Uyanış

Kate Chopin

SONUNDA!!!
2023 21. kitabı
Kitabı okurken yoruldum, yazarı tahmin edemiyorum. Uyanış'ı tavsiye üzerine okumaya karar verdim, genellikle tavsiye üzerine kitap okumam. Konusu dikkatimi çekmişti. Kocanın karısından bireye dönüşü konu alıyor kitap, hatta Bayan Pontellier'in Edna'ya dönüşünü okuyoruz. Dili sade ama o kadar fazla betimleme var ki okurken yorulmamak elde değil. Amerikan edebiyatı bu yüzden bana göre değil sanırsam. Kate Chopin için feminist yazının öncülerinden denmiş. Katılmıyorum. Edna feminist olmamış ya da yazar feministlikten bahsetmemiş. Karakter feminenliği ile barışmıs. Bu da onun hayatını değiştirmiş. Kocasını bırakmış, hayır kocası kötü biri olduğu için ve daha iyisine layık olduğunu düşündüğü için değil. Başka bir adam için. Yani kitabın feministlikle alakası yok bence. Edna ne hakkını savunmuş ne eşitliği. Tanıdığı bir erkek yüzünden kendi düşüncelerini önemsemeye başlamış. BİR ERKEK, DAHA İYİSİNE LAYIKSIN DEDİĞİ İÇİN KENDİNE SAYGISI ARTMIŞ. Kitapta geçen ırkçı ifadelere değinmeyeceğim bile. Dönemin özelliğini iyi yansıttığı ve kocasını bıraktığı için 10 üzerinden 4 veriyorum.
UyanışKate Chopin · Kapra Yayıncılık · 20214,426 okunma
Bir Kadının "Uyanışı"
2023 9. kitabı
Okunma: 21 Ocak 2023 01:56
Feminizme öncülük etmiş yazarlardan olan Kate Chopin özellikle kadınların cinsel özgürlüğü üzerine ortaya koyduğu tabuları yıkan zihniyeti ve eserleri ile zamanının muhafazakarları tarafından oldukça tepki çekmiş ise de sonradan eserleri ilgi görmüştür. Bu kitapta da bir kadının kendi benliğini bulma yolunda ki hikayesine tanık oluyoruz. Burada ki kendi benliğine aslında kadınlığının farkına varmakta diyebiliriz. Kısaca romanda baş kadın karakterimiz Edna'nın kendi olma ve kendini gerçekleştirmesine dair dönüşümünün öyküsünü anlatıyor. Edna, ressam ve aynı zamanda müziğe büyük ilgi duyan evli ve 2 çocuklu bir annedir. Anlatılan hikaye; Amerika'da Avrupalıların koloni kurup, plantasyonlarla köleler çalıştırdığı bir zamanda geçiyor. Edna'nın kocası bu plantasyonlarla ve ortaklık usülü şirketlerin sahibi varlıklı birisi. Bunun yanında ise Edna eşini her ne kadar sevse de aslında içinde ukte kalan bir Aşk evliliği yapamamanın eksikliğini içerisinde yaşamakta yani eşine karşı duygusal bağları zayıf, daha çok statüsüne ve iyi bir insan olmasına duyduğu saygı ile onu seviyor. Edna'nın eşi ise onu "çocuklarının bakıcısı" olarak görüp sırf maddi anlamda mutlu edebileceğini düşünen bir kafa yapısına sahip. Genel olarak eşlerini kendilerine değerli şahsi bir mal olarak gören, kadının nesneleştirildiği bir dönem. Kitabın kapağında da görebileceğiniz gibi denize giren bir kadın var. Romanda deniz Edna'nın kendini özgürleştirdiği bir alan olarak sembolize edilmiş. Zira Edna, normalde yüzme bilmeyen -ve boğulmaktan korkan- birisidir fakat birgün kendi başına suyun üstüne kalmayı başarır ve yüzmeye başlar. Bundan sonra; “Uzaklara, daha önce hiçbir kadının açılmadığı kadar uzaklara” gitmek ister. İçinde “solgun bir ışık” doğmuştur ama bu, “bir yolu hem aydınlatan hem yasaklayan bir
Kadın ve Duygular
UyanışKate Chopin · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20194,426 okunma
kadın olmak mı, aldatmak mı?
