Yasalar Üzerine

Marcus Tullius Cicero

2023 23. kitabı
Okunma: 19 Aralık 2023 23:32
Yasalar üzerine kitabı üç arkadaşın konuşmasını aktaran, yasaların doğasını ve gerekliliğini anlatan akıcı bir kitap. Yasaları insan zihnine bağlayan ve insanları tanrılara en çok yaklaştıran etken olarak akıldan bahseden cicero, yasaları aklın ürünü, akılı da tanrının ürünü olarak görerek Tanrı-akıl-yasa üzerinden konuyu ele almıştır. Platon (Eflatun)'un Devlet ve Yasalar kitaplarının örnek alındığı bu kitapta cicero, yasanın doğasını insan doğasında arayıp gerçekle ve doğayla uyumlu yasaların faydalı olduğunu belirtmiştir. #227220970 #227120743 En çok dikkatimi çeken kısımlardan biri ise yasalar ve iyi insanlar üzerine konuştukları kısımdır. Yasalar iyiyi ve doğruyu gösteriyorsa o zaman insanlar yasalara uymak için mi iyi insandır? Yoksa iyi insan oldukları için mi yasalara uyarlar? Sırf yasalar veya utanç duygusuyla ya da cezalandırılma korkusundan iyi insan olanlar ne kadar iyi insan sayılır? #227562038 #227450732 Bu alıntılarla anlatılan bu konu benim için okuması en zevkli kısımlardan biridir. Hukuk ve felsefe konularına ilgi duyanların seveceği, kolaylıkla okunabilecek, ağır olmayan bir kitaptır.
Vay Halimize
2024 19. kitabı
Quintus, Markus ve Atticus’un yasalar üzerine yaptığı konuşmayı okuyoruz. Sanırım ben pek fazla keyif almadım ya da şu an yasalarla ilgili böyle bilmiş bilmiş konuşmalara hazır değilim. Evet, tartışmalar çok güzel, elbette bunları okuyalım ve aydınlanalım ama insan üzülüyor… Hukuk ve yasaların çerçevesi çok net ve adil çizilebilirken bunu uygulamaya geçmenin -en azından kendi toplulumumuz adına söylüyorum- bu kadar zor olması son derece can sıkıcı. Dolayısıyla bu üç arkadaşın konuşması benim için bir ütopya oldu.
yehuu bitti:)
2021 21. kitabı
Okunma: 30 Kasım 2021 05:09
Platon'un anlayışı baz alınmış, 3 arkadaşın tartışıp hazırladığı bir yasa kitabı. Ama felsefi alanda öne çıkan bir yasa tabii toplum için.. Sağlık ve ilim ile kalın inşallah. Leyl
Yasalar ÜzerineMarcus Tullius Cicero · Kapra Yayıncılık · 20211,341 okunma
Sorgularken düşündüren harika bir yapıt
2024 62. kitabı
Yasalar üzerine yazılmış bu kitabın Marcus ve arkadaşlarının arasında geçen karşılıklı sohbetini anlatıyor öncelikli olarak tüm yasaların doğanın içinde var olduğu ve doğadan ileri geldiğinden bahsediyor. İnsanın kendi içindeki vicdanını ve ahlakının muhakemesinin akıcı bir anlatımı ders verir nitelikte. Devlet yapısı, toplum, yönetenler ve yönetilenlerin davranışlarının birbiri üzerindeki etkileri sorgulanıyor ve düşündürüyor tavsiye niteliğinde bir başucu kitabı.
Yasa = Doğal adalet + Evrensel akıl
2026 4. kitabı
Okunma: 04 Mart 2026 00:19
Cicero'ya göre: Gerçek yasa, insan yapımı kurallardan önce gelen evrensel ve doğal bir akla dayanır. Doğru yasa, doğaya ve akla uygun olandır. Adalet, insanların koyduğu kurallara değil, doğal hukuka dayanır. Devletin amacı adaleti sağlamak olmalıdır. Ahlaka aykırı olan şey yasa olsa bile gerçek hukuk değildir. Kısaca: Yasa, insan iradesine değil, evrensel akla ve doğal adalete dayanmalıdır.
