Yanımda Kal

Eylem Ata Güleç
2024
Yapı Kredi Yayınları

2024 15. kitabı
Son zamanlarda okuduğum en iyi novellalardan biri. Özellikle yeni çıkan Türk yazarların, Türkçe kitapların arasında parlıyor. Benim de Eylem Ata Güleç iletanışma kitabım oldu Yanımda Kal. Ankara’da kaldığım süreçte o kadar çok aradım ki kitabı anlatamam. Birbiri ile bağlantılı dokuz öyküden oluşan kısacık bir kitap. Ama öyle kısa olduğuna aldanmayın. Sizi içine çekiyor ilk öyküden itibaren. Her öyküdeki karakter diğerinde karşınıza çıkıyor. O kadar iyi kurgulanmış ki! Ve öylesine doğal ki! Kadınları da erkekleri de okuyoruz. Çocukları da. Bu topraklarda yaşanan, acıtan, kanatan ne varsa kitapta mevcut. Son derece de politik. Bu politikliği akışta estiriyor sadece Güleç. Kör göze parmak sokmuyor. Ajitasyona girmiyor. Ama içine işletiyor insanın. Gerçekten iyi bir kitap. Tavsiyemdir. Okuyun.
2025 54. kitabı
Yanımda Kal dokuz öyküden oluşuyor. Her biri kendi içinde bağımsız gibi dursa da, karakterlerin izleri birbirine değiyor. Bu geçişli yapı, kitabın dünyasını içten içe genişletiyor. Her hikâye, bir diğerinin gölgesini taşıyor. Kitabın merkezinde kadınlar var. Anlatılanlar, terk edilme, yalnız bırakılma, görülmeme, bastırılma gibi duyguların içinden geçiyor. Bu karakterler birer kahraman değil. Hayatları çoğu zaman çıkışsız, güvencesiz, savunmasız. Yine de her biri, bir şekilde hayata tutunmaya, yok olmamaya çalışıyor. Bu, büyük bir özgürleşme arayışından çok, pes etmemek için gösterilen bir direnç. Kalabilmek, kendiliğindenliğini koruyabilmek, unutulmamak, yok sayılmamak için sürdürülen bir varlık hâli. Kitabın arka planında Doğu’nun konuşulmayan ama duyulan sesi var. Öyküler açıkça politik bir bağlam sunmuyor. Ama o coğrafyanın yorgunluğunu, kırıklığını, bastırılmış belleğini hissettiriyor. Karakterlerin, ilişkilerin, evlerin, suskunlukların içinde hissedilen bu ağırlık, her hikâyeye eşlik ediyor. Anlatılan sadece bireysel bir hayat değil; kolektif bir suskunluk da… Politik olan, söylenmeden ama eksilmeden orada duruyor. Anlatım yalın, süssüz, dikkatli ve incelikli; gösterişsiz ama sahici. Anlatıldığı yerin ağırlığını taşıyor. Yanımda Kal, büyük iddialarla değil, sessiz bir ısrarla yerini kuruyor. Bizim coğrafyamızdan öyküler okumak istersen okuyabilirsin.
2024 22. kitabı
Okunma: 25 Ağustos 2024 23:23
Merhaba sevgili kitapseverler Eylem Ata'nın üçüncü öykü kitabı olan "Yanımda Kal" adlı kitabı bitirdim. İçinde birbiri ile bağlantılı 9 öykü yer alıyor. Öykülerde Ermeni soykırımı, gelir eşitsizliği, istismar, cinayet gibi konuları ustalıkla aktarmış. Yazarla tanışma kitabım olan bu kitabı beğendim, yazarın kalemini sevdim.
Öykü edebiyat hikaye
2024 43. kitabı
9 öyküde geçen olaylar ve karakterler birbirleri ile bağlantılı ve katmanlı bir anlatım dili var. Yazarın kurgusuna bayıldım. Olay ve karakterlerin arka planı çok zengin; cinsiyet eşitsizliğinden Ermeni Soykırımı’na, varsıllık/yolsulluk çelişkisinden yetiştirme yurdunda sistematik olarak istismara uğrayan çocuklara, ruhsal çalkantılardan cinayete kadar uzanan bir yelpaze. Ve tüm bu konular göze sokulmadan, beylik laflar etmeden veya ‘güvenli mesafede’ durmadan işleniyor.
Yanımda Kal
Puan vermedi
Eylem Ata Güleç’in üçüncü kitabı, benim okuduğum ilk kitabı olan Yanımda Kal ile herkese merhaba. Odağına kadınları alan ve her yeni öyküyle, geride kalan hikayelerden birini merkeze oturtan dokuz etkileyici öykü var kitabımızda. Sanki bir bütünün parçalara bölünmesi misali birbiri ile bağlantılı, toplumsal ve politik sorunları bir fısıltı gibi dile getirirken o fısıltıyı aslında bir çığlığa dönüştüren, yaşanmışlık hissiyle esen birbirinden etkileyici hikayeler… Eliyle şifa veren bir kadın ile başlıyor kitap ve bu öyküyle beni de geçmişe götürüyor. Bizim oralarda belki hepimizin yakınlarında var böyle kişiler ve çok da faydalı olduğunu düşünüyorum. Çok severek okudum, yazarın kitaplarına güzel bir başlangıç yaptım. Uzak Değil’i de yakın zamanda okuyacağım inşallah. Eylem Ata Güleç
Öykü
2024 26. kitabı
