Yürümek - Evet

Gehen - Ja

~~~ThomasBernhardKülliyatı~~~
2022 326. kitabı
Okunma: 18 Eylül 2022 06:15
YürürkenDüşünmek - HayırDuruşundakiEvet 2bolumden oluşan kitap Yürümek ve Evet olmak üzere 2ayri hikaye anlatıyor. Yürümek kısmını daha çok sevdim. Yürümek ve düşünmek, özünden her defasında sığındığım durumdur oyuzden belki o bölüme torpil geçmiş olabilirim. "Evet" bölümü, ben zaten daha da önce yazdığım gibi "Hayır" yazan kitapları severim, onlara ayrı 1zaafım var :) önce 1önyargı ile başlamış olsam da bu bölümün son kısımlarına bayıldım. Yürümek, damga vurmuş klâsik Bernhard konuları ile bezenmiş benim yine epeyce keyif aldığım, her defasında ilk defa okuyormuş gibi mest olduğum ayrıntıları çokça etkileyici bölümdü. Çocuk, devlet, tiksindigi insanlar, nefret, öfke, doktorlara vurgular, yaşam üzerine ifadeler, yürüme ve düşünme üzerine cümleler her1i haklı ve yerinde tespitlerle. Özellikle yürüme ve düşünme, gerçek düşünce üzerine olan kısımlar en sevdiğim yeriydi kitabın, zira gerçek düşünceleri hep gerilere iteriz hayatımızda. Güçlü, kısa 1bolum olan Yürümek, Bernhard'ın saçma, karanlık ve alışılmadık derecede komik dünyasına 1giriş sağlar ve Bernhard'ı kariyeri boyunca saplantı haline getirdiği temalar olan hastalık ve delilik, terkedilmişlik, trajik dostluklar... Yürüyüş, isimsiz anlatıcı ve arkadaşı Oehler'in yürürken, akla gelen her şeyi tartışırken, ama her zaman geri dönülemez 1şekilde delirmiş olan ortak arkadaşları Karrer'e geri dönerek konuşmalarını kaydeder. Bernhard'ın bence en açık felsefi değeri yüksek eseri olan Yürümek, gerçekten düşünmenin imkansızlığı üzerine derin 1kitaptır. Evet bölümü, antikorlar üzerinde çalışan ve duygusal ve zihinsel hastalıklardan muzdarip 1bilim adamı olan anlatıcı, Avusturya kırsalındaki 1ofiste İsviçreli 1mühendisin arkadaşı olan İranlı 1kadınla tanışır. Bilim adamı için, Asyalı kadınla bitmek bilmeyen görüşmeleri,
Külliyat Okumalarım
Yürümek - EvetThomas Bernhard · Yapı Kredi Yayınları · 2020424 okunma
Bir insana küfür,öfke bu kadar mı yakışır,Allahım?!
2021 152. kitabı
Okunma: 22 Ekim 2021 19:45
HAKARET VIRTÜÖZÜ.......öfkenin en çok yakıştığı yazar....... Uykusuz bırakan, sarsan, düşündüren, okudukça nefretleri depreştiren muhterem bir yazar....kendisini tanımlamak için tek bir kelime kullanılacak olursa bu hasta olur. her türlü, her yönden hasta bir adam....... her ay birkaç kitap okuyanlar bile Bernhard okumadıkları için bir gün ölecekler diyorum kendi kendime, ama Bernhard okuyanlar da ölecekler ve daha çok acı çekecekler, buna şüphe yok diye düşünüyorum.Thomas Bernhard bir dehadır..... bir antihümanisttir. romanlarında kimlere kin kusmamıştır ki? bütün doktorlar canavar, sanatçılar yeteneksiz, bilim adamları şarlatan, zenginler budala, yoksullar fırsatçı ve üçkağıtçı, politikacılar embesil, kadınlar sinsi ve boş işlerle uğraşan yaratıklar, avusturyalılar aptal, hollandalılar daha aptal, fransızlar hepsinden öte... uzar gider Bernhard'ın listesi. evlilik dışı bir ilişkinin çocuğu olarak zor şartlarda büyümek, nazi ideolojisinin baskısı altında yaşamaya ve eğitim almaya zorlanmak, ikinci dünya savaşı'nın en yıkıcı sahnelerine tanık olmak onda yaşama, dünyaya ve insanlara karşı derin bir tiksinti yaratmıştır. kahramanlarının çoğu mutsuz insanlardır ve eserlerinde en sık ele aldığı tema intihardır.... "aydın geçinen insanlar içerisinde