2024 51. kitabı
Okunma: 21 Temmuz 2024 16:39
Yasaların adil ve ikna edici olan bir yasa... kitapta cicero kısa yaşamında fazlası ile platon etkisinde kalarak yazılarına da bunu yansıtmıştır. genel olarak yasa denilen erkin adil ve ikna edici bir yapıya sahip olması gerektiği üzerinde durur ve bunu bir konuşma şeklinde bizlere sunar. hukukun doğal kaynaklarını, yasaların nasıl düzenlenmesi gerektiğini, sınıflar arasında, toplumsal uyumun nasıl sağlanabileceğini ele alır. günümüz dünyasına baktığımızda bu önerilerin kaçta kaçı gerçekleşir olduğu , adil ve ikna edici olup olmadığı ise tartışma konusu.
2025 9. kitabı
Kitap çok kısa ama akıcı üç arkadaşın bu konular yani din yasaları üzerine konuşması çok güzel ve değişik olmuş ben çok beğendim.Eger kanun yasalari gibi din yasaları varsa elbette bunlara saygı göstermek ve elinden geleni yapmak gerekir ve bu çok önemlidir ama sadece bu değil her konu da konuşulması çok güzeldi ve çok anlamlı bir şeydi
“ Yasalar Üzerine “ Üzerine
Puan vermedi·95 syf.·
2026 3. kitabı
Hukuku sadece kurallar bütünü olarak değil, insan doğasına uygun ahlaki bir düzen olarak ele alınan önemli bir felsefi metindir . eserde yasa ile ahlak arasında ki bir bağ kurulur. Adil olmayan bir yasa gerçek anlamda yasak sayılmaz hukuk yalnız güç ile değil adalet ve erdemle temellendiriilmelidir . Hukuk, insan yapımı kurallardan çok evrensel adalet ile biçimlendirilmelidir . “ yasa, doğaya uygun doğru akıldır. “
Yasalar ÜzerineMarcus Tullius Cicero · Kapra Yayıncılık · 20211,341 okunma
Nasıl bir düzen sistemi gelmeli?
2026 10. kitabı
Hiçbir yasa bütün insanları kapsayamaz. Bugün demokrasinin kazananı olup bazen toplumun yüzde ellisinin görüşünün görülmediği gibi. Nasıl bir sistem veya yasa gelmeli ki tüm düşünceler, tüm insanlar eşit derece de yararlansın?
Felsefe-Düşünce
2023 109. kitabı
Okunma: 23 Kasım 2023 22:39
Tarihe damgasını vuran Romalı hatip ve devlet adamı Cicero'nun "Yasalar Üzerine" adlı eseri, hukukun temel ilkelerini ve ideal bir toplumda yasaların rolünü anlatan etkileyici bir eser. Sokratesçi diyalog formunda yazılan kitap, üç ana bölümden oluşuyor. İlk bölümde, evrensel bir doğa yasası olduğunu ve bu yasanın tüm insanlığın temelini oluşturduğunu savunuyor Cicero. İkinci bölümde, ideal bir toplumda yasaların nasıl olması gerektiğini ve hangi değerlere dayanması gerektiğini sorguluyor. Son bölümde ise Roma hukuk sisteminin temellerini ve bu sistemin ideal toplumdaki rolünü inceliyor. Cicero, bu eserinde sadece hukuki bilgilere yer vermekle kalmıyor, aynı zamanda felsefe, din ve siyaset gibi farklı disiplinlerden de yararlanıyor. Bu sayede, okuyuculara sadece hukukun değil, aynı zamanda ideal bir toplumun nasıl olması gerektiğine dair de kapsamlı bir bakış açısı sunuyor. "Yasalar Üzerine", hukuk öğrencileri ve akademisyenleri için olduğu kadar, ideal bir toplum ve adil bir hukuk sistemi arayışında olan tüm okuyucular için de oldukça faydalı bir kaynak. Eğer: Hukukun temellerini merak ediyorsanız, Ideal bir toplumda yasaların nasıl olması gerektiğini düşünüyorsanız, Cicero'nun felsefi ve politik görüşlerini öğrenmek istiyorsanız, bu kitap tam size göre!

