Çevirmen:
Ersin Cengiz

Bir Küçük Ütopya Meselesi ;)
·156 syf.·
2024 6. kitabı
Merhaba 1K yazarımızın ilk okuduğum eseri. Günümüz insanlarıyla, hayatımızla, olay, olgu ve durumlarla çok bağlantılı bir kitap okudum. Yalnız yazarımızın 1500'lü yıllarda kaleme aldığı bu unutulmaz, aynı zamanda popüler olan eseri günümüz dönemiyle de yer yer ayrık olduğunu da eseri okurken gördüm yani, edebi tabirle ikircikli sevdaya dalmış deniz gibi eser :) Bir yanda yavaş bir mavilik akıyor, bir yanda da yavaş akan o mavilik, hızlı bir maviliğe dönüşüyor. Bulutlar yavaş yavaş kararıyor, sonra yağmur yağıyor. Arada da gök gürlüyor. Yıldırım çarpmış etkisi bile yapıyor kitap ara ara beynimizde, düşüncelerimizde, hayal dünyamızın bir çok yerinde devamlı varolan salıncaklarında. Ütopya adında bir şehir, bu şehir içinde yaşayan Ütopyalı insanlar... Paranın, altının, gümüşün, her çeşit mücevherin değersiz olduğu bir dünyada yaşıyorlar. Demir madeninin çok önemli olduğu bir dünya! Kavgasız, gürültüsüz, savaşsız bir dünya! Ne kadar masum, ne kadar göz alıcı ve çekici geliyor insana! Her bir ütopya şehrinde, bir aile kalıyor. Kaldığınız şehirden başka bir şehre ütopya genel yargıçlarından, ya da görevlilerinden izin almadan geçmek yasak. İzinsiz şehir değiştirenler, cezalandırılıyorlar. Ütopya sakinlerinden biri hırsızlık yaptıysa eğer, köle olarak; Ütopya beylerinin hizmetine veriliyorlar. Bu nedenle kitap kafa karışıklığı yaptı benim gözümde, birçok düşüncemde. Bir yanda muhteşem hayal edilesi bir dünya! Barışın, kardeşliğin, sağlıklı iletişimin, dostluğun, aile faktörü kavramlarının önemi vurgulanıyor. Diğer yandan itaat, emir verme, kölelere her çeşit muamele yapılması vs. Kafamda bir tuhaflık etkisinde, aklımın alıp alamadığı cizgiler birer birer yoğruldu. Kitabı okurken çok keyif aldım, bunu söylemeden geçemeyeceğim değerli 1K okurları. Kitapta en
2021 2. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2021 23:38
Thomas more’un 16.yy’da yazdığı bu kitaptaki Utopia adası ki ne ada, bu kadar mükemmelikte,değişmez düzende yaşamak gerçekten hayalini kurduğumuz kadar güzel olur mu?
2024 4. kitabı
Kesinlikle herkesin okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Art niyet ve hırs olmadan bir ülkede nasıl yaşanılmalı ve aynı zamanda nasıl gelişebilmeliyiz , paradan ve savaştan kaçınarak güzel bir yaşam elde edebilme yollarını göstererek okuruna bir müddet ütopyada yaşıyormuş hissiyâtı bırakıyor . Okuduktan sonra daha önceden okudugunuz bir kitapda ( Beyaz Zambaklar Ülkesinde) da aynı duyguları yaşadıgınızı hissedeceksiniz.
İnsan ve Duygular
2026 18. kitabı
Okunma: 21 Mayıs 2026 15:53
Kitabın sonunda Raphael'in arkadaşının da dediği gibi, bunların çoğu olanaklı olmayan şeyler gibi geldi bana da. İyi niyetli bütün insanların kurmak isteyeceği bir dünya Ütopya. Ne haksızlık var ne hırsızlık var. Herkes eşit haklara sahip ve para diye bir şey yok. Tek emelleri mutlu olmak ve adaletle geçinebilmek. Her halükârda bu yönetim biçimini istemek ve kurgulamak çok güzel bir iş. Kitabı okurken kamp ateşi etrafında, kendince hikâyeler uyduran arkadaşı dinleyen bir toplulukta gibi hissetsem de; böyle bir düzenin hayal edilmiş olması bile insanın umutlarını yeşertiyor. (Bu kitabın basımını çok özensiz buldum.)
