2021 258. kitabı
Gotik romanın öncülerinden olan bir eser. İletişim Yayınları baskısını özel bir ilgiyle okumak istedim. Baskının ön sözünü yazan Murat Belge'nin de belirttiği gibi, ilkel, abartmak için abartan, nitelikli romanın temel unsurlarının hemen hepsinden uzak bir roman. Kurgusal bir Abbasi halifesinin kötülük, kötü ve nihayet şeytanla ilişkisine dayanan hikaye başlangıçta okuyucu adına merak öğeleri içerse de bu merakın hızla kaybolmasına izin verip bildiğimiz bayağı yapısına giriyor. Edebiyatta köşe taşı oluşturmuş örnek eserlerin meraklıları ve konuya ilgiyi duyanlar okuyabilir. Bu arada eserin gördüğüm iki baskısının da (İletişim-Dost (Babil Kitaplığı) temiz ve iyi çeviriler olduğunu, ayrıca çeviri dili ve okunabilirlik bakımından birbirinden çok da farklı olmadığını belirtmek isterim.
Abbasi Halifesi Vathek
2023 18. kitabı
İthaki'nin karanlık kitapkık serisinden okuduğum üçüncü kitap Vathek 'ti ve gerçekten çok keyifli bir okuma yaptım. Otranto Şatosu, Dracula gibi birçok esere de öncülük yapan Vathek, bu bahsettiğim kitaplardan bir noktada ayrılıyor:Doğu kültürünü ön plana almasıyla. Bu da çok alışılageldik bir tür değil bu nedenle ayrıca hoşuma gittiğini söyleyebilirim. Abbasi soyunun dokuzuncu halifesi Vathek aslında iyi bir Müslümandır ayrıca halkına karşı da cömert ve adaletlidir. Annesi Karathis ise Yunandır. Kitapta aslında annesinin yunan yani batılı olması ve Vathek'i yoldan çıkarmasj yani aslında Batı'nın onu bozması metaforlaştırılarak verilir. Günlerden bir gün Hintli bir adamın Vathek' e üzerinde farklı bir dilde yazının bulunduğu kılıç ve birçok hediye getirmesi Vathek 'i günahkarlaştıran adımların ilki olmuştur. Zamanla adeta o adamın kölesi haline gelen Vathek, cehenneme girmeye hak kazanmaya çalışacak hale gelir. Değişik bir okuma deneyimiydi. Tavsiye ederim.
2024 38. kitabı
Okunma: 13 Ağustos 2024 16:56
Abbasi halifesi Vathek... Günahların esiri olmak, iyi biriyken kötülüğün karanlığına saplanmak... İyi bir Müslüman olan Vathek Hintli bir tacirle karşılaşınca tepetaklak olur. Kötülük yolunda karşısına çıkan ilk kişi bu tacirdir. Bu yola en etkili olarak annesi Karathis de katılır. Kötülük seçiminin sonucu olarak sonsuz bir azapla cezalandırılırlar. Korku gerilim türünde güzel bir kitap.
2023 5. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2023 21:17
Kurgusal Abbasi Halifesi Vathek, bir bakisi halkini yerle bir etmesine yeterli..Acgozluluk ve kibir bir insanin sonu getirebilecegi gibi Vathek'in de sonunu getiriyor.Kitap maslasi anlatimiyla ara ara ogut verir nitelikteydi. Gothik edebiyatini seviyorsaniz kitap size istediginizi verecektir.
2025 50. kitabı
Vathek doğaüstü güçlere sahip ve insanlık dışı varlıklarla iletişim kurabilen gözü doymayan ve her zaman daha fazlasını isteyerek kendisini maceradan gizemden ve sahiplenmekten geri koymayan bir halifedir. Annesi Karathis de habis ve doğa dışı varlıklarla haşır neşir olmaktadır. Bu iki kafadar Anne ile Oğul Süleyman Peygamberin servetine ulaşmak istemektedir. Lakin hesapta olmayan birisi daha orta sahnede yerini almıştır. Bu sahne alan varlık Anne ile Oğulun gözlerine kara bir perde indirmiş olup onlara kendi istediği ve arzusu dışında bir şey göstermemektedir. Bu varlığın ismi ise iblistir. Kendisi Halife Vathek ve Annesini Karatis arasında mekik dokuyup hizmet etmekte ve onlardan özellikle Halifeden kendisine bazı adaklar adamasını istemektedir. Lakin hesapta olmayan bir şey ortaya çıkar bu ortaya çıkan olay ise Halife Vathek"in aşık olmasıdır. Bu birliktelik yolları kesiştirmekle kalmayıp olayları bambaşka bir boyuta taşıyacaktır.
