V for Vendetta

İlk Yayın Tarihi:
Ocak 1990
Arka Bahçe Yayıncılık
Orijinal Adı:
Absolute V for Vendetta (V for Vendetta #1-10)
Sıralamalar

Puan vermedi
Bir kitapta ne olmasını isterdiniz? Aşk, entrika, siyaset, fantastik, bilimkurgu, korku, gerilim, felsefe, psikoloji, edebiyat, tarih ne istiyorsanız fazlasıyla var. Fikir herkeste vardır asıl olay ona inanmaktır onu savunmaktır canı pahasına da olsa. İmkanım olsa filmini 7/24 bütün dünyaya özellikle Türkiye de aylarca tekrar tekrar izletirdim. Belki bir fikir çıkar ortaya ve FİKİRLERE KURŞUN İŞLEMEZ.
V for Vendetta’da İktidar Mefhumu Üzerine Söylem Analizi
2025 6. kitabı
V for Vendetta’da İktidar Mefhumu Üzerine Söylem Analizi Kitaptan uyarlananlar arasında nadiren bu kadar başarılı bir film oluyor, bu yüzden analizi film üzerinden yapacağım. Filmin en başında, V’nin kendini tanıttığı bölümde adı neredeyse tamamen “V” harfiyle başlar; bu, onun kendi kimliğini dilsel ve sembolik olarak "V" harfi ile kodladığını gösterir. Roma rakamıyla kapı numarasının da “V” olması, ismiyle uyumlu olması, V’nin kendi persona’sını, yani iktidarını sembolize eden karakterini yaratma çabasının dilsel ve görsel kanıtıdır. Bu, onun sadece bireysel bir eylemci değil, aynı zamanda bir fikir ve sembol iktidarı olduğunu ortaya koyar. V’nin anne ve babası aktivist olarak tanımlanabilir, ancak V kendini aktivist ya da devrimci olarak konumlamaz. Bu durum, V’nin eylemlerinin kökeninde kişisel travma ve intikam olduğu, dolayısıyla doğrudan kolektif bir hareketten ziyade bireysel bir direniş formu olduğuna işaret eder. Bu noktada, V'nin eylemleri devletin gözünde “terörist”, kendi perspektifinde ise “meşru direniş”tir. İktidar açısından bakıldığında, bu ikili suçlama ve meşruiyet sorgulaması, direnişin ve baskının karmaşık ve iç içe geçmiş yapısını ortaya çıkarır. Hem iktidar hem de V tarafında suçlama ve manipülasyon vardır. Devlet, halk üzerinde korku yaratarak ve “sizi koruyacağız, bize yetki verin” söylemiyle rıza üretir; bu, Michel Foucault’nun biyopolitika ve disiplin toplumları kavramlarını hatırlatır. Korkuyla beslenen bu iktidar, bireyden aldığı tüm yetkileri kendi çıkarları için kullanır. Öte yandan, V de maskesi altında kendine ait bir iktidar yaratır; bu, fiziksel güçten çok ideoloji ve fikirler üzerinden kurulan bir iktidardır. Maskenin altında, “bir insandan daha fazlası”, yani bir fikir ve sembol vardır. Filmin renk kodlamasında (siyah ve
Edebiyat & Roman
·286 syf.·
2015 110. kitabı
Film izlemeyi çok seven biriyim. Ama kitaplar filme uyarlandığında aynı tadı vermiyor, diye düşünüyorum. İlk defa bunun aksini düşündüm bu filmle. Çünkü film kitaptan çok daha başarılı olmuş. Belki de ben adamın sesine aşık olduğum için böyle düşünüyorum. :) Kitap İngiltere deki totaliter rejime karşı çıkan, sindirilen halka özgürlüğünü geri vermek isteyen, müthiş bir zekaya sahip, yüzünü kaybetmiş maskeli bir kahramanı anlatıyor. Ayrıca çok güzel bir aşk hikayesi var. Okuduğum en iyi kitaplardan biri ve izlediğim en iyi filmlerden diyebilirim. "Bu maskenin altında bir yüz var, ancak benim değil. Ne altındaki kaslardan daha ‘ben’dir o yüz, ne de altındaki kemiklerden. Bu maskenin altında etten daha fazlası var. Bu maskenin altında bir fikir var! Ve fikirlere kurşun işlemez." Kesinlikle tavsiye ederim.