2020 2. kitabı
Ütopya kurgusal bir adadan bahseder.Çoğumuzun hayalinde kurduğu yönettiği bir ülke vardır.Thomas More'nin Ütopyasını okuduğumda kurduğum ülkeden birşeyler bulsamda eleştirdiğim çok noktasıda var tabi.Hep dile getirmek istediğim ve More'nin Ütopyasında oldugu gibi hapis cezası verilmez çünkü bunun ne suçluya ne topluma faydası vardır.Kesinlikle suçluyu hapisle cezalandırmak ülkenin kaynaklarını boşuna harcamaktır ve suçluyu topluma kazandırmak zordur.Bunun yerine işlediği suça parelel olarak kamu hizmetlerinde görev vererek hem ekonomik hem toplumsal fayda sağlanır.Kitabin cezalandırma sistemi en çok hoşuma giden kısmı oldu.Kitapta bilim ,zanaat ,ilişkiler,din,savaş konuları hoşgörünün ön planlada olduğu şekilde işlenmiş.Ve son olarak kitapta gerçekte imkansız bir ütopya söz konusu..
Düşünüyoruz
2021 4. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2021 20:15
Aslında en faydalı tür sanırım bu. Yazılanlara katılmak, yazarla aynı görüşte olmak zorunda değilsiniz. Olabilirsiniz de elbette. Ancak her cümlede size üzerinde düşünme, kabul etme, itiraz etme alanı tanıyor. Okuyucu için en faydalı olan da bu sanırım. Bolca düşündüren. İyi okumalar...
2024 9. kitabı
Okunma: 24 Ekim 2024 08:52
Thomas More hümanist bir bakış açısıyla ve özellikle paranın 16. yy ingiltere toplumunda sebep olduğu eşitsizliğe atıfta bulunarak; para kavramının olmadığı, her dinin eşit oranda kabul gördüğü, politika yapıcıların halk tarafından seçildiği ve asla yozlaşmadığı, insanların pazardan sadece kendi ihtiyaçlarını karşılayacak kadar adaletli ve ahlaklı olduğu ideal bir toplum çizmiş. Bu ideal toplumda aileler gerekli gördüğü yerde çocuğu olmayan bir aileye kendi çocuğunu bile verebiliyor. Tabi bunlar gerçeklikten çok uzak düşünceler.
2020 18. kitabı
Okunma: 12 Eylül 2020 16:40
Adı üstünde ütopya! Bazı uygulamaları öyle bir hayata alışık olmadığımız için bana kısıtlayıcı geldi. Bazı uygulamaların ise özellikle ahlakla ilgili olanların her insanda, toplumda bulunması gereken nitelikler olduğunu düşünüyorum. Belki ütopya devleti oluşturmamız imkansız ama kendi kendimizi ahlaklı, iyi bir insan olarak yetiştirmemiz gayet olanaklı ve bizim elimizde. Böyle bir dünyaya gelmek benim seçimim değildi. Kendi dünyamı yaşanılır kılmak benim seçimim. Kitap, düşündürmekle kalmadı, beni üzdü de. Bazı yerlerde yok artık dedirtse de genel olarak kafa karıştırıcı. Bence mutlaka okunmalı.