2025 28. kitabı
Okunma: 13 Ekim 2025 16:40
çok azıcık spoiler içerir! Uyanış beklediğimden farklı bir okuma deneyimiydi. Kate Chopin’in dilini çok beğendim, oldukça akıcıydı ve sadeydi. cidden olan bitenleri merak ettim, sayfaları o merakla çevirdim. bi kitap kendini okutabilmeli, o yüzden bu kitap ne anlatırsa anlatsın benim gözümde ortalama üstüdür. neden sadece ortalama üstü diyorum? şöyle ki Kate Chopin, kitapta uyanış adı altında Edna’nın (baş karakterimiz) kocasını 2 farklı erkekle aldatmasını işliyor. yani anlıyorum bu arada Edna çok istemeyerek, hayat ona bunu getirdiği için evlenmiş. 2 çocuk yapmış, kendini hiç sorgulamak aklına gelmemiş. birden kendi karakterini tanımak istiyor, hayatında farklı bir evreye geçiyor. bu bir kadın olarak ne güzel bir şey, sadece bir kadın da değil; bir insanın gelebileceği en güzel seviyedir kendini sevmek/tanımak. ama Edna’nın kocasını aldatmasına gerek olduğunu sanmıyorum. yani onu farkında olarak aldattığını düşünüyorum bir süre sonra artık. bu doğal olarak hoşuma gitmedi ama bunun dışında kitapta bir sorun daha var. bence karakterler cidden güzel ve ilgi çekici kurgulanmıştı ama kitap kısaydı. yani kısa dediğim karakterleri daha iyi tanımak istedim. olayların biraz daha yavaş ve detaylı akmasını istedim. en az 150 sayfa daha fazla olması gerektiğini düşünüyorum. her şey pat diye bitti, sonda ne alaka oldum biraz. en başta kitabı Madame Bovary’e benzettim sonra arka kapağını okuduğumda da benzer yönlerinin yazıldığını gördüm. ama kitabı okudukça fark ettiğim şey şu oldu: erkek yazar tarafından yazılmış kadın karakter, kadın yazar tarafından yazılmış kadın karakterin farkı. bariz olarak bu kitapta bir kadın olmak çok daha güzel işlenmişti. bir kadınlığın tabiatı, onun hissiyatını bana geçirdiği için madame bovary’den bu konuda ayrıldığını ve daha iyi olduğunu düşünüyorum. yaani
Puan vermedi·200 syf.·
2025 4. kitabı
Kimlik,toplum, aidiyet ve özgürlük kavramlarını... Bir kadının tinsel ve cinsel farkındalığa erişmesi bastırılmış kadın kimliğinin beraberinde getirdiği huzursuzluğu açığa vuran bir eser..(Alıntı) Ana karakter Edna Evliliğini, kadınlığını, görevlerini sorgularken onun uyanışına tanık oluyoruz. Edna kendini bulmaya başlıyor. Yüzme korkusunu yendiği gece değişimi başlayıp kendisini bulmaya çalışıyor. O gece kocasının isteklerine uymayarak isyan bayrağını çekiyor. Kocasının istediği hayatı değil de kendi istediği hayatı yaşamaya başlıyor. Kendisini bulmasının nedeninin aşk olduğunu görüyoruz. Robert'ın Meksika'ya gidişi onu derinden etkiler ve duygularını fark etmesine sebep olur. Evliliğini sürdürmek istemiyor,kocasıyla aynı evde yaşamak istemiyordu. Edna evliliğini bitirip aşkına koşmuyor tam tersine aşkı ona güç ve cesaret verip nerde nasıl yaşayacağına karar vermesini sağlıyor. Edna'nın bu dönüşümüne bakarsak. Kadınların saraylarda, köşklerde mutlu olmadıkları göz önüne serilir. Kadınların kendi kimliği ile var olmak istediklerini dile getirebiliriz. Bir kadın evlenince kocasının satın aldığı bir eşyasıymış gibi bakılır. Kadının kendi istekleri ve hayalleri yokmuş gibi davranılır. Kadın mesleği olan biriyle evlenmişse toplumumuzda şanslı olarak görülüyor oysa ki öyle değil ne yazık ki kadın her zaman ikinci plana atılıyor köle gibi görülüyor. Uyanış kitabı ilk yayınlandığı dönemde Amerika'da çok büyük tepki alıyor. Kadının özgürleşmesi, toplumda bir birey olması için verilen mücadelenin ilk adımlarına öncülük eden kitaptır. Kitap günümüzde hâlâ tepki ile karşılanıyor. Dünyanın bazı bölgelerinde kadınların eğitimine engel olunması, giyimlerine karışılıp öldürülmelerine tanık oluyoruz. Kadının toplumda birçok yerde var olması o toplumun daha da gelişmesini sağlar.