en aşağılık olanlar hakimler ve öğretmenlerdir. hergün binlerce insanın hayatını mahvederler bir de bunun için para alırlar" .....ne kadar dogru... "bütün yaşam süreci bir kötüleşme sürecidir, sürekli, bu yasa en korkuncudur, her şey kötüleşir. bir insan gördüğümüzde, kısa süre içinde, ne dehşet verici, ne can sıkıcı bir insan demek zorunda kalırız. doğaya baktığımızda, ne dehşet verici, ne çekilmez bir doğa demek zorunda kalırız. yapay bir şey gördüğümüzde, hangi yapay şey olursa olsun kısa sürede ne çekilmez bir yapaylık
2021 23. kitabı
Okunma: 30 Ekim 2021 22:47
#okudumbitti #yürümekevet #thomasbernhard ~~İki ayrı öyküden oluşmaktadır. Yürümek ve Evet... ~~Yürümek ;uzun cümlelerden, iç içe geçmiş geçmiş konulardan oluşmakta. Yürüme sırasında arkadaşlar arasındaki paylaşılan duygular, düşüncelerden bahsediliyor. ~~Evet;kırsal bir kesimde tanışılan bir çift ve onların hikâyesi anlatılıyor.Yürümek hikâyesine göre biraz daha sade anlatımı var. ~~Yazarın kitaplarını okumak gerçekten zor. Uzun cümleler ve bitmeyen öfke Cümle ve kelime tekrarları çok fazla olduğundan bazen buhran içinde okuyabiliyorsunuz. Benim gözümde dırdırcı yazar. ~~Bir paragraf bazen bir sayfa olduğu için, alıntı yapmak zor oluyor. °°°Kitaptan bazı alıntılar; °°°Akıl sahibi olmak tarihi ve öncelikle de kendi kişisel tarihimizi bir kenara bırakmaktan başka bir şey değildir. Bir andan ötekine hiç ama hiç bir şeyi kabullenmemek demek akıl sahibi olmak demektir, hiç kimseyi ve hiçbir şeyi, hiçbir sistemi ve doğal olarak hiçbir düşünceyi, en basit biçimde hiçbir şeyi, ve bu gerçekten devrimci biricik bilgi içinde kendini yok etmektir. Ama böyle düşünmek ister istemez birdenbire akıl deliliğine götürür. °°°Dünya yavaş yavaş ölüyor, gittikçe daha az insan, sonunda sadece birkaç insan olmalı, sonunda hiçbir insan, hem de hiç mi hiç insan kalmamalı. Ama bu şimdi söylediği, dünyanın yavaş yavaş yittiği ve insanların yavaş yavaş doğal yollarla azaldığı ve sonunda dünyadan tamamen yok olmalarını sağlamak. >>>Ruh durumu iyi olan ve sabırlı kişilerin okuyabileceği, uzun ve tekrar cümleleri ile okumakta zorlanılan kitaptır. Cesareti olan okusun...
2021 63. kitabı
Thomas Bernhard tarafından kaleme alınan ve neredeyse tek bir paragrafla anlatılarak okuyucuyu hayli zorlayan bu eserde, farklı zamanlarda yazılmış "Yürümek" ve "Evet" adlı iki farklı öykü bir araya getirilmiş . "Yürümek" adlı öykü, Karrer’ın delirmesini ve Oehler’ın başka yürüyüş arkadaşlarına Karrer’ı ve onun fikirlerini anlatmasından oluşuyor.Yazara göre düşünmek bir eylem, yürümek de öyle, o halde düşünme eylemini yürümekle iç içe bütünleştirmek gerek diyerek öyküsüne bu ismi vermiş.Yazar aynı kelimeleri o kadar çok tekrarlıyor ve paragrafları öyle uzatıyor ki, kriz geçirmemek elde değil. "Evet" adlı öyküde ise ;kahramanımız, ismini bilmediğimiz bir bilim insanı.Taşraya yerleşerek çevreyle tüm ilişkisini kesmek ve başladığı bilimsel çalışmayı bitirmek istiyor. Fakat bu durum onda istediği etkiyi yaratmıyor.Otelde tanıştığı İranlı kadınla yaptığı konuşmalar hoşuma gitmiş olsa da yazarın bazı kısımların üstünden üstünkörü geçmesi canımı sıkmadı değil. "Yürümek" adlı esere göre daha sade bir anlatımı var ve yazarın okuyucuya vermek istediği daha net. Ancak bu durum eseri sevmeme sebep mi? Kısaca; bana hitap eden bir kitap değildi ama tarz olarak beğenen olacaktır muhakkak.