2026 19. kitabı
Ütopya ve distopyalara özel bir ilgim olmasına rağmen okumadığım için kendimi suçlu hissediyordum fakat doğrusu biraz hayal kırıklığına uğradım. Çok da istenilecek bir dünya vaadetmediğini düşündüğüm noktalar oldu. Ayrıca yayıneviyle de alakalı diyeceğim mümkünse bu yayınevini almayın. Sayısız yazım yanlısı vardı. Hiç mi kontrolden geçirilmedi anlayamadım doğrusu. Sayelerinde asla bilmediğim yayınevinden kitap almama kararı aldım. Thomas More Ütopya
Duygu ve Düşünce
ÜtopyaThomas More · Olympia Yayınları · 202024,6bin okunma
Kaplumbağa misali bu yol bitmez…
2025 16. kitabı
Okunma: 04 Ağustos 2025 10:11
Bazı şeyler gerçekten hiç değişmemiz. Biz insanların farklı kültür, dil, inanış ya da her neyse farklı olan onca şeye rağmen aslında ortak birçok şeyi istememiz ve tarih boyunca da bunlar için mücadele etmemiz ve çoğu zaman da “sakat” bir şekilde elde etmemiz bir tesadüf mü ? …

Thomas MoreYazar · 4 kitap
Thomas More, (7 Şubat 1478 - 6 Temmuz 1535) İngiliz yazar, devlet adamı ve hukukçu. Yaşamında önde gelen bir hümanist bilgin ünvanına kavuşup bir çok kamu görevi üstlendi. Eseri Ütopya ile edebiyatta yeni bir nesil yarattı. 1516'da yazdığı Ütopya'da ideal hayali bir ada ülkenin siyasi sistemini tarif ediyordu. More'un Kral Henry VIII'in İngiliz kilisesinin başına geçme niyetine ilke olarak karşı çıkması, kendi siyasi kariyerinin sonunu hazırlayıp hain olarak idam edilmesine sebep oldu. Ölümünden 400 yıl sonra, 1935'de Papa Pius XI tarafından aziz ilan edildi. 7 Şubat 1478'de, Londra'da doğmuştur. Babası dönemin önemli bir yargıcı olan Sir John More'dur. Eğitim için Oxford Üniversitesi'ne girdi. Oxford'da geçirdiği 2 yılda yazmaya başladı. Antik Yunan ve Latin edebiyatına ilgisi de bu dönemde oldu. Daha sonra Londra'ya geri döndü ve 1496 yılında hukuk öğrenimi görmeye başladı. 1501 yılında avukat oldu. Hukuk öğrenimi gördüğü yıllarda manastır yaşamı yaşamakta ve bir rahip olmak isteğiyle yanıp tutuşmaktaydı. Yine de zamanla bu duygusu söndü ve ruhu ülkesine hizmet etmek isteğiyle doldu. Bunun üzerine 1504 yılında parlementoya girdi. Bu sıralarda ünlü Hollandalı yazar Erasmus ile olan arkadaşlığı iyice gelişti ve Erasmus 1509'da basılan ünlü eseri Encomium Moriae`yi (Deliliğe Övgü) Thomas More'a adadı. 1517'de Kral'ın hizmetine girdi. Giriştiği başarılı bir diplomatik görev ardından şövalye unvanı verildi ve yardımcı veznedar ilan edildi. Kralın kişisel danışmanı olarak kariyeri parlamaya devam etti. 1525'de Lancaster Düklüğü'nün bakanı oldu. Kral Henry VIII'in evlilikleriyle ilgili konularda ona yeterince yardım edemeyen Lordlar Kamarası başkanı Kardinal Wolsey'i istifaya zorladıktan sonra yerine Thomas More'u Lordlar Kamarası başkanı ilan etti. Başlarda Kralın düşüncelerini paylaşan More, zamanla Kralın protestanlığa olan artan ilgisi ve kiliseye olan negatif düşüncelerinden rahatsız oldu. Kişisel olarak protestanlığı sevmiyor ve doğru bulmuyor, dönemin katolik kilisesini benimsiyor ve önemsiyordu. Protestanlığı eleştiren kitaplarıyla Kral ile olan ilişkisini gerdikten sonra 1531'de Krala bağlılık yemini etmeyi reddetti. Daha sonra hastalığı bahane ederek 1532'de görevlerinden ayrıldı. 1533'de Anne Boleyn'in İngiltere Kraliçesi olarak ilan edildiği taç giydirme törenine katılmayı reddedince şimşekleri üzerine çekti. Yalan davalar ve dedikodular başladı. Parlementonun Anne Boleyn'i İngiltere'nin kraliçesi olarak ilan edebileceğini kabul etmesine rağmen, bağlılık yemini etmeyi reddetti zira bu Papa'ya karşı bir davranış olurdu. Bu yüzden tutuklandı. Daha sonraları Kralı kilisenin başı olarak görmediği için ölüm cezasına çarptırıldı. 6 Temmuz 1535'de idam edildi.