Yaşsız Zaman : Kendi Etnolojini Yapmak

Marc Auge

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
72 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Yaşsız Zaman & Marc Auge + Yaşam, yaş almak, yaşamak, yaşlanmak... Hafızamız yaşantımız boyunca birikenlerle dolu. Yaşlandıkça, yaşamın sonuna doğru ilerledikçe bedenlerimiz gibi hafızamız da değişiyor. Hareketlerimiz ve düşüncelerimiz gibi dış görünüşümüz de değişiyor. Peki insan yaşına, yaşlılığına, yaşamına doğru bakabiliyor mu? + Kitap temelde tüm bunları algılamamız konusunda bize alışılagelmişin dışında yaşa değil zamana odaklanmamızı öğütlüyor. Yazar on bir tane kısacık bölümde hayli tatlı bakış açıları ile hikayeleştirerek, geçmiş dönem yazarlarına ve eserlerine, filozofların zaman algısı üzerine değinmelirine yer veriyor. Zaman zaman tebessüm ettiren söylemler de var. + Yılla alınmış, doldurulmuş hayatımızda sıklıkla karşılaştığımız 'yaşın kaç?' sorusunun saçmalığına, verilecek cevapların farklılığına kabul gösteriyorsunuz. Kitapta beni etkileyen bölüm ki naçizane otobiyografik bir roman yazarı olarak "otobiyografi ve kendi etnolojini yaratma" bölümü oldu. İnsan kendi hayatını neden yazar? Nasıl yazar? Aslında bu kısımda kendimi gördüğüm paragraflar ve bunu ben de düşündüm, söyledim dediğim cümleler görmek tebessüm ettirdi. İyi ki yazmışım Çim Adam serisini Ayrıca kitapta nostaljiyi, geçmişi anmayı iki türle açıklaması hoşuma gitti. İkinci tür nostaljiye tutulmadan birinci tür nostaljiyi yaşayarak yılla alınmışlıklarıma devam etmeyi umuyorum + #yaşsızzaman #marcaugé #kitap #kitaptavsiyeleri #kitaptavsiyesi #kitapönerisi #kitapönerileri #book #bookstagramturkey #bookstagram #sosyoloji #okudumbitti #yapıkrediyayınları
Yaşsız Zaman : Kendi Etnolojini Yapmak
Yaşsız Zaman : Kendi Etnolojini YapmakMarc Auge · Yapı Kredi Yayınları · 2017119 okunma
Reklam
72 syf.
·
Puan vermedi
·
3 saatte okudu
Toplumsal yaşamın doğurduğu dünya tutkuları ile günleri yaşayarak geçmişe, anları yığarız. Geçmişi de olduğu gibi değil hafızamızda ekleyerek kabul ettiklerimizle hatırlarız. Fransız düşünür Marc Auge, kendini tanıma üzerine yaşam ve yaşlanmayı irdeleyerek farkına varılası harika bir kitap yazmış. Algılamamız gereken yaş değil zaman, zamanın içinde yaptıklarımızın yoğunluğu ve bizlere hissettirdiği doygunluk düzeyi. Var olan zamanların yoğunluğu, yaş sınırlamasını kaldırır, zamanı 'yaşsız' kılar.
Yaşsız Zaman : Kendi Etnolojini Yapmak
Yaşsız Zaman : Kendi Etnolojini YapmakMarc Auge · Yapı Kredi Yayınları · 2017119 okunma
72 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Bu "yaş" dediğimiz kavram niye var? Kahve fincanlarına hatır biçmek için mi? Ne kendine ne dünyaya yakın, arafta yaşayan insanların seneden bir kez kendini iyi hissedecekleri doğum günleri için mi? Bankaların babaların ev alma umutlarını "5. Yıla Özel %0.19 Faiz" reklamlarıyla tazelemek için mi? Birine kaç gösterdiğini söylemeden önce, "Tutturamazsam, ya fazla söylersem?" diye kasılmak için mi? Bir emeklinin aradan geçip giden zamana şöyle bir baktığında; sayıların insanda yücelik, hayret duygularını harekete geçirme etkisinden yararlanmak için mi? Bu soruları sordum bir nevi kitabı okurken kendime. Halbuki ilkbahar kıştan sonra gelir, diyor Marc Augé. Yaşlanmak ve ölüm niye bu kadar dert? İncelememi Augé'nin şu sözüyle bitiriyorum: "Herkes genç ölür."
Yaşsız Zaman : Kendi Etnolojini Yapmak
Yaşsız Zaman : Kendi Etnolojini YapmakMarc Auge · Yapı Kredi Yayınları · 2017119 okunma
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.