2020 78. kitabı
V for Vendetta, Alan Moore, Nasıl tarif edebilirim özgürlüğü? Ayaklanmayı hatırla, hatırla 5 kasımı hatırla ... V nin öyküsü bu kadar etkileyici yapan içinde ki motiflerden ve dikkat çekmek istediği aslın da hüküm sürenlerin ve gücün yıkılması gerektiği fikri bunun yanında devlet otoritesine bakan bakış açısı ve kendi için de kurduğu anarşizm insanı gaza getirmekle kalmıyor, hayatının her anında bunu anımsıyor. Bazen bu gibi motiflerin insanı, bir insanın da dünyayı değiştirebileceğini unutmamalıyız fikirlerimiz ışığında . Benim bu kitabı beğenmemin sebebi filminin çok iyi olmasıydı açıkçası ilk kez bir filmi kitaptan daha fazla beğenmiştim özellikle filmin son çeyreğinde ki sanatsal motiflerin çarpıcılığı beni yıllardır etkiliyor. Monte kristo kontunun son sahnesi filmi izlediğim ilk gün ve ondan sonra her yıl en az bir kere izliyorum. Bu kadar güçlü bir filmi bu kadar iyi sanatsal alt yapı ile hazırlamak bence güzel bir kitabın başarısı kadar güzel bir kitabın da aynı şekilde başarısı. V nin öyküsünü dinlemek isteyenler bu ülke de yaşayan herkes öykü sizi beni bizi tüm geri de kalmışların araşisi. İyi okumalar... -Furkan DOLGUN
2018 6. kitabı
Bir distopya adına barındırması gereken tüm öğeleri barındıyor V for Vandetta. Distopya neden yazılır? Sadece bir macera olsun da insanlar okusun diye mi? Hiç sanmıyorum. Distopya sisteme bir eleştiridir bence. Yani öyle olmalıdır. Yoksa bir insan neden karanlık bir gelecek düşlesin ki? V fo Vandetta günümüzdeki sistemin giderek çarpıklaşmasına o kadar güzel ışık tutuyor ki, okurken ne hissedeceğimi bilemedim. Kurmaca bir öykü mü yoksa birebir içinde yaşadığım ülkeyi mi okuyordum? Bence tek kelimeyle şaheser.
2017 44. kitabı
Okunma: 27 Kasım 2017 17:35
V for Vendetta filmini biliyordum ama filmin bir çizgi romandan uyarlandığını bilmiyordum. Tabii öğrendikten sonra merak edip okudum. Çizgi roman biraz daha fazla ayrıntı veriyor bu distopya, kıyamet sonrası dünyadaki toteliter rejim hakkında. Ayrıntılı kitap incelemesi için: kitapokurum.blogspot.com/2017/11/alan-mo...
Tek kelimeyle başyapıt.
2019 8. kitabı
İngilizce halini okuma şansınız varsa muhakkak o şekilde okumanızı tavsiye ederim. Filminden çok daha başarılı bir çalışma; tabiri caizse bir başyapıttır.
2017 146. kitabı
1.numaralı çizgi romanım bu. Filmiyle ünlü oldu, ciğerim dağlandı ama okunsun da istiyorum bir yandan. "remember remember the 5th of november!"