2026 17. kitabı
Abbasi soyunun dokuzuncu halifesi Vathek, hem zevk düşkünü hem de öğrenmeye aşırı hevesli bir hükümdardır. Müneccimlikle geçirdiği geceler sonunda, bilinmeyen bir diyardan gelecek bir yabancının
2022 204. kitabı
Ünlü Arjantin kütüphanecesi Jorge Luis Borges’nin Babil kitaplığına aldığı İngiliz yazar William Beckford'un eşsiz bir novellası. Gerçekliğin ve olağanüstülüğün, halifelik ve aşağılığın, kör inançla tehlikeli inancın harmanlandığı harikulade bir gotik eserdir Vathek. Vathek'te Beckford, Borges’nin de belirttiği gibi, Dr. Faustus, İlahi Komedya ve Moby Dick eserlerinin bir karışımı gibidir. Kendisine has üslubu bu sayılan tüm eserlerden sıyrılır. Zaten işlediği konu diğerleriyle doğrudan ayrışır. Süleyman peygamberin tahtına oturup, Hz. Adem'den önceki sultanların hazinelerine sahip olmak gibi amaçlara sahip Halife Vathek'in maceralarını içeren hikaye, ana fikri "İnsanoğlu bazı şeyleri asla öğrenmemelidir, hem zaten cehalet mutluluktur" şeklindedir. Sırf dipnotlarını okumak bile insanı etkileyebilir.
2020 398. kitabı
Okunma: 18 Kasım 2020 00:55
13. Savaşçı
13. Savaşçı
gibi bu kitap da batılı bir yazar tarafından doğu hakkında yazılmış bir gotik masalımsı. Final kısmı çok çarpıcı. Kitap da yağ gibi akıyor. Kendisinin de çalkantılı bir hayatı olan ve bir dönem cinsel tercihleri nedeniyle ülkesini terk etmek zorunda kalan William Beckford, kurduğu hayalleri Vathek ile dünyaya haykırmış ama ana dilinde değil, fransızca. Vathek dünya nimetleri uğruna manevi değerlerinden vaz geçen bir halife. Öyle ki sadece beş hazzın tatmini için zaten çok gösterişli olan sarayına her haz için tahsis edilen ayrı bir saray kanadı ekletmiş. Annesi de bir büyücü ve dünyevi hırslarını körüklüyor. Vathek ile birlikte ana oğul Sultan Süleyman gibi cinlere hükmetme hırsları yüzünden olmayacak garip işlere girişiyorlar. Kitap da bütün masallar gibi anlamlı bir sona ulaşıyor. Gökten üç elma düşmüş işte...
2023 6. kitabı
Okunma: 05 Haziran 2023 12:26
Vathek, Abbasi soyundan gelen dokuzuncu halife olup dünya hayatına, eğlenceye ve zevke düşkün bir yaşam sürmektedir. Vathek, her türlü ilimi, hatta bilinmeyeni dahi bilmeye ve öğrenmeye çabalamaktadır. Günün birinde göğe uzanan bir kule yaptırmaya koyulur, kulesinin tepesine çıktığında gururu ve büyüklük hissi daha da artar... Samarra'ya gelecek bir yabancının bilinmeyenin kapısını açacağına inanır ve günün birinde bir yabancı şehre gelir. Gavur adı takılan yabancı kendisine tabii olmasını ve Hz. Muhammed'i inkar etmesini ister Vathek'ten... Masalsı bir dili var eserin...
2025 71. kitabı
Okunma: 15 Ağustos 2025 19:59
Kitap, gotik edebiyatının güzel bir örneği. Edgar Allan Poe hikâyelerinde gezinti hissi veriyor. Eserde Vathek, Abbasi halifesi olarak ele alınıyor ama tarihi kaynaklarda bu isimde Abbasi halifesi olduğuna dair herhangi bir bilgi yok, Vathek kurgusal bir karakter. Bazı tarihçiler bu ismi El-Vasık veya El-Mutasım’a nispet etmişlerdir. Kitap, İslami terminolojiyi kullanarak, Vathek özelinde insanın dünya hırslarının, kibrinin, tamahkârlığının, şan ve mevkiye olan düşkünlüğünün onu kaçınılmaz olarak çukura sürükleyeceğini ele almıştır. Hikâyenin sonunda, “Ey gâvur! Bizi nereye getirdin! Bırak çıkalım burdan! Ah Muhammed! Merhamet yok mu artık bize ?” ifadesi buna örneklerden bir tanesidir. İnsanın nasıl da cüretkar bir varlık olduğu gerçekliğiyle bir kez daha yüzleştirmeyi sağlaması yönü bile okumaya yeter sebep. Sürükleyici anlatım olduğu için de sıkılmadan okunabilir.
VathekWilliam Beckford · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025831 okunma

William BeckfordYazar · 1 kitap
1760 yılında İngiltere'de doğdu. Dönemin sanat koleksiyoncuları arasında anılan Beckford, önemli Gotik romanlardan biri olarak kabul edilen VatheVi Fransızca yazdı. 1844 yılında öldü.