Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
Doğayla iç içe yaşamış Türklerde animistik düşünce gelişmiştir. Türkler doğaya, doğanın unsurlarına ruh atfetmiş ve saygı duymuştur. Ağaç eski Türk kozmogonisi ve inanışında kutsal görülmüş, gerek Uygurların türeyiş efsanelerinde gerek Oğuz Kağan Destanı’nda Oğuz Kağan’ın ikinci eşini ilk kez bir ağaç kovuğunda görmesiyle Türklerde ağaç kültünün izleri görülür. Türk inanış dünyasında ağaç hem Tanrı’yla iletişimin bağı hem de yaşamın sembolü olarak görülmüştür. Türkler, İslamiyet’i seçse de bu hemen olmamış; İslamiyet, Türkler arasında hemen hızlıca yayılmamıştır. Ayrıca Türkler Şamanizm’e, eski inançlarına dair anlayışları yaşatmaya devam etmiş; Anadolu’ya gittikleri coğrafyalara da taşımıştır. Örneğin Türklerin Müslüman olduğu, eski inanışlarla İslamiyet’in tabakalaşma oluşturduğu 16. yüzyılın ilk yarısında yazıya geçirilen Dede Korkut destani hikâyelerinde hem İslami unsurlar hem de dağ ve ağaç kültlerinin örnekleri görülür.
Sayfa 124Kitabı okudu
Türk halk kültüründe kelebek, bereketin ve bolluğun simgesidir.
Sayfa 123Kitabı okudu
Reklam
Türk Kültürü
Kültür ulaşılmış çözümler ve kavrayışlarla yetinir, dünyasını yenilemezse gelenekleşme hayatın her sahasına hakim olmaya başlar. Bu dönemde yerleşen gelenekler içinde hayat kolay yaşanır, ama canlılığı sönmeye yüz tutar. Ameller yeniden kavrayış ve yorumlarla değil, geleneksel biçimler içinde gerçekleştirilmeye başlandığından canlılığını yitirmeğe, biçimlere takılmaya başlar.
Okullarda "Türk Kültürü" ismiyle bir ders okutulmalı ve bu dersin içeriğinde Türk Dünyası'nın tanıtımı yapılmalı, sevgisi kazandırılmalı.
"Eğer sizinle ayrıldığınız ev arasında su dökülürse er veya geç dönersiniz."
Sayfa 177Kitabı okudu
Türkler gittikleri her yere ulusal kültürlerini de götürmüşlerdi ve yüksek Türk kültürünün etkisi altında kalan kültürler gelişip yükselmişti.
Reklam
"Türk ırkının kültür yurdu Orta Asya'dır. İlk çağlardan beri yüksek bir ziraat hayatına sahip olan, madenleri kullanan bu topluluk sonraları Orta Asya'dan doğuya, güneye, batıya, Hazar Denizi'nin kuzey ve güneyine yayıldı. Bu yayılma neticesinde Türk dili ve kültürü de yayıldı. Gittiği yerlerde yabancı dillere ve kültürlere tesir ettiği gibi, onlardan tesirler de aldı."
Sayfa 28 - Mustafa Kemal AtatürkKitabı okudu
Ölüm dirim tutuşmalarında en akla yatan ihtimal geçerlidir.
Sayfa 337Kitabı okudu
Ölüm dirim tutuşmaları ihtimallere bırakılmaz!
Sayfa 336Kitabı okudu
Türk töresince, bir savaşçı önce atını doyurup sular sonra da kendi sulanırdı.
Sayfa 329Kitabı okudu
26 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.