Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
İnsan beyninin ön bölgesinde sosyal becerilerle ilgili alanlar mevcuttur. Bu alanlar yalnızlıkta körelir. Bunun en bariz ör- neğini çocuklarda görürüz. "Klip sendromu" diyebileceğimiz sendromda çocuklar bütün gün televizyonun karşısına geçip klip seyrederler. Özellikle çalışan annelerin ya da çocuklarını televizyona teslim eden annelerin çocuklarında bu sendrom yaygındır. Hiç konuşmayan, devamlı televizyon seyreden çocukların beyinlerindeki konuşma ile ilgili alanlar harekete geçmemektedir. Dört yaşına gelmiş olup da hâlâ konuşmayan çocuklar çoğunlukla bu türdendir. Konuşma yeteneğinin gelişmesi için bireyin sosyalleşmesi ve bunun için de bir top- lumun mensubu olması gerekir. Afazi denilen bazı konuşma bozukluğu türlerine özellikle bilgisayar mühendisleri arasında sık rastlanması bir tesadüf değildir.
Bir gün, o en kötü gün, yakınlarını kaybettiğinde, bir başına kaldığında, şimdi olağan, hatta sıkıcı saydığı şeyler şu dört bardak, dört tabak, dört çatal, hafif burkulmayla dinlediği müzik, beraber seyrettikleri diziler... her şey ateş olup içinde yanacaktı. Ondan sonra gezerdi sabah akşam, eski binaların olduğu, klip çekimine elverişli yerlerde tek başına oturur, bir yerlerde ne içecekse içerdi. Siyah çarşaflar giyerek kimseye görünmeden ağlaya sızlaya şehrin her yanını gezer, hem istırap çeker hem de sanki film çekerdi.
Sayfa 131 - İletişim Yayınları, mutfakKitabı okudu
Reklam
Video klip olgusuna yoğun olarak yöneltilen eleştirileri dört ana başlık altında toplayabilmek mümkündür. 1. Video kliplerin anlatı yapıları, 2. Dinleyicinin, şarkıdan çıkartacağı anlam üzerine ipotek konması, 3. İçerikle ilişkili olarak, karakterize edilen şiddet, cinsellik ve cinsiyet ayrımcılığına yönelik imgeler, 4. Bir reklam aracı olarak kullanımı. Simon Frith, video klip yapımcılarını, stereotip görsel öğeleri, anlatı klişelerini ve popun genel geçer kurallarını kullanarak, izleyiciyi tüketici olarak konumlandıran “imgelerin ticaretiyle uğraşan uzmanlar” olarak tanımlamakladır. Frith’e göre, bu anlatılarda sanatın ve ticaretin eşit önemde olması, video klipleri postmodern anlatılar olarak değerlendirmemizi gerektirmektedir. Bu durumda, video klibin yarattığı estetik etki, ya­rattığı pazar etkisinden ayrı değerlendirilemez (Frith 1998: 206).
kendini boğ..
Televizyonda bazı müzik kanalları var Gregor biliyorsun: o kanallarda klip denen bir nane var ki, o klipleri çekenleri kıl iple boğmak istiyorum. Karılar kızlar her taraflarını göstererek oynayıp duruyor o kliplerde ve kimse buna sesini çıkarmıyor. Ha bir de dans yarışmaları başladı şimdi. Üç dört kişilik bir jüri var; kızlar çıkıyorlar, kıçlarını herkese göstererek dans ediyorlar. Milletim de onları izleyip duruyor. Niye kimse bu olup bitenlere engel olmuyor anlamıyorum.
Sayfa 109Kitabı okudu