Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İttihat ve Terakki Cemiyeti

Profil
Enver, Talat, Cemal, Dr. Nâzım, Dr. Bahaeddin Şakir, Mustafa Kemal, Süleyman Askeri, Yakup Cemil, Ömer Naci, İbrahim Temo, İsmail Canbulat, İshak Sükûti, Mizancı Murad, Abdullah Cevdet, Atıf, Cavid, Rahmi, Naki, Ahmed Rıza, Mithat Şükrü, Manyasizade Refik...
Reklam
1889'da Osmanlı İmparatorluğu'nun tek tıp eğitimi veren okulunda, ülkenin yönetim sistemini kabul etmeyen bir avuç öğrenci tarafından kurulup 19 sene sonra amacına ulaşan hareketin adı "İttihatçılık"tır.
Sizin mi fotoğraf yüzbaşım? - Bu mu? Hayır... Rahmetli eniştemin... Teyzemin kızının kocası... - Savaş, insanı o kadar değiştiriyor ki... Sizin sandım. Nerde şimdi? - Balkan Savaşı'nda kaybettik. Edirne'de... Teğmen Nazmi Ortaköy... Kolağası Niyazi Bey'le dağa çıkanlardan... (Fotoğrafa bakarak anlatıyordu. Birden şaşırarak durdu) Sahi bana benziyor bir çalım... Hiç fark etmemiştim şimdiye kadar... Neriman'ın farkında olup olmadığını düşündü bir an, yüreği sıkıştı-: Oğlu var... Yedi yaşında... Ne dese beğenirsin demin bana?.. “Kendini vuran adam İttihatçıymış... İttihatçılar da gâvurmuş...” dedi. Yaşıtlarından birçoğu Kuşdillerinde, Fenerbahçelerde bıyık büküp boy gösterirken, Balkanlarda komitacı kovala sen, dağlarda hürriyet ara... Yetmiyormuş gibi yirmi altı yaşındayken, kaybedilmiş bir savaşta alnından vurul... Onsekizinde gebe karını dul koy... Sonra oğlun sana "İttihatçı gâvuru" desin.
240 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
İttihat ve Terakki'nin en tanınmış simaları hakkında kısa ama öz bilgi edinebileceğiniz, İttihatçılık konusunda başlangıç kitabı olarak görebileceğiniz başarılı bir eser olmuş. İlgilisine tavsiyemdir. Unutmadan : '' İttihatçılar ölür, İttihatçılık ölmez ! ''
İttihatçılık
İttihatçılıkSüleyman Tekir · Kronik Kitap · 2023139 okunma
İttihatçılar Ve Kanun-ı Muvakkat (kararnameler) Dönemi
“Gerek gizliliği ve ortak karar alma anlayışı benimsememesi gerekse imparatorluğu bir arada tutma hedefinin imparatorluk içindeki bütün halklar açısından aynı derecede çekici olmaması, İttihat ve Terakki’nin cazibesini azalttı. İttihat ve Terakki’nin otoriter anlayışını daha da pekiştiren bu sorunlar, İttihatçı liderlerin, yetkilerinden faydalanabilecekleri uysal bir padişahın kıymetini daha çok bilmelerine yol açtı. 1913’ten sonra meclis çalışmalarını genellikle askıya aldılar. Ülke yönetiminde, padişah fermanıyla tasdik edilen ve daha sonra meclis tarafından onaylanacağı varsayılan “geçici kanunlara” (kanun-ı muvakkat) dayanıldı.”
Sayfa 199 - Timaş Yayınları
Reklam
İttihat ve Terakki Cemiyeti
“İttihat ve Terakki Cemiyeti, meşrutiyet siyasetini perde arkasından denetleyen bir gizli organ görevini üstlendi ve 1913’e kadar açıkça iktidarı ele almadı. 1908 Devrimi’ni gerçekleştiren aynı sivil ve askeri elit 1950’ye kadar Türkiye’yi idare etti. İttihat ve Terakki’nin ve daha sonra yüksek komuta kademesinin oynadığı koruyucu rolü Türk siyasetinin kalıcı bir unsuru haline geldi.”
Sayfa 165 - Timaş Yayınları
Gazze'nin kumdan çok imiş meğer kalleşi Nasıl,sırtından vurur insan din kardeşi? Filistin, Trablusgarp,yemen illeri, Hangisin kanım ile sulamadım Gezdim cephe cephe çölleri Türk'e Türk'ten başka dost bulamadım. ~Hüseyin Çavuş ¹⁹¹⁴
“Ve geriye baktığım zaman görüyorum ki, yalnız dalgalı, hareketli bir şahsi hayatın değil, dalgalı, hareketli, ihtiraslı ve hayal ufuklarına sınır tanımayan bir değerli ve üstün neslin de son temsilcisi gibiyim. Evet, bir son temsilci. Ve son Osmanlı paşası! İşte bu, ‘Son Osmanlı Paşası’ benim...”
Şair bağırıyordu: ’’Söyle Halil Paşa Allah aşkına bunda ne iş var?’’ Kumandan dayanamadı ve bağırdı:- ‘’Bugün Bakü, yarın Merv, öbür gün Karakurum. Ne olacak Turan var…’’ dedi. Bir alkış, bir hıçkırık, bir ürperti sardı her yanı…
Reklam
Vicdanınıza havâle ediyorum.
Gerek bu teşkilat-ı hafiye meselesinde olsun, gerek bu cürm meselesinde olsun nâmûsum üzerine, evladımın başı üzerine yemin ederim ki hiçbir alakam yokdur, tamamen masum bir vaziyetde bulunuyorum. Ve vicdanınıza havâle ediyorum Reis Beyefendi. -Dr. Nazım Bey
Osmanlı İttihad ve Terakki Cemiyeti Yargılamaları
Osmanlı İttihad ve Terakki Cemiyeti Yargılamaları
Erol Şadi Erdinç
Erol Şadi Erdinç
Enver Paşa
Bir subayın görevi, süslü bir üniformayla boy göstermektedir ibaret değildir. Asker olmak; talim ve terbiye, bilim ve sanat ve hepsinden önemlisi, cesaret ve çok çalışmak demektir. Bu meziyetler ancak gençlerde bulunur ve yine ancak gençler öğrenmek, çok çalışmak yeteneğine sahiptir.
Sayfa 206 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
İttihatçıların iktidarı muhalefeti kaptırdıkları altı aylık sürede, Osmanlı İmparatorluğu’nda büyük değişiklikler olmuştu. İmparatorluğun Avrupa kıtasındaki topraklarının hemen hepsi Balkan devletlerinin eline geçmişti.
Sayfa 173 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
Meşrutiyet'ten sonra bazı eski adamlar gibi " Ratip" de evvela İttihatçı, sonra İtilafçı, sonra Melami dervişi olmuştu.
Sayfa 532Kitabı okudu
83 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.