V for VendettaAlan Moore · Arka Bahçe Yayıncılık · 2006758 okunma
remember, remember fifth of november…
2026 65. kitabı
Okunma: 27 Mayıs 2026 11:22
oha gercekten ama gercekten sadece oha ne diyecegimi gercekten bilemiyorum ilk filmini izlemistim aslinda pisman olacagimi hic dusunmezdim cunku cizgi roman da bende ayni etkiyi yaratti oncelikle cizimlerin nasil bize oradaki havayi yakalattigindan bahsetmek istiyorum yani hani boyle bazi seyleri kitaptan okurken hayal edemezsin ve o havayi yakalayamazsin ama filmini izlerken cok etkisinde kalirsin ya BUNDA CIZGI ROMANDA DA O ETKIYI ALABILIYORSUN. ve cizeri tanimam etmem bakmadim bile adina ama gercekten tebrik ediyorum ozellikle doktorun yanindayken maskeyi cikardigi sahnedeki cizimler beni cok etkiledi ama dedigim gibi genel olarak cok guzel yansitilmisti her sey. KITABIMIZIN KONUSU!!!; bu cizgi romanda ingilterede ingiliz ve hristiyan olmayan herkesin dislandigi bir donemdeyiz. sadece dislamak degil biraz yumusak kacti bu sisteme isyan edenler, hristiyan olmayanlar, siyahiler, gayler ve unuttuklarim ya olduruyorlar ya da uzerlerinde deney yapilip olduruyorlar kisacasi cok korkunc bir donemdeyiz ve kimse bu sisteme dur demiyor 5th of novemberda biri bu sisteme karsi cikmaya calismis ve o da halk karsisinda idam edilmis. bizim adamimiz V de bu sisteme bir dur diyor ve terorist ilan ediliyor. V sonuna kadar fikrinin arkasinda ve asla bu kararindan caymiyor. V’nin sözleriyle “There’s no fresh or blood within this cloak to kill. There’s only an idea. Ideas are bulletproof.” yani bu pelerinin altinda deri veya kan yok sadece bir fikir var. fikirler kursun gecirmezdir. daha fazla ne yazacagimi bilmiyorum gercekten beni etkileyen nadir kitaplardan biri haline geldi. diyecek bir sey bulamiyorum peak sadece peak. son bir alintiyla bitirmek istiyorum (kimse okumuyor begum gunluk yaziyor gibisin suan) (kendi boktan ingilizcemle cevirisini de yapacagim cunku neden
2018 18. kitabı
Çok özel bir kitap benim için. Bu kitabı okumamın hemen akabinde gezi olayları yaşanmıştı ve kendimi bir anda taksim meydanında bulmuştum. kitabın bende yer etmesinde bu da çok etkili oldu sanırım. Filmi de en az kitap kadar etkileyici ve kişinin yaşadığı ülkeye bakış açısını değiştirecek türden. Ben bayıla bayıla okudum.

Alan MooreYazar · 76 kitap
Alan Moore, 1953 Northampton, İngiltere doğumlu yazar ve çizgi roman yazarıdır. Frank Miller ile birlikte çizgi roman dünyasını değiştiren sanatçı olarak anılmaktadır. Yazdığı birçok çizgi roman Hollywood tarafından filme çekilmiştir. Bunlardan başlıcaları "Watchmen", "From Hell", "V for Vendetta" ve "The League" sayılabilir. 1979 yılında İngiliz 'Sounds' müzik dergisinde karikatür çizeri olarak çalışmaya başlayan Moore, zamanla çizim konusunda yeterince iyi olmadığını anlayarak yazarlığa yoğunlaştı. İngiltere'nin meşhur '2000AD' dergisinde çeşitli karakterler yaratan Moore, özellikle 'Marvelman' serisi ile ödüller toplamaya başladı. (British Eagle Awards for Best Comics Writer, 1982 and 1983) DC firmasının "Swamp Thing" dergisi ile ABD'ye yöneldi. Edebi değer taşıyan metinlerinde çevre, toplum, bireyin toplum içindeki yeri sorgulanıyor, bu ise dönemin genel geçer çizgiroman anlayışıyla çelişki yaratıyordu. Yine aynı firma için çeşitli işler yaptıktan sonra 1986 yılında yayımlanan 'Watchmen' sınırlı serisi çizgiroman camiasını ve tarihini kökten sarstı. Bu gelişkin kurgu yapıtta süperkahraman kavramı etrafında topluma dair sert bir siyasal eleştiri vardı. Alan Moore, türün kalıplarını ve araçlarını bozan, parçalayan, onları farklı içeriklerde tekrar kurarak okuyucuyu şaşırtan ve düşünmeye zorlayan bir tarz kullanır.