Yazışmalar

Yankı Yayınevi
---

Puan vermedi·73 syf.·
2022 413. kitabı
Anton Çehov & Maksim Gorki İki ustanın nmektuplarından yansıyanlar yine bır mektup okumasında buluyorum kendimi İşte ben böyleyim. Ters bir şey söyledimse bana kızmayın. Ben kaba saba bir köylüyüm. İyileşmez bir de hasta ruhum vardır. Zaten, düşünen adam ruhu da hep öyle olmalıdır ya... (S:9)Başlarken Gorki ve Çehov'un yalnız kendileri satırları okurken sevginin içimizi doldurduğunu,insanın insanı nasıl sevdiğini ve hayran olduğunu, hesap kitap dolu dünyanın ötesinde zaman zaman gözlerimizi doldurduğunu, dostluk, sevgi ve arkada§lığın insan dünyasını kuşattığını görüyoruz. İki ustanın yazdıklarını okumk ayrı bir keyif verici. Ozamn birara uğrayın buraya.. Der Hande
Anı-Mektup-Günlük-Edebiyat
2018 31. kitabı
Okunma: 15 Nisan 2018 14:04
Uzun süredir okumayı bekleyen İstanbul'da sahaf arkadaşımın hediyesi olarak gelmişti. Hazır AÖF'den çıktık artık biraz hızlanmak gerek. Okumaya bu kısacık bir mektuplaşmalarla başlamak istedim. Maksim Gorki ve Çehov'un samimi, içten mektuplarını anlatan bu eser muazzam güzel. Gorki'nin Çehov'a aşık olduğunu düşünebilirsiniz. Öylesine bir Çehov sevgisi var ki anlatamam. Aralarında muhabbeti okumak çok daha eğlenceli ve zevkli. Onların önerdiği yazarlar, çağın durumu, Rusya'nın durumu hepsinden söz edilmiş. Tiyatro severlerin de okuması gereken bir eser olarak görüyorum. Çehov'un ölümüne kadar süren bir süreç. Fotoğraf göndermeler, hediyeleşmeler falan inanın çok sıcacık. Temin edebilirseniz okumanızı isterim. Birbirine bağlılıkları son derecede olan bu iki kişinin diğer eserlerini de okumanızı tavsiye ediyorum.
2022 81. kitabı
Okunma: 30 Mart 2022 00:55
Maksim Gorki ve Anton Çehov 'un birbirlerine yazdığı kısa mektuplardan oluşan akıcı güzel bir kitap. Çok sevdiğim Maksim Gorki'nin sıkı bir Çehov hayranı olduğunu öğrendim bu kitaptan bu beni ayrıca memnun etti çünkü Çehov tarzını da ayrı severim. İki ustadan öykü yazımının incelikleri, üslup gibi konularda bilgilendirici bir yazışma...

Maksim GorkiYazar · 96 kitap
Aleksey Maksimoviç Peşkov, en çok bilinen adı ile Maksim Gorki, Sovyet Rus yazar, sosyalist gerçekçi yazımın öncüsü politik eylemcidir. 1892 yılında Tiflis'te, Kafkasya Gazetesi'nde çalışmaya başladı. Yoksullukla ve acıyla dolu bir hayat sürdüğü için Rusça'da acı anlamına gelen Gorki takma adını kullanmaya başladı. 1895'te St. Petersburg'da yayınlanan bir dergide çıkan Çelkaş adlı öyküsü ile ünlendi. Ardından Yirmi Altı Erkek ve Bir Kız öyküsü yayınlandı. Ünü hızla yayıldı. Bu öyküler kadar başarılı olmayan bir dizi roman ve öykü daha yazdı. Gorki'nin 1898 yılında yayınlanan ilk kitabı Hikâye Denemeleri (Очерки и рассказы) çok beğenilir ve yazarlık kariyerinin başlangıcı sayılır. İlk romanı Foma 1899'da basıldı. Bu dönemde sağlam bir olay örgüsü kuramaması ve yaşamın anlamı üzerine uzun felsefik tartışmalara girmesi romanlarının başarısını düşürür. 1906'da yazdığı ve Rus Devrimi'ne adadığı Ana en başarılı romanıdır. 1899-1906 arasında St. Petersburg'da yaşar. Gorki, Çar rejimine açıkça karşı çıkmış ve bu yüzden birçok kez tutuklanmıştır. Çarlık tarafından kontrol ve baskılara maruz kalmıştır. 1901'de Fırtına Kuşunun Türküsü isimli kısa şiiri yüzünden tutuklandı. Kısa sürede serbest kaldı, Kırım'a gitti. Gorki birçok devrimci ile tanıştı. Lenin'le tanıştığı 1902 yılından itibaren aralarında yakın bir arkadaşlık oluşmuştur. 1902 yılında Rusya Edebiyat Akedemisi'ne seçilir. Ancak Çar II. Nikolas buna izin vermez. Anton Çehov ve Vladimir Korolenko bu tavrı protesto eder ve Akademiden ayrılır. Başarısız olan 1905 Rus Devrimi sırasında Peter ve Paul Kalesi'nde kısa bir süre daha hapis kalır. Gorki Güneşin Çocukları adlı oyununu yazar. Oğlunun Mayıs 1935'teki ani ölümünü takiben Gorki de, 1936 yılında Haziran ayında öldü. Her ikisinin de ölümü şüphe altındadır. Zehirlendikleri iddia edilmiş, ama bu iddia hiçbir zaman ispatlanamamıştır. Gorki'nin cenaze töreninde tabutu taşıyanlar arasında Stalin ve Molotov da yer alacaklardır. 1938'de Buharin'in mahkemesinde Gorki'nin NKVD başkanı Yagoda tarafından öldürüldüğü itiraf edilmiştir.