Marcus Tullius CiceroYazar · 31 kitap
Marcus Tullius Cicero (MÖ 106 - MÖ 43), (Latin) Romalı devlet adamı, bilgin, hatip ve yazar. Felsefe öğrenimini, Epikürosçu Phaedros, Stoacı Diodotos ve Akademi'ye bağlı Philon'dan almış olan Cicero'nun önemi, Yunan düşüncesini daha sonraki kuşaklara aktarmasından oluşur. Bilgi kuramı açısından, kesinliğe bağlanmak yerine olasılıkların yolunu izlemeyi yeğleyen, buna karşın ahlak alanında, dogmatik bir tavır sergileyip, Stoacılara ve bu arada Sokrates'e yönelen Cicero, Latincenin felsefe dili olarak gelişmesine katkı yapmış ve bu arada, dinsel görüşleri açısından daima agnostik kalmıştır. Hayatı 3 Ocak MÖ 106 yılında Arpinum'da doğmuştur. Çocukluğundan itibaren harika bir öğrenci olmuş, eğitime olan tutkusu ve sevgisi ile ünlenmiştir. Yoğun bir hukuk öğrenimi görmüş, daha sonraları ise edebiyat ve felsefeyle daha çok ilgilenmeye başlamıştır. Savaşı hiç sevmezdi, yine de orduya katıldı. Mahkemelere başkanlık yaptı, ünlü ve başarılı bir hukukçu oldu. Daha sonraları ise konsül oldu, daha önce ailesinden hiçbir kimse konsül olmamıştı, yani o bir homo novus idi. MÖ 60 yılında Sezar, ilk Triumvirliği başlattı. MÖ 58 yılında Publius Clodius Pulcher'in koyduğu yasa ve aralarında gelişen sürekli muhalefet yüzünden İtalya'yı bir yıllığına terk etti. MÖ 50'li yıllarda, Cicero popülist Milo'yu Clodius'a karşı destekledi. Sonra 50'li yılların ortasında Clodius Milo'nun gladyatörleri tarafından Via Appia'da öldürüldü. Cicero Milo'yu savundu, bariz kanıtlar yüzünden pek başarılı olduğu söylenemez. Nitekim Milo sürgüne gitti ve uzun bir süre Marsilya'da yaşadı. MÖ 50 yılında Sezar ile Pompey arasındaki gerilim iyice artmıştı, Cicero bu yıllarda Pompeius'in tarafını tuttu, yine de Caesar'ın düşmanı olmak istemiyor buna göre daha yumuşak bir politika izliyordu. MÖ 49 yılında Caesar İtalya'yı işgal ettiğinde, Cicero kaçmak zorunda kaldı. Daha sonraları Caesar onun geri dönmesi için ikna etmeye çalışınca, Cicero İtalya'yı terk ederek Selanik'e gitti. MÖ 48 yılında Pompeius taraftarlarıylaydı, bu dönemde onlarla arası açıldı, Ceasar'ın Pharsalus'daki zaferinin ardından Roma'ya geri döndü. Caesar'ın hükümranlığı altında sesini çıkarmadı, yazılarına konsantre olmuştu. MÖ 45 yılının Şubatında kızı Tullia öldü. Hayatı boyunca bu şoktan kurtulamadı. MÖ 44 yılında Caesar öldürüldü. Bu dönemde popülaritesi arttı; Senato'nun en güçlü, en sözü geçer adamı haline geldi. Sezar'dan sonra giderek güçlenen Marcus Antonius'yi sevmiyordu. Yine de Marcus Antonius ve Cicero dönemin en güçlü iki adamı olarak diğerlerinden daha öne çıkıyordu. Caesar'ın veliahtı Octavianus İtalya'ya varınca, Cicero Antonius'a karşı onu savunmaya başladı. Sürekli Antonius'u eleştiriyor, Octavianius'u ise övüyordu. Senatus'u da Antonius'a karşı kışkırtmıştı. Cicero'nun ününün doruğuydu bu dönemler. Zamanla Cicero'nun Antonius'a olan kini arttı, kafasındaki plan hem Octavianus hem de Antonius'u aradan çıkarmaktı. Ama bu ikisi Lepidus ile beraber ikinci Triumvirliği kurunca, Cicero'u devlet düşmanı ilân ettiler. Cicero kaçtı, fakat yakalandı. MÖ 43 yılının 7 Aralık günü başı kesilerek idam edildi. Başı Forum Romanum'daki Rostra'da halka teşhir edildi, elleri ise Senato binasının kapısına çivilendi.