Her şeye rağmen yaşamak! Ulrich Alexander Boschwitz’in Yahudi soykırımının başlangıcı olarak kabul edilen 1938’deki Kristal Gece sonrasında yaşanan dehşet ve çaresizliği son derece gerçekçi bir üslupla anlattığı Yolcu romanı, insanlık tarihine damgasını vuracak bu büyük katliam girişimini sıcağı sıcağına aktaran sarsıcı bir kitap. İlk kez 1939’da İngilizcede basılmış olmasına rağmen, özgün dilinde yeniden keşfedilmesi için seksen yıl beklemek zorunda kalan Yolcu’nun yazarı Boschwitz, bu insanlık suçunun varacağı boyutları daha 23 yaşındayken inanılması güç bir öngörüyle ele alarak döneme dair yazılacak sonraki anlatılardan ayrışan benzersiz bir edebi belge ortaya koyuyor. Günümüz dünyasının en büyük insani krizlerinden mültecilik ve sığınmacılık olgusuyla paralel bir izlekte ilerleyerek güncelliğinden hiçbir şey yitirmeyen bu etkileyici kitap, dokunaklı ve mucize niteliğinde bir hayata tutunma öyküsünü sayfalarına taşıyan bir sürgün edebiyatı ürünü. Kasım 1938, Almanya. Toplumun varlıklı ve saygın bir üyesi, aynı zamanda bir savaş gazisi olan Yahudi tüccar Otto Silbermann’ın hayatı, Kristal Gece sonrasında Yahudilere karşı başlatılan kıyımla birlikte altüst olur. İşini, evini, ailesini geride bırakarak işbirlikçilerden kurtarabildiği bir çanta dolusu parayla trenlerde yolculuk ederek rejimin pençesinden kaçmaya çalışır. Bu yolculuklar sırasında Almanya’nın birbirinden farklı insan portrelerinin yanı sıra kendi içsel gerçekliğiyle karşılaşır. Yaşadıklarının ağırlığıyla bilgeleşmiş ve henüz 27 yaşındayken Almanlar tarafından batırılan bir İngiliz gemisinde yaşamını yitirmiş Boschwitz’in, sıradan hayatların günbegün nasıl korkuyla sarmalandığını bütün sahiciliğiyle kaleme aldığı Yolcu, tarihe iz bırakmış dehşetengiz olaylara tanıklık eden ruhların önünde saygıyla eğiliyor. “Kötü bir çoğunluğun parçası olmaktansa iyi bir azınlığın parçası olmak yeğdir.” “Birçok açıdan, mucize niteliğinde. İnsan böylesi bir tempoyla böylesi yoğun bir romanı nasıl yazabilir?” - Alex Rühle, SZ Dergisi “Demirden iradeye sahip bir yazara ait gecikmiş bir sürgün edebiyatı keşfi.” - Andreas Kilb, FAZ Dergisi (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Ulrich Alexander Boschwitz
Ulrich Alexander Boschwitz
Çevirmen:
Suzan Geridönmez
Suzan Geridönmez
Tahmini Okuma Süresi: 8 sa. 3 dk.Sayfa Sayısı: 284Basım Tarihi: Ekim 2019İlk Yayın Tarihi: 1939Yayınevi: DeliDolu Kitap
ISBN: 9786052349656Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
284 syf.
7/10 puan verdi
Yolcu, Kristal Gece olayları sırasında, zengin bir Yahudi tüccar olan Otto Silberman’ın yaşadıklarını anlatıyor. Yahudilerin ev ve iş yerlerinin yağmalandığı, insanların katledildiği ve tutuklandığı birkaç gün içinde, başkarakter Otto, ari ırktan olan eşini arkasında bırakıp, fırsatçıların izin verdiği ölçüde tüm sahip olduklarını da elden
Yolcu
YolcuUlrich Alexander Boschwitz · DeliDolu Kitap · 201983 okunma
Reklam
284 syf.
8/10 puan verdi
Kasım 1938.Yahudi tüccar Otto Silbermann, kristal Gece sonrasında , yahudilere yapılan kıyım ve evinin basılması ile , bir çanta dolusu para ile evden kaçar ve trenle yolculuk etmeye başlar. Amacı bir kaç gün süreceğine inandığı bu süreci atlatabilmektir. Kitabın yazarı Ulrich Alexander Boschwitz bu kitabı 23 yaşında yazar. Yaşadığı çaresizliği ve dehşeti kağıda döker. 1942 de Ingiliz hükümetinin kiraladığı yolcu gemisi Abosso, Azor açıklarında Alman denizaltı tarafindan torpillenip batırıldığında Boschwitz'de bu gemidedir ve öldüğünde 27 yaşındadır.
Yolcu
YolcuUlrich Alexander Boschwitz · DeliDolu Kitap · 201983 okunma
284 syf.
·
Puan vermedi
·
21 saatte okudu
Ulrich Alexander Boschwitz
Ulrich Alexander Boschwitz
Her şeye rağmen yaşamak!.. Aslında hiçbir şey o kadar da kötü değil, sonuçta yaşıyorsun, evet, yaşıyorsun…her şeye rağmen.” (S:58)kıtabın ortasından başladık, bakalım Hangi dini hangi dili tasıyorsa taşısın insan zulüm işkence birarada olmuyor bu kabul edilir gıbı değil.. Ulrich Alexander Boschwitz’in Yahudi soykırımının başlangıcı olarak kabul edilen 1938’deki Kristal Gece sonrasında yaşanan dehşet ve çaresizliği son derece gerçekçi bir üslupla anlattığı Yolcu romanı, insanlık tarihine ışık tutacak, damgasını vurmuş, en birinci ağızdan okuyucuya aktarılmış okunası düşünülesi bir kitabı huzünle okudum.. Kasım 1938, Almanya. Toplumun varlıklı ve saygın bir üyesi, aynı zamanda bir savaş gazisi olan Yahudi tüccar Otto Silbermann’ın hayatı, Kristal Gece sonrasında Yahudilere karşı başlatılan kıyımla birlikte altüst olur. İşini, evini, ailesini geride bırakarak işbirlikçilerden kurtarabildiği bir çanta dolusu parayla trenlerde yolculuk ederek rejimin pençesinden kaçmaya çalışır. Bu yolculuklar sırasında Almanya’nın birbirinden farklı insan portrelerinin yanı sıra kendi içsel gerçekliğiyle karşılaşır... Okuyup anlamak isterseniz Tarih de yasanan insanlığa yapılanları. Ozamn Bunun için adresiniz belli 'Yolcu " Buyurun ozamn kefili değilim de pişman olmazsınız ..
Yolcu
YolcuUlrich Alexander Boschwitz · DeliDolu Kitap · 201983 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.