İncelemem daha çok kendi fikirlerime dayalı. Konudan veya kitabın amaç, hedef veya anlatmak istediklerini değil bende bıraktığı düşünceleri, belki bir kısmını, yazacağım buraya.
Bilenleriniz vardır. V for Vendetta filmi bu kitaptan uyarlamadır. İlk filmini izlemiştim ve çok sevmiştim. Sonra aslında bu çizgi romandan uyarlanmış olduğunu gördüm. Kitabı PDF olarak okuduğumdan bazı sayfalar karışmıştı. Ama filmini daha önceden izlediğim için bu konuda zorluk yaşamadım diyebilirim.
Filmi ile arasında baya farklılıklar var. Genel işleyiş ve hikâye aynı olsa da bazı detaylar, bazı yerler tamamen değiştirilmiş filmde.
Kitaba dönelim. Konusunu söylemeyeceğim, ki zaten kolayca erişilebilir bir bilgi bu. Kendi düşüncelerimi söyleyeceğim ve bu biraz da bilinç akışı olabilir. Konudan konuya atlamam olursa mazur görün.
İsimler fazla olduğu için kitabın ileri sayfalarına kadar 'kim ne yapmış, bu kim' diye içimden geçirdim. Bazı insanları birbirine benzetmedim değil. Ama genel olarak çizimler güzeldi, sevdim.
V'nin adalet benzetmesi çok hoşuma gitti. Hem mantıklı hem de gerçek hayat ile bağdaştırılıp yapılmış.
Kitapta sevmediğim şey V karakterini az görüyor oluşumuz. Yani diğer insanlar sürekli işleniyordu. Ana karakterimiz tabiki V ama neden diğerlerine göre az sahnesi var? Bundan yakınıyorum
Şu doktor kadın! Okurken 'sen nasıl bir insansın ya' dedim içimden. Suçsuz yere hapsedilmiş insanları görünce "İnsan onları öldürmek istiyor." , "İnsanın onlardan midesi bulanıyor." tabirlerini kullanıyor.
Keşke Evey on altı yaşında olmasaydı. Ama kitabın yazılış yılı göze alındığında normal karşılanabilir(belki).
Ayrıca sonlara doğru Evey'in kendi iç monologu sonrasında bir karara varması... SPOİİ
Maskeyi çıkarmış da içinden kendisi çıkmış diye hayal etmesi gerçekten iyi
V for VendettaAlan Moore · JBC Yayıncılık · 2024758 okunma
Filmini defalarca izledim, izlemeye de devam edeceğim...
Bir çizgi romanın bu kadar iyi, bu kadar muhteşem olabileceğini hiç düşünmemiştim. Bu benim ilk çizgi romanım ve sanırım sonuncu da olmayacak kesinlikle okuyun...
Sevgili V seni asla unutmayacağım...
"Bize insanları değil fikirleri hatırlamamız söylendi. Çünkü bir adam yenilebilir, yakalanabilir, öldürülebilir, unutulabilir. Fakat bir fikir 400 yıl sonra bile hala dünyayı değiştirebilir." ( filmden)
V For Vendetta
Kitaba başlayacaklara tavsiye:
Kitaba başlamadan önce iyice bir havalandırın :)))
Kuşe kağıt kokusu o ağır geldi ki bana sıcakta hiç çekilmedi, başımı ağrıttı ama değdi :)
Aşırı spoiler içerir!!!!!!!
Okuduğum ilk çizgi roman.
Kitabın önsözünden bir paragraf ile başlamak yerinde olur;
"Şimdi 1988 yılındayız Margaret Thatcher görevinde üçüncü döneme giriyor ve kendinden emin bir şekilde Muhafazakârların liderliğini kesintisiz olarak gelecek yüzyılda taşıyacağını söylüyor!"
#41939613
1997 yılında başlıyor kitap.
İngiltere, faşist Adam Susan tarafından her yerde olan kameralar sayesinde her şeyi dinleyip, gözetleyebildiği “Kader” adındaki bilgisayarının karşısında oturularak yönetilmekte. Polislerin, basının ve yönetime yardımcı olan diğer "yandaşların" adları gayet açıklayıcı. "Göz, Kulak, Burun, Parmak."
Sürekli izlenen ve dinlenen bir ülkede her türlü zulüm, adaletsizlik, baskı, baskı, baskı...
1992 ve 1993 yıllarına bir kamp kurulmuş "LARKHİLL." Zenciler, eşcinseller, Yahudiler yani iktidarın kabullenmediği azınlıkların toplandığı bir kamp.