2022 79. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2022 00:51
Genç bir kız kapağı kapalı bir tabutun içinde uyanır. Kim olduğu, nerede olduğu, oraya nasıl girdiği hakkında hiçbir fikri yoktur. Dışarı çıkmayı başardığında ise tabutlarla dolu bir odada olduğunu görür ve tabutların içinde onun gibi başka gençler de vardır.Genel olarak kitapların yazımını ve konusunu beğendim. Olayların işleniş biçimini falan beğendim. Akıcı ve çabuk okunan bir kitaplardı. Serinin sonunu hiç beğenmedim. Ve kitaptaki hiçbir kız karakterini sevemedim. Özellikle baş karakterimizi. Onun dışında ise erkek karakterlerin hepsini çok sevdim sebepsizce. Sevdiğim ve önerebileceğim bir seri oldu. Okumanızı tavsiye ederim.
UyanışKate Chopin · Zeplin Kitap · 20144,426 okunma
2024 4. kitabı
Okunma: 03 Şubat 2024 15:43
Amerikalı feminist yazar, Kate Chopin Uyanış adlı eseri, 19. Yüzyıl Amerika’sında toplumsal normlara meydan okuyan bir kadının hikayesini anlatıyor. “Uyanış”, dönemin toplumsal normlarına meydan okuyan bir kadının içsel yolculuğunu, özgürlük arayışını ve bireysel kimliğini bulma sürecini anlatarak, kadınların kısıtlayıcı rollerine, toplumdaki yerlerine ve bireysel özgürlüklerine dair önemli bir eleştiri getiriyor. Yazarın amacı ise yaşamı boyunca savunduğu feminist bakış açısıyla, kadınların kendi özgürlükleri ve özgün kimlikleri üzerinde kontrol sahibi olmalarının önemine vurgu yapmak. Roman, Edna’nın Louisiana kıyılarında tatil geçirirken, toplumun beklentilerinden sıyrılarak kendi benliğini keşfetme sürecini ele alıyor. Edna, kadınların toplumdaki yerine, cinsellik, aile ve özgürlük kavramlarına karşı farkındalık kazanıyor ve bu süreçte kendi duygusal ve entelektüel benliğini geliştirme çabasıyla karşı karşıya kalıyor. Edna'nın sıradan ve baskıcı toplumsal yapıya karşı içsel bir isyanı vardır. Kendi duygularını ve isteklerini keşfetmeye başladıkça, klasik kadın rolünden sıyrılarak kendi benliğini bulma sürecine girer. Edna, zamanının kadın normlarına uymayan, özgür ruhlu bir kadındır ve toplumsal beklentilerle ve evlilik kurumunun sınırlarının farkına varıp bundan kaçmaya çalışmıştır. Edna toplumun dayattığı rollerden ve kısıtlamalardan kurtulma arzusunu ve yaşamın gerçek anlamını keşfetme çabasına girerek, klasik kadın karakterlerinden farklı olarak içsel bir mücadele yaşar ve toplumun dayattığı rolleri reddeder. Onun içsel çatışması, toplumun beklentileri ile kendi bireysel özgürlüğü arasında sıkışıp kalması üzerine kuruludur. Roman, Edna’nın kendi iç dünyasındaki değişimi, dış dünya ile ilişkisi ve özgürlük arayışını derinlemesine inceler. Bu romanı tam
İnsan ve Toplum
UyanışKate Chopin · Can Yayınları · 20204,426 okunma
2026 14. kitabı
Okunma: 21 Mart 2026 22:19
