"Gerçeklik, meçhule giden yolda bir ilk adımdır sadece ve bu yolda pek fazla ilerlememiz mümkün değildir