Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
·
Puan vermedi
Gazi ve Fikriye
youtu.be/rzVhLQTukAs?si=... "Beni iki kadın çok sevdi:Biri yalnız ben olduğum için ,öteki mevkim için."(Mustafa Kemal) Ah Fikriyem... Göz yaşlarım aktı kitabın 273. sayfasına bu nasıl ölümüne bir sevda Fikriyem... Seni o kadar çok sevdim ki seni ve aşkını... Cumhuriyetin kuruluş sancıları içerisinde gizli bir sevdayı anlatmış bu tarihsel roman, aslında kitap tarih ağırlıklı olmakla birlikte bir taraftan da bu saf sevgiyi bize ince ince hissettirdi. Latife Hanım Atatürk'ü,Fikriye Hanım ise Mustafa Kemal'i sevmişti.
Gazi ve Fikriye
Gazi ve Fikriye
Gazi ve Fikriye
Gazi ve FikriyeHıfzı Topuz · Remzi Kitabevi · 2001995 okunma
.... Atatürk'ün Din Hakkında Sansürlenen Görüşleri Atatürk'e ilişkin olarak 2 önemli çarpıtma yapılıyor. Biri Batılılaşma konusunda... Diğeri din konusunda... İlki, Atatürk'ün hedef olarak Avrupa'yı göstermediği iddiasına dayanıyor. İkincisi, -dinci kesimin ve medyanın sürekli yaptığı gibi- ısrarla Atatürk'ü dua ederken,
Reklam
Medeni Kanun ve Borçlar Kanunu 1924'te bir acele çevrilip yürürlüğe sokulmuştur. Artık bütün cumhuriyet çeviri bir cumhuriyet olmaya başlamıştır. Bu kanun da Meclis'ten geçmediği için Gazi Mustafa Kemal Paşa ile Uşakzade Latife Hanım Bakanlar Kurulu kararıyla boşanmak zorunda kalmıştır.
"...Vaziyet o hâle geldi ki, günün birinde eskiden Gazi neden hoşlanıyorsa onu yapan Lâtife Hanımefendi bu sefer Gazi neden hoşlanıyorsa ondan hoşlanmamaya, Gazi kimleri seviyorsa onları sevmnemeye, onlara adeta düşman olmaya ve bir takım hırçınlıklara başladı. Günler geçtikçe bu hırçınlıklar artıyor ve Lâtife Hanımefendi, Gazi Mustafa Kemal ile değil de herhangi alelâde bir adamla evlenmiş gibi nâhoş ve acaip muameleleri ile kolay tahammül edilebilir olmaktan çıkmaya başlıyordu..."
Sayfa 14 - "Kılıç Ali hatıralarını anlatıyor" Milliyet, 3 ve 8 Aralık 1951Kitabı okudu
Adana'da, bir gün Gazi Mustafa Kemal Paşa ile Valiyi ziyarete gidiyorduk. Merdivenlerin yukarı başında, Ulusal Mücadelede "Sultan Ana" diye çok sevilen, yaşlı bir kadın mücahit; elinde bir demet sarı, kırmızı çiçekle karşımıza çıktı. Gazi Mustafa Kemal Paşa, teşekkür ederek çiçekleri aldı. "Sultan Ana" şöyle seslendi: - Benim çakır oğlum. Seni öpmeden bırakmam ... Gazi Mustafa Kemal Paşa, Latife Hanımı göstererek dudaklannda bir tebessümle şakalaştı: - Eğer, o izin verirse öpersin: ..