2025 35. kitabı
Okunma: 12 Temmuz 2025 12:16
Fiziksel hareketin zihinsel bir süreçe dönüşümünü izlediğimiz bu kitap, bizi derin bir şekilde düşünmeye davet ediyor. Kısa bir kitap olmasına rağmen yazarın dili bizi yüzeyde kalmamamız için zorluyor, bu da kitabı "şöyle bir okudum" diyemememizi sağlıyor. Varoluş, sistem karşıtlığı, delilik gibi temalarda hem kendi düşüncelerimizden izler bulmamıza hem de iki adamın yürüyüşünün bir düşünce silsilesi haline gelerek bizi de içinde sürüklemesine sebep oluyor. Kısacası hem beyin jimnastiği yapıyor hem düşünüyor ve derinleşiyoruz. Bernhard'ın üslubunu sevenler ve aşina olanlar için yine harika bir kitap. Keyifli okumalar..
2021 30. kitabı
Okunma: 25 Şubat 2021 17:14
Thomas Bernhard’ın okuduğum ikinci kitabı. Ucuzayiyenler kitabından sonra o kadar beğendiğimi söyleyemeyeceğim ancak işlediği konular ve işleyişi hoşuma gitti. Bir de şu bana gereksiz uzunlukta gelen paragrafları olmasa sanırım daha da çok beğenecektim.
·148 syf.·
2026 44. kitabı
Yürümek ve Evet. İki anlatı. Yürümek: Yürüyüşleri boyunca sohbet eden iki arkadaş Karter ve Oehler.. Karrer bir sebepten Steinhof akıl hastanesine (Viyana) yatar ve yürüyüşler kitabın anlatıcısıyla devam eder. Oehler ve anlatıcı Pazartesi ve Çarşamba günleri yürür. Yürür ve hayatı konuşurlar. Yürümenin düşünmeyi ve düşünmenin de delirmeyi getirdiği bir döngüde tuhaf sohbetler ederler. Evet : Moritz bir dost. Ona içini açmak için evine sıklıkla gider ve yalnızlığından kaçmaya çalışır anlatıcımız. İran’lı bir kadınla tanışır. Bu kadınla ilgili gözlemleri, analizleri ve son sayfada kadına orman gezilerinden birinde sorduğu sorunun cevabı olur işte bu anlatının başlığı. Bir gün kendini öldürüp öldürmeyeceğini sordu ve gülümseyip cevap vermişti : Evet.. Felsefesi acı ve varoluşun yükü olan Thomas Bernhard yine eşsiz cümleleriyle acımasızca, keskin bir kılıç gibi kullanmış kelimeleri..
Puan vermedi·148 syf.·
2022 324. kitabı
Thomas Bernhard Varoluş yanılgıdır diyor Oehler, bunu iyice erkenden kabullenmeliyiz ki varoluşumuzu sürdüreceğimiz bir dayanağımız olsun diyor Oehler...(eserden) Yürümek 1971 Ewt 1978 İki Thomas Bernhard anlatıcıyla karsılıyor okuru.. Edebi öfkenin çocuğu olarak anılıyor Bernhard Sizcede öylemi? Peki öfkesinin. Ardında yatan ne ola? Bireye, devlete en önmliside en zoru "ülkesine" cesurca dile getirdi hep.. Avusturyalı, Avusturya’da.. Bütün yasam süreci bir kötüleşme sürecidir, sürekli bu yasa en korkuncudur, herşey kötüleşir.. (Eserden) Arka kapaktan aldığımız bilgi göre ; Yürümek’de ‘yürüyüş-düşünüşlerini’ arkadaşları Karrer’in delirmesi haberi sonrası yarım bırakan bir ikili mevcut. Oehler ve Anlatıcı. Oehler, Karrer’i aktaracak; anlatıcı Oehler’i. Evet anlatısında hem yazar hem okur yine "felaket"le yüzleşirken, ben-anlatıcının süreklilik halini alan bunalımdan kurtulma uğraşı bir insanın kendini feda etme hikâyesi ile kesişiyor. Varoluşun ele geçirilmesi girişiminin, yürümek-düşünmek, felsefe-müzik birliktelikleri ile akıl hastalığına dayanma sınırına varmaktan kurtulamadığı, rastlantıdan öte felaket bir dünyanın felaket doğurduğu gerçeği buz gibi yüzümüze vuruluyor Thomas Bernhard acıklamayı sevmiyordu bunu. “Kimsenin görmediği şeyler yazmaya değerdir.” diyordu mesela bir söyleşisinde... Kimsenin görmediğini herkesin anlayamayacağı şekilde yazmak. Tamda bunu anlatmış kitabında Buyurun #OKUYUN
Anlatı Edebiyat
Puan vermedi·148 syf.·
2023 185. kitabı