Bilim adamlarının deneylerinde kullanılan insanlar ve bu insanların tutulduğu ayrı koğuş ve odalar I-II-III-IV ve kahramanımız V,
V. oda.
4 düzine denek ve bunlara yapılan iğnelerden sonra yüzde yetmiş beşinden fazlası ölüyor. Sağ kalan bu deneklerden biri de Bay V.
Bay V' nin bahçe projesinde hiç çalışmasına izin veriliyor, olası yiyecek kıtlığını çekmemek için. Bahçe çalışmalarında çok iyi olduğunu görüyorlar. Meşhur güller bu bahçeden...
Bay V zamanla isteklerine başlıyor. İlk olarak amonyak bazlı gübre, bu gübreyi odasının çeşitli yerlerine yerleştiriyor. Daha sonraki isteği ise yağ çözücüsü... Ve odasının içi zamanla çöple doluyor. Hastanın zaten ilginç bir vaka olduğunu bilen doktor onun
V For Vendetta, bir çizgi romandan fazlasıdır. Öncelikle filmden çok farklı olmakla birlikte diğer çizgi romanlardan da kendini ayırmaktadır. Çizgi roman boyunca V’nin bir terörist mi yoksa özgürlük savaşçısı mı olduğunu sorguluyorsun. Filmden farklı olarak daha vahşi ve vicdansız bir V okuyoruz.
Yani kısacası kesinlikle okunması ve izlenmesi gereken bir isim “V For Vendetta”
Benim yorumuma hiç ihtiyacı yok ama bu sanat eseri hakkında iki çift söz söylemek şart gibi geldi. Polisiye geriliminde harika bir hikaye anlatımı. Üst düzey karakter yaratımı ve gelişimi. Muazzam bir edebiyat. Hepsi Alan Moore reyiste üst seviyede mevcut. Öve öve bitirilemeyecek bir eser. Tam manasıyla bir çizgi roman dersi. Alan Moore ve David Lloyd ne kadar titizlikle bu sanat eserini hazırladıklarını çizgi romanın sonunda anlatmışlar kesinlikle okumalısınız. Başarılı bir eserin çok fazla okumak ve titizlikle ilmek ilmek işlemek olduğunu söylüyorlar. Yazmaya çalışan benim gibi insanların kesinlikle okuması gereken bir eser. Herkese iyi okumalar dilerim.
Diktatörlükle yönetilen bir ülke...
Daha çok Nazi Almanya’sına benzerlikler gösterirken yaşanılan ve yaşatılan birçok şeye günümüzde, kendi hayatımızda da karşılaşıyor olmamız dikkat çekici. Diktatörlüğün olduğu her yerde insanın bir kukla gibi özgürlüğünün elinden alınması, kendisine biçilmiş rollerle oyununu oynaması beklenirken buna karşı gelen ya da yaşam tarzıyla, şekliyle, zevkleri ve tercihleriyle farklı olan insanların yok edildiği bir ülke düşünün... V For Vendetta, içinde yaşadığı totaliter rejime karşı savaş açan; insan olmanın, insan gibi yaşamanın, tüm insanların aynı haklara, adalete ve özgürlüğe sahip olmanın sesi; vücut bulmuş halidir.
Filmi de kitabı kadar güzeldi. Ama inandığım bir şey varsa filmden önce kitabı okunmalı. Kesinlikle tavsiye ediyorum. İyi okumalar...
V for VendettaAlan Moore · JBC Yayıncılık · 2024758 okunma
Bu kitap okuduğum üçüncü çizgi roman oldu. Bunu okumadan önce filmi zaten izlemiştim, bu yüzden tamamen yeni bir hikaye değildi. Ancak, üzerinden yeterince zaman geçtiği için çoğunu unutmuştum ve bu yüzden bu kitabı yeni bir bakış açısıyla okudum. Bu çizgi roman da oldukça rahatsız edici ve son derecede günceldi. Güç tartışmaları, faşizmin cahil ve korkmuş bir halkı nasıl ele geçirebileceği ve onu destekleyenlerin sevgiden ve bilgiden yoksun kayıp bireyler olduğu gibi konuları ele alıyor. Anarşi ile otorite, fikirler ile gerçeklik, adalet ile intikam arasındaki çatışma fikri inanılmaz! Moore, V'nin haklı olup olmadığı veya kahraman/anti-kahraman olup olmadığı konusunda kolay bir cevap sunmasa da V, kişisel görüşüme göre etraftaki en iyi anti-kahramanlardan. Anarşizmin tasvir ediliş biçimi özellikle güzel, V'nin bireyden ziyade Davanın fiziksel bir temsilcisi, tezahürü olması fikri de öyle. V'nin motivasyonları ve felsefesi o kadar iyi yazılmış ki, bu karakterin sembol olması şaşırtmıyor. Özellikle ön planda kanunsuz bir anti-kahraman karakter varsa, bunların arkasındaki karanlık temalarına bayılıyorum. Bu eseri yeterince övemiyorum sanırım. Lütfen okuyun.