Okunma: 26 Haziran 2024 11:01
Öykülerin hepsi cok güzel birbiriyle bağlantılı oldukları için dikkatle okunması gerekiyor .Ayrıca duygu geçişleri çok iyiydi ben hissettim vermek istedigi duyguları.Çok akıcı bir dille yazılmış..Özellikle öykü severlerin mutlaka şans vermesi gerektiğini düşünüyorum.Öykülerin çoğunda kadın kahramanlar var.Hepsi de cok etkileyiciydi.Kendimden çok şey buldum.
2025 18. kitabı
Okunma: 07 Mayıs 2025 00:00
Son dönemde, Türk edebiyatındaki çağdaş yazarların öyküyü çok iyi bir yere taşıdığını gözlemliyorum. Aynı zamanda, bu iyi öykücülerden biriyle daha tanışmanın mutluluğunu yaşıyorum.Yanımda Kal, Eylem Ata’nın üçüncü öykü kitabı.Eserde birbirinin içine geçmiş dokuz öykü yer alıyor. Öyküler yazarın yaşadıklarının, hayata bakışının ilanı gibi görünüyor. Eserde, hem karakterlerin geçmişleriyle hem de toplumsal geçmişimizle yüzleşiyoruz.Bu coğrafyada yaşanan yoksulluklara, sancılara, yaralara, yıkımlara, ötekileştirmeye ve kabuk değiştirme çabasına ayna tutuyor Eylem Ata. Diyarbakır’da geçen anlatılarda, karakterler görünür olma çabasında fakat onların bu isteğinin bir bedeli var. Genç yazarın kitabında bu bedeli en çok hayatı başlatan, ona tutunmaya çalışan kadınlar ödüyor. Şiddet gören, istismara uğrayan hatta çocuğu olmadığı için eksik görülen kadınların sesi duyuluyor kitapta. Toplumun ve erkin kadın üzerindeki baskısına bir kez daha şahit oluyoruz Eylem Ata’nın satırlarıyla. Bu topraklarda korku ve baskı iklimini hisseden sadece kadınlar değil elbette. Erkekler de payını alıyor bu kültürden. Mesela Kazı Alanı öyküsünde “Duvar dibinde yürümek bizim ailenin adım atmaya başlayan çocuklarına öğrettiği ilk kuraldır.” diyen Yılmaz karakteri mağdurlarından sadece biri.
2025 12. kitabı
Okunma: 07 Mayıs 2025 23:16
ilk öykü ahiret ananın öyküsünden doğan tüm öyküler gittikçe derinliğini yitiriyor. doğumu engelleyen kürtaj yaparak hayatta kalan kadın tüm öyküleri doğurmuş. doğan öyküler tıpkı çocukları istemeyen kadınların kürtaja gitmesini haklı kılar nitelikte. yetenekli bir yazar ve ilk olduğum kitabı, bence böyle olmaz haksızlığa gerek yok. okuyucuya müşteri gibi davranıyorsan biraz da ürününüzün kalitesini kontrol edin derim. ilk öykü için alınır mı bilemedim ama diğerleri için okunmaz. her karekter neredeyse tam ortadan yarılıp başka bir şey oluyor ve ortaya çıkan şey imaj değil plastik.
2026 3. kitabı
Okunma: 22 Şubat 2026 14:42
Öykülerden oluşan kitap aslında içinde birbirine bağlantılı her öykü ayrı bir roman olabilecek kadar da merak uyandırıyor.Şahsen ben merak ettim öykülerin önünü arkasını sonrasını Eylem ATA düşünür mu bilmiyorum ama her öyküyü ayrı bir roman olarak işleyebilir
2025 1. kitabı
Eylem Ata'nın Yanımda Kal adlı kitabı dokuz öyküden oluşuyor. İlk üç öykü birbirinden bağımsız konulara sahip. Kalan öyküler ise birbiriyle bağlantılı ve kaldığı yerden devam eden öykülerden oluşuyor. Birbirine bağlı ve devamı niteliğinde öyküleri sevmediğimi söylemeliyim. Öyküler illa ki birbirine bağlı olmak, devamı niteliğinde olmak durumunda değil. Bu biçim tercih ediliyorsa novella biçiminde de yazılabilir niye kesik kesik öyküler olmak durumunda ki. Eylem Ata, öykü dili ve biçemi bakımından belirli bir seviyeyi yakalamış bir yazar. Konuları işleyiş biçiminin örtülü olduğu görülüyor. Kimi öykülerini sevdim ama en nihayetinde öykü anlayışıma hitap eden öyküler değil bunlar. Bununla birlikte öykülerinin toplumsal ve siyasal konulara değinen cesur ve hassas dengede duran öyküler olduğunu söyleyebilirim. Kadın sorunu, azınlıklar, yaşadığı coğrafyaya özgü sorunlar duyarlıklı bir biçimde işlenmiş. Meraklılarına ve öyküde farklı biçem arayan okuyuculara hitap edebilir.

Eylem Ata GüleçYazar · 2 kitap
1981 yılında Diyarbakır’da doğdu. 2004’te Dicle Üniversitesi Kimya Öğretmenliği bölümünü tamamladı. 2011’den bu yana Sözcükler, 14 Şubat Dünyanın Öyküsü, Kitap-lık, Evrensel Kültür, Sarnıç, Notos, Taraf Kitap ve Birgün Kitap ekinde öykü ve kitap yazıları yayımlandı. İki çocuk annesi olan yazar öğretmenlik mesleğini sürdürüyor.