Dünya basını özel hayatını merak ettiğı Gazi’yi yakından takip ediyor ve yakaladığı en küçük bir ayrıntıyı bile haber konusu yapıyordu. Özellikle de 29 Ocak 1923'te İzmir'de Uşakizadelerin Beyaz Köşkü'nde Latife Hanım'la yaptığı evlilik dünya basının gündemini uzun süre meşgul etmiş ve International News adlı Amerikalı bir film şirketi gelin ile damadın ilk günlerini filme çekmişti. “Türkiye'nin Mucize Adamı Güzel Zengin Kızla Evlendi. Mustafa Kemal Paşa ve Türkiye'nin en zengin kızı olan gelinin ilk özel görüntüleri" yazısıyla başlayan bu sessiz filmde Gazi ile Latife Hanım'ın özel görüntülerine yer veriliyor ve filmin ilk ara yazısında "Londra ve Paris'te eğitim gören Bayan Kemal kadın haklarının kararlı bir savunucusu olarak peçe takmıyor", ikincisinde ise "Kemal Paşa ve eşi çağdaş ve sağlam bir ülkenin kadınların işbirliği olmadan kurulamayacağına inanıyorlar" ifadeleri yer alıyordu.
Sayfa 130 - Yabancı Sinemacıların Gözünden Gazi ve Yeni Türkiye (1922-1938)Kitabı okudu
Reklam
"1923'teki Adana seyahatini yaptığımız zaman, trende 'Paşa Kazım' da var. Paşa Kazım, o hummalı devirlerde Ankara'nın tek kahkahasıydı. Yolda Latife Hanım'a hoşa gidecek bir nekrelik yapmış olacak ki, hanımefendi kendisine yirmi beş liralık bir banknot vermiş. Paşa Kazım, Gazi'nin huzuruna bir tarafı inmelenmiş gibi yampiri bir vaziyette girdi. Gazi güler: - Ne o Paşa! Paşa Kazım zeki, Gazi'den de o miktar para koparacak: - Hanımefendinin verdiği bu cebimdeki banknot o kadar ağır bastı ki, muvazenem bozuldu! Gazi, - Aferin Paşa Kazım! der. Seni eğrilikten kurtarmak lazım. Fakat eksik versem muvazene düzelmez, fazla versem de muvazene bozulur, cebindeki banknotu ver de, biz de ona göre verelim. Paşa Kazım hep o eğri tavrıyla ilerleyerek banknotu Gazi'ye uzatır. Şef, parayı alınca ciddi bir eda takınarak emreder: - Doğrul!. .. Muhatabının şaşırması karşısında: - Eğriliğin, diyor, bu banknotun ağırlığından gelmiyor muydu? Ağırlığı aldım, artık eğri kalamazsın, doğ­rul!... "
"Atatürk İçin", İsmail Habib Sevük, sayfa 98Kitabı okudu
Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafları bize ne söyler?
iki üç gündür biraz hastayım. bu süreçte kitap okuyamadım. uzun süre kitabın başında duramadığım için kitap okuyamadığım bu sürede aklıma geçenlerde
Fotoğraflarla Atatürk
Fotoğraflarla Atatürk
kitabını okuduğum/fotoğraflarına baktığım geldi. ben genelde Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğraflarına bakarken o zaman gerçekleşen
Latife Hanım LATİFE HANIIIM
Latife Hanım (üç dil okuma ve yazmayı biliyordu) ve avrupa'yı izlemesi Başkumandan'ı etkilemişti, model devlet reisi eşi böyle olmalıdır diye düşündürmüştü. Latife Hanım'ın bir Türkiye reis-i cumhurunun eşi olmanın ne olduğunu pek de iyi anlamadığı açıktır. İkıncisi, Türkiye'de bir mareşelin ne olduğunu da bilmiyordu. Böyle lider bir kumandanın eşinin vagonun penceresinden sarkıp ona "Kemal" diye seslenmesi aslında 1920'lerde hiçbir yerin protokolüne uymazdı.
Sayfa 304 - KronikKitabı okudu
Lâtife Hanım ayrıldıktan sonra Atatürk'ün hatırasına saygılı kaldı. Hatıraları için çok cazip teklifleri reddetti. Şahsi dostluğunu ancak Atatürk'ün sağlığına itina göstermiş yakınlarıyla devam ettirdi. Atatürk ve eşi Lâtife Hanım ayrılmadan, Mustafa Kemal Lâtife Hanım'a; "Latif, bana asker sözü ver. Müşterek hayatımıza dair,
Sayfa 116 - Güven KitabeviKitabı okudu
350 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.