Başta her şey oldukça “normal” görünüyor: evli, çocuklu, toplumun çizdiği sınırlar içinde yaşayan bir kadın… Ama sonra Edna Pontellier’in içinde bir şey kıpırdamaya başlıyor. Öyle büyük bir patlama değil bu; daha çok dalga dalga gelen bir fark ediş. Kendi hayatını gerçekten yaşayıp yaşamadığını sorgulamaya başlıyor. Ve işte kitap tam burada büyüleyici oluyor. Chopin’in dili sakin, hatta yer yer neredeyse dingin. Ama bu sakinliğin altında ciddi bir gerilim var. Okurken “bir şeyler olacak” hissi hiç gitmiyor. Deniz, özgürlük ve yalnızlık metaforları öyle güzel işlenmiş ki, kitabı bitirdiğinde aklında sahneler kalıyor—sadece cümleler değil. Edna karakteri çok “sevilebilir” olmak zorunda değil zaten. Bazen bencil, bazen kararsız, bazen de cesur. Ama tam da bu yüzden gerçek. Onu yargılamak yerine anlamaya başlıyorsun. Ve fark ediyorsun ki bu hikâye sadece bir kadının değil; insanın kendi kimliğini arama hikâyesi. Kısacası: Bu kitap “yüksek sesle bağıran” bir isyan değil, daha çok içten içe büyüyen bir uyanış. Sessiz ama sarsıcı. Eğer sana şu his tanıdıksa: “Ben gerçekten kendi hayatımı mı yaşıyorum?” o zaman bu kitap sana dokunur.
1000k
UyanışKate Chopin · Yapı Kredi Yayınları · 20254,426 okunma
her kadına tavsiye edeceğim bir kitap
2023 32. kitabı
Okunma: 31 Mart 2023 22:15
"Uyanış", Kate Chopin'in 1899 yılında yayınlanan bir romanıdır. Hikaye, sıkıntılı bir toplumda kişisel ve cinsel özgürlüklerini elde etmeye çalışan genç bir anne olan Edna Pontellier'in kimliğini bulma mücadelesine odaklanmaktadır. Roman, başkahraman Edna Pontellier'in karakter analizini sunar ve roman boyunca tutumunda, davranışlarında ve genel karakterinde önemli bir değişim geçirir. Edna, başlangıçta açılış sahnesinde sembolize edilen kafesteki papağan olarak tasvir edilir, bu da yalnız kalmak ve kendini yansıtmak isteğini simgeler. Kentucky'den Presbiteryen biri olarak farklı olan Edna, ayırt edici yüz ve figürü ile fiziksel olarak farklıdır ve kendini kocasına, çocuklarına ve ev işlerine adamaya istekli bir "anne-kadın" değildir. Grand Isle'deki yazında, Edna tutkunun ve duyusal birlikteliğin peşine düşme konusunda bir istek geliştirir. Kendisine takıntılı hale gelen genç ve çekici bir adam olan Robert Lebrun'a takıntılı hale gelir ve New Orleans'a döndükten sonra geleneksel davranışlardan radikal bir şekilde ayrılır. Robert'a olan takıntılı aşkı, doğuştan gelen çekim gücü sayesinde zorluklarla başa çıkmasına yardımcı oldu. Ancak, bu takıntılı aşkı, onun samimiyeti ve dürüstlüğü hakkında şüphe uyandırdı. Yani, aşkın gücü Robert'ı güçlendirdi ama aynı zamanda samimiyetini de zayıflattı. Edna'nın kocası Léonce Pontellier, maddecilik ve kendine odaklanmış bir karakterdir ve eşinin iç dünyasındaki sıkıntıları ve kişisel gelişimini fark etmez. Edna'nın kişisel ve cinsel özgürlüğünü elde etmesini engelleyen toplumsal güçlerin sembolüdür. Edna'nın yakın arkadaşı Madame Adèle Ratignolle, Edna'nın reddettiği annelik ve kadınlık ideallerini temsil eder. Adèle, ailesi ve çocukları için kendini feda eden bir anne-kadındır ve Edna'nın bu idealini reddetmesi aralarındaki
İnsan ve Hayat
UyanışKate Chopin · Can Yayınları · 20204,426 okunma
bir grup kadının gözünden uyanış