#264766975
V For Vendetta.
Moore bize bir distopya sunuyor fakat kendisinin de altını çizdiği gibi bu ne Fahrenheit 451 tarzında ne de Blade Runner motifleri içeriyor.
Günümüze daha yakın bir tablo veriyor bize Moore. Nitekim tahmin ettiği gibi de oldu. Şu an İngilterede Conservative ve Union Partisi iktidar ve insanlar hâlâ aptal saptal herifleri sevmeye seçmeye ve lâyık olmadıkları mevkileri onlara bir mevzi gibi vermeye devam ediyorlar.
Zaten kitapta en sevdiğim bölüm de Vnin TV yayınını keserek insanların bu totaliter kişilere eğilim gösterip onlara iradelerini teslim ettiği için fırcaladigi an oldu.
Çizgi roman da olsa akademik bir eser de olsa biz bize sunulan şeyde kendimize dair bir şeyler ararız ve ben bunu burada buldum farz ediyorum.
V for VendettaAlan Moore · JBC Yayıncılık · 2024758 okunma
Bu kitabin yeri bende cok ayri. İlk defa V for Vendetta izledigim gunu hatirliyorum, keske tekrar o hissi yasayabilsem. Bir kült yapımın kült bir eseri . Baskisi, cizimleri gercekten muhtesem.
Yıllar önce bu kitabın film versiyonunu izlemiştim. Çok da beğenmiştim. Kitap olduğunu bile bilmiyordum. Geçenlerde okumak için çizgi roman bakarken denk gelip okudum çok beğendim. Filmi ne kadar güzelse çizgi romanı da o kadar güzeldi.
Çizimleri, konunun akışı filmde izlediğim sahneleri gözümde canlandırdı. Aranızda çizgi roman seven varsa bu kitap güzel bir öneri olur diye düşündüm.
Bu arada eser son derece baskıcı bir toplumda yaşayan, gerektiğinde kobay faresi gibi kullanılıp kenara atılan, baskıdan, korkudan konuşamayan, sokağa çıkamayan insanları anlatıyor.
Çizgi romanı da filmi de çok güzeldi. Bu tarz kitap ya da filmlerden hoşlanıyorsanız okumanızı ve izlemenizi tavsiye ederim. :)
Okuyacak olanlara keyifli okumalar, izleyecek olanlara iyi seyirler diliyorum. :)
V for VendettaAlan Moore · JBC Yayıncılık · 2024758 okunma
Alan Moore, 1953 Northampton, İngiltere doğumlu yazar ve çizgi roman yazarıdır. Frank Miller ile birlikte çizgi roman dünyasını değiştiren sanatçı olarak anılmaktadır. Yazdığı birçok çizgi roman Hollywood tarafından filme çekilmiştir. Bunlardan başlıcaları "Watchmen", "From Hell", "V for Vendetta" ve "The League" sayılabilir.
1979 yılında İngiliz 'Sounds' müzik dergisinde karikatür çizeri olarak çalışmaya başlayan Moore, zamanla çizim konusunda yeterince iyi olmadığını anlayarak yazarlığa yoğunlaştı. İngiltere'nin meşhur '2000AD' dergisinde çeşitli karakterler yaratan Moore, özellikle 'Marvelman' serisi ile ödüller toplamaya başladı. (British Eagle Awards for Best Comics Writer, 1982 and 1983)
DC firmasının "Swamp Thing" dergisi ile ABD'ye yöneldi. Edebi değer taşıyan metinlerinde çevre, toplum, bireyin toplum içindeki yeri sorgulanıyor, bu ise dönemin genel geçer çizgiroman anlayışıyla çelişki yaratıyordu.
Yine aynı firma için çeşitli işler yaptıktan sonra 1986 yılında yayımlanan 'Watchmen' sınırlı serisi çizgiroman camiasını ve tarihini kökten sarstı. Bu gelişkin kurgu yapıtta süperkahraman kavramı etrafında topluma dair sert bir siyasal eleştiri vardı.
Alan Moore, türün kalıplarını ve araçlarını bozan, parçalayan, onları farklı içeriklerde tekrar kurarak okuyucuyu şaşırtan ve düşünmeye zorlayan bir tarz kullanır.