı okul, öğrenciler, yaklaşan noel tatili, birlik, beraberlik anlatılıyor. Aslında bu kitabı önceden okumuş olabilirim ama net hatırlayamadığım için tekrar okudum. Başlarda sıkıcı gelen bu kitabı ilerledikçe beğenmeye başladım. Martin-Uli-Justus-Johnny-Matthias'ın arakdaşlığını beğendim. Yılbaşı oyunu icat etmek isterler ama üst sınıf bunu bozar. Bu iki sınıf arasında rekabet başlar. Birlik ve beraberliğin önemi ve gücü sayesinde her şeyin üstesinden gelinir. Bu arada Dr. Bökh'ün Martin'in ailesini görebilmesi için ona para vermesi de harika bir davranıştı. Çocuk kitabı gibi görünebilir ama her kesim okuyabilir.
2023 89. kitabı
Okunma: 29 Kasım 2023 21:01
UÇAN SINIF - ERICH KASTNER - Neden bilmiyorum ama büyük bir beklentiyle başladım ama maalesef sevemedim Uçan Sınıf’ı. En başta da şunu söylemek isterim ki kitap için 8-9-10 yaş ve üzeri yazılmış arka kapağında ama bence asla bu yaşa hitap etmiyor. Bunun sebebi de şu: içerisinde çok fazla argo kelimeler ve cümlelerin olması. Bu kitabın hitap ettiği kesimin lise çağındaki erkekler diye düşünüyorum ve kitabın konusundan bahsetmeye başlıyorum. Yatılı okulda kalan öğrencilerin başlarından geçenleri anlatıyor Erich Kastner. Noel tatili öncesi yapacakları gösterileri var fakat başlarına gelen bazı talihsizlikler sonucunda yaşadıkları şeyler anlatılıyor. Bazen çok gereksiz şeyler yazıldığını hissettim ve gerçekten kafam karıştı. Karakterler belliydi ama olaylar bir bütün hâlinde işlenmemişti. Bir yerde bir şey oluyor iki satır sonra bambaşka şeyler.. bu da kafamda oturtmamda sorunlar oluşturdu açıkçası. Her neyse, Hababam Sınıfı’na benzettim ben kitabı. Öyle bir his verdi bana. Pek bana hitap etmedi, sevemedim ama dediğim gibi lise çağındaki erkekler sevebilir.
2026 8. kitabı
Bugün, Erich Kästner’ın kalemiyle tanıştığım bir çocuk kitabıyla geldim. Tam da kış aylarının konseptine uygun bir şekilde, yatılı okulda kalan erkek çocukların Noel tatilinin yaklaşmasıyla başlarına gelen olaylar; birlik ve beraberlik temasıyla işleniyor. Her karakter kendine has özelliklere ve küçük burukluklara sahip. Ama birlikte çok güçlüler. Uçan Sınıf adlı oyunlarına hazırlanıyorlar; fakat beklemedikleri bir hamleyle üst sınıf öğrencileri bu oyunu bozmaya kalkışıyor. Aralarında çıkan bu kavganın sonucunda kimin galip geleceği ve hangi sırların açığa çıkacağı ise ilerleyen sayfalarda okuyucuya aktarılıyor. Kitabın içinde güzel mesajlar var ve o soğuk havada bile içinizi ısıtan davranışlar barındırıyor. Ama buna rağmen üzülerek söylüyorum ki bu kitabın anlatımı bana çok hitap etmedi. Bu yüzden bazı kısımları okurken oldukça zorlandım. Bir de kitapta, her bölümün başında anlatıma başlamadan önce iki üç cümleyle o bölümde neler olacağı söylenmiş. Belki merak uyandırmak için yazılmıştı ama bende tam tersi bir etki yarattı; merak duygumun azalmasına sebep oldu. Okuyup okumama kararını size bırakıyorum. Bol kitaplı günlerimiz olsun.
Noel ve Arkadaşlık
2025 6. kitabı
Arkadaşlık ve Noel üzerine kurulu bu kitabın kurgusu akıcı ve hoştu. Eşimin kütüphanesiyle geldiği için okudum ama bir yetişkin olarak okumaya çok da değer mi bilmiyorum. Belki yurt dışında Noel’i deneyimlememiş kişilere fikir sunması açısından olabilir. Çocukken okumuş olsaydım hem Noel detaylarını hem de sıkı arkadaşlığı çok sever ve yine “Benim de böyle arkadaşlarım olsa.” diye içimden geçirirdim diye düşünüyorum. Bir yetişkin olarak didaktik öğeleri biraz sıkıcı bulduğumu eklemeden edemeyeceğim ama çocukların öğrenme sürecinde böyle mi olması gerekiyordu hatırlayamıyorum.