Uzun zamandır alıntılarını kaydettiğim ve merak ettiğim bir yazardı Bernhard Bey. Yürümek-Evet anlatılarından önce okumak istediğim birkaç kitabı vardı aslında fakat ilk denk geldiğim kitabı bu oldu. Her ne kadar kıyaslama yapamasam da Camus’nün Düşüş’ünü okuyormuş hissine kapıldım okurken. Yürümek anlatısında iki kişinin yürürken ve kesinlikle dialog şeklinde gerçekleştirdiği konuşma Düşüş’te daha çok monolog şeklinde mevcut ama işte konsept aynı. Monolog burada da gayet kullanılabilirdi diye düşünüyorum aslında çünkü yürüyen bu iki kişiden biri sadece bir arkadaşının nasıl delirdiğini anlatıyor ve diğeri de bunu bize anlatıyor. Yani bu kadar fazla “diyor Karrer, diyor Oehler” denmesine gerek kalmayabilirdi. Bu kullanıma ve çok sık devrik anlatımına rağmen okuma gayet akıcı ilerliyor ama. Beyin yakmıyor yani. Bir intiharın sebep olduğu bir balata sıyırma hikayesi diyebiliriz “yürümek” için fakat içerisinde günlük hayatımızda sorguladığımız birçok konuyu da ele alıyor. “Evet” bölümü “yürümek” kısmına kıyasla çok daha güzel. Yazar iki anlatı arasında level atlamış resmen. Dil daha açık, tekerleme okuyormuş hissi yok ve çıkarımlar yürek dağlayıcı… “Evet” için de bir balata sıyırmanın sonucu olarak bir intihar diyelim. Neyse. Daha fazla boş yapmayıp alıntılara geçeceğim. Bu adamı kesinlikle okuyun demek için tek kitap yeterli mi bilmiyorum ama bu kitabı mutlaka okuyun. Kitabı okuduktan sonra Schumann da dinlemek isteyebilirsiniz ama Schumann dinlemek için kitabı okumayı beklemeyin. Schumann dinleyin olm ya.
2019 51. kitabı
Yürümenin Felsefesi kitabında Frederic Gross, Kant, Nietzche, Thoreau gibi filozoflar, düşünce derinliklerine ulaşmak için yürüdüklerini anlatır. Thomas Bernard’da Yürümek-Evet anlatı kitabının yürümek bölümünde benzer tespitler içermektedir. Ancak düşünmenin sınırlarını zorlamanın insanı deliliğe vardıracağına kadar tespitlerde bulunur. Düşüncenin deliliğe vardırma dan önceki durma noktasının ise sanatın ta kendisinin olduğu olduğu yerdir der. Psikoloji ve felsefe derinlikli konuları içeren kitap “düşünce” yi tahlil etmekte. Yazar düşüncenin sınırlarında insanın ruh hallerini incelemekte. Düşüncenin eyleme dönüşmesinin yaş ile ilgili bağlantılarına dikkat çekmektedir. Kitabın “Evet” bölümündeki anlatısında da yine benzer insanın düşünce derinliğini ve kanıksanmış düşüncenin insanı ruhsal bozukluklara götürebileceğine değinmektedir. Kitabı okumak zor ancak okuyup bitirdiğinizde düşünce kalıplarınızdan silkelenmenize parmak basmaktadır. Kitap baştan sona neredeyse tek paragrafla anlatılmakta. Bu nedenle okuyucuyu epey zorlamaktadır.

Thomas BernhardYazar · 37 kitap
9 Şubat 1931'de Avusturyalı bir annebabanın evlilikdışı oğlu olarak Hollanda'da doğdu. Büyükannesiyle büyükbabasının yanında geçen çocukluk yılları sırasında (1932-42) Avusturya'nın çeşitli yerlerini dolaştı. İlk ve orta öğrenimini Salzburg'da yaptı. Ardından müzikoloji ve ticaret öğrenimi gördü. İlk yazısını 1950'de yayımladı. 1952-55 yılları arasında, Salzburg'daki Mozarteum'da müzik öğrenimine kaldığı yerden devam ederken Demokratisches Volksblatt gazetesinin adliye muhabirliğini yaptı. İtalya, Yugoslavya, İngiltere ve Polonya'da dolaştıktan sonra 1965'te Yukarı Avusturya'ya yerleşti. Aldığı birçok önemli ödül arasında 1970'teki Georg Büchner ödülü, 1971'deki Grillparzer ödülü, 1988'deki Prix de Medicis sayılabilir. Çok sayıda anlatı ve tiyatro eseri yazmış olan Thomas Bernhard'ın ilk anlatısı 1963'te çıkan Frost (Kırağı), son anlatısı ise 1988 tarihini taşıyan Auslöschung'dur (Sönüş). Türkçede yayımlanmış yapıtları arasında Odun Kesmek (YKY, 1999); Tiyatrocu (Mitos Boyut, 1999); Bir Çocuk (Mitos, 1997); Soluk Bir Karar (Mitos, 1997); Mahzen (Mitos Boyut, 1994); Neden (Mitos Boyut, 1993) ve Kahramanlar Alanı (Can, 1992) sayılabilir.