2021 16. kitabı
Okunma: 12 Mart 2021 22:49
okuma grubumla mart ayında uyanış’ı okuduk. birazcık kendi düşüncelerimden bahsedip daha sonra arkadaşlarımın fikirlerini paylaşacağım. romanın konusu evli ve çocuklu edna’nın evliliğini, anneliğini, kadınlığını sorgulaması, “olmak istediğim kişi bu mu?” sorusunu kendine sorup içinde bir şeylerin değişmesi. yazıldığı dönem düşünüldüğünde bir ilk olarak başarılı bir roman. kadının toplumdaki yerini sorgulaması, kimliğini oluşturanın aslında kendisi değil toplum olduğunu fark edip bir şeyleri değiştirmeye çalışması güzeldi. yazarın üslubunu sevdim. çok akıcı geldi. kitabı elime aldım ve su gibi aktı. kitapla ilgili eleştirim ise kitabın adı uyanış olsa da tam bir uyanış değildi edna’nın yaşadıkları. arayış demek daha doğru olurdu. olmak istediği kişiyi arıyor edna. bulabiliyor mu? sürpriz bozan olmaması için sonunu söylemiyorum ama bu son ile bu roman bir uyanış değil bir arayış sadece. yazarın uyanış demesinin sebebi belki de o güne kadar açıkça yapılmamış bir sorgulamanın kadında başlaması. bir kadının kendini bulma çabası çok değerli o yüzden kitabı yazıldığı günün şartları ile değerlendirince başarılı buldum. kitap için ortak düşüncemiz “toplum denilen şeyin biz kadınları istemediğimiz rollere ittiği ve bunun için baş kaldırmanın bile zor olduğu” uyanış’ı okumanızı tavsiye ederim. Sinem Aytop toplumun, çevrenin etkisiyle var oluyoruz. aaa ben buyum diyoruz bir süre. belli yaştan sonra ama ben bunu sevmedim ki bunu yapmak istemiyorum diyorsun. bu sefer aykırı oluyorsun. toplum seni soyutlamasın diye devam ediyorsun ama kendin olmamış bir hayat yaşıyor ve ölüyorsun. kitapta bir uyanış olsaydı ve ayakları yere basan bir son. kendini bulma mücadelesi veren ve bunu başaran bir kadın ile bitirseydi olayı o zaman alır baş ucu kitabı yapardım. (hilal) ait olmadığımız
banakalankelimelerokumagrubu
2024 25. kitabı
Uyanış bir kadının kendi benliğini, ruhunu, yeteneklerini ve zevklerini fark edişinin öyküsü olarak adlandırılabilir. Feminist edebiyatının öncülerinden olan bu kitapta çoğu kişi Edna’yı evli ve çocuklu bir kadın olarak aşkının peşinde olduğu için suçlayacaktır fakat insanın hayatta kendisiyle ne zaman karşılaşacağı ve tam olarak ne istediğini bulması zor bir süreçtir. Bunun yanı sıra karakterin bir anne ve eş olmasının haricinde bir birey olduğu da unutulmamalıdır. Ahlaki ve etik değerleri bir kenara bırakıp kitaba öyle bakacak olursak bir kadının kendisini bulması ve kendi isteklerine göre yaşamasıdır asıl esas olan.

Kate ChopinYazar · 4 kitap
Amerikan Edebiyatı'nda büyük öneme sahip kısa öykü yazarıdır. Amerikan kadınının ve bütün kadınların cinsel özgürlüğü ve hayatı vardır diyerek kendi zamanında feminizmin edebiyattaki en büyük temsilcisi olmuştur. Düşünceleri fazla sıradışı bulunduğu için muhafazakar Amerikalılar tarafından hoş karşılanmasa da, eserleri yazar öldükten sonra değer bulmuştur. En önemli kısa öyküsü The Storm'dur.