Düşünce
2024 41. kitabı
Okunma: 08 Ekim 2024 15:33
Uçan Sınıf, Alman çocuk edebiyatında yeni bir çığır açan yazar Erich Kastner'a ait bir eserdir. Uçan Sınıf, resimli bir çocuk romanıdır. İlk olarak 1933 yılında kaleme alınan eser Türkçe olarak ancak 1989 yılında basıma sunulmuştur. Eser, 188 sayfadan oluşmaktadır. Yazar, eserin içinde yer alan bir karakterdir ve Uçan Sınıf romanını bizlere kendisi olayların içinde yer alarak anlatır. Yazar Kastner, annesinin isteği ile yaz ayının ortasında bir Noel ayının anlatıldığı bir roman yazmak ister. Ne yazacağını bilmektedir ama nerede yazacağını bilememektedir çünkü yaz günü kardan, Noelden bahsetmek kolay değildir. Bunun için de Zug Dağı'na yakın bir yeri seçer. Ona yazılarını yazarken Gottfried adında bir kelebek, her akşam eve giderken eşlik eden buzağı Eduard ve canı isterse konuşabildiğini düşündüğü siyah-beyaz renkli kedi eşlik etmektedir. Böyle bir ortamda ilk yazılarını yazmaya başlar. Johann Sigismund yatılı okulunda okuyan edebiyat hastası Johnny Trotz, okula başladığından beri birinci olan Martin Thaler, karnı her zaman aç ve çok kalıplı olan Matthias Selbmann ve ufak tefek bir çocuk olan Uli von Simmern adlı dokuzuncu sınıf öğrencileri Uçan Sınıf adlı bir Noel oyunu yazmak isterler. Ancak oyun provası sırasında düşman okulun öğrencileri, dokuzuncu sınıf öğrencilerinin güzel yazı defterini yürütürler ve bir öğrenciyi de esir alırlar. Bu durumu öğrenen öğrenciler Çelik Birlik adını verdikleri okul grubuyla arkadaşlarını ve güzel yazı defterlerini almak için mücadeleye girişirler. Uçan Sınıf bir Noel romanı adı altında yatılı okulda okuyan bir grup öğrencinin arkadaşlık, dostluk dayanışma, yardımlaşma, yardımseverlik, birlik olarak hareket etme, iyimserlik, kurallara uyma, aile ve arkadaşlık sevgisi, Noel bilinci, kültürel kodların sezdirilmesi, birlikte
2023 12. kitabı
Yaşıtlarım oldukları için onları birazda olsa anlayarak okudum çok güzeldi gerçekten ben çok sevdim slnunda sebepsiz yere ağladım sonra bol bol düsündüm kitabın ardından tavsiye ederim
2024 19. kitabı
Erich Kästner'in yazdığı Uçan Sınıf yazarın diyişiyle onun en iyi kitabı. Yazar 1960 yılında Andersen ödülünü almış. Bu kitap da filme çekilmiş. Muhakkak izleyeceğim. Yetişkinler için de olan çocuk edebiyatından çocukluğu yeniden yaşatacak olan kitap 14 bölümden oluşuyor. Önsöz ve sonsöz dahil. Bir yaz günü yazılan bu Noel öyküsü yazıldığı günün sıcaklığını baştan sonra hissettiriyor. Farklı hikâyelere sahip öğrencilerin, öğretmenlerin, doktorun, ailelerin bütünleştiği bir eser. Bazı yerlerde kopukluk hissettim. Bölümlerin başlarındaki açıklamalar da farklı geldi.
Puan vermedi·191 syf.·
2026 9. kitabı
Çocukların hayal dünyalarını geliştirmeleri açısından okunması gereken kitaplar arasına alınabilir. Ben yazar olsaydım daha farklı bir yaklaşımla yazardım ama bu haliyle de bir çocuğun çıkarabileceği çok ders var. Yetişkinler de nefes alma için keyifle okuyabilirler.
Uçan Sınıf
2025 49. kitabı
Okunma: 15 Ağustos 2025 00:13
Alman yazar Erich Kästner’in “Yazdığım en iyi kitap!” dediği Uçan Sınıf, ilk kez 1933 yılında yayımlanmasına rağmen çekiciliğini ve sıcaklığını hiç kaybetmeyen bir eser. Klasikler arasına girmiş unutulmaz bir çocuk romanı olarak bilinse de onu yetişkinlerin de okuması gerektiğini düşünüyorum, bir zamanlar çocuk olduklarını hatırlamaları için. “Ne yazık ki büyüdük!” dedirten bir kitap. Benzer çocuk kitaplarının, asıl yetişkinlik döneminde okunmasının türlü faydaları var. Hiç çocuk olmamış gibi rol yapmaya devam edip kendilerine güldüren olgunlaşamamış yetişkinlere özellikle duyurulur. Yaşınız hangi sayılardan oluşursa oluşsun siz de bir zamanlar çocuktunuz. Ben çocukken babaannemin dünyaya yaşlı olarak geldiğini zannederdim. Yaş aldıkça dünyaya yetişkin olarak geldiklerini zannedenlerle karşılaşmaya başlayınca işin farklı boyutları olduğunu anladım. Biri çıkıp söylesin onlara, çocukluk dönemini yok sayarak büyümüş olmuyor insan. “Şans eseri bizden birkaç yaş daha büyüksünüz diye, canınızın her istediğini yapamazsınız.” (s. 89) notunu da buraya düşüyorum. Kästner’in romanı dostluk, büyüme ve ahlâk üzerine dokunaklı bir hikâye. Yazıldığı dönemin Almanya’sının ekonomik ve politik iklimini yansıtıyor. Kästner, kitapları Naziler tarafından yakılan pasifist bir yazardı ve bu durumun, kitaplarına tarihsel bir önem kattığını belirtmek lazım. Kitabın adının neden “Uçan Sınıf” olduğunu da bırakalım okur kendisi keşfetsin. İşte kitaptan bir başka alıntı daha: “Adaletsizlikten, pek çok insan adaletsizlikten dolayı acı çekiyor.” (s. 119)
Edebiyat & Roman
Uçan SınıfErich Kästner · Can · 19823,498 okunma
Sadece çocukların değil, büyüklerin de okuması gereken bir eser
2026 42. kitabı
Okunma: 01 Nisan 2026 11:42
Uçan Sınıf, yatılı bir okulda okuyan bir grup çocuğun dostluğunu, dayanışmasını ve büyüme sancılarını anlatan sıcak bir klasik eserdir... Olaylar, Almanya'da yatılı bir okulda geçer. Noel tatili yaklaşırken, okulun beş ana kahramanı; → akıllı ve hüzünlü Martin, → cesur ve kavgacı Matthias, → hassas Uli, → yetenekli yazar adayı Johnny ve alaycı Sebastian hem okulun geleneksel tiyatro oyunu olan "Uçan Sınıf"a hazırlanmakta hem de rakip okulun öğrencileriyle amansız bir mücadele içine girmektedirler. Kasaba okulunun öğrencileri, yatılı öğrencilerin bir arkadaşını kaçırıp defterlerini yakınca olaylar alevlenir. Bu durum, çocukların kendi aralarındaki hiyerarşiyi ve stratejik zekalarını ortaya koyar. Çocukluğun sadece oyun ve eğlenceden ibaret olmadığını; çocukların da yetişkinler kadar büyük hüzünler, yoksulluklar ve hayal kırıklıkları yaşayabileceğini gerçekçi bir dille anlatır...
Alıntı
Uçan SınıfErich Kästner · Can Çocuk Yayınları · 20223,498 okunma

Erich KästnerYazar · 24 kitap
Emil Erich Kästner (d. 23 Şubat 1899, Dresden - ö. 29 Temmuz 1974, Münih) Alman yazar. I. Dünya Savaşı'na katıldı. Savaştan sonra liseyi bitirdi ve Üniversite de Alman dili, tarih, felsefe ve tiyatro tarihi okudu. Gazetelerde redaktör ve tiyatro eleştirmeni olarak çalıştı. 1933'te iktidardaki nasyonal sosyalistler bütün kitaplarını yaktılar. İki kez Gestapo tarafından tutuklandı ve 1943 yılında yazı yazması yasaklandı. Savaştan sonra tiyatro ve film alanlarında çalıştı. 1966 yılında edebiyat çalışmalarına son verdi. 1974 yılında Münih'te öldü. Yaşamı boyunca yapıtları için pek çok ödül aldı. Çocuklar için yazmış olduğu kitapları bütün dünyada çeşitli dillere çevrildi. Kästner, Alman çocuk edebiyatında yeni bir çığır açmış, çocuk kitaplarını gerçekçi temeller üzerine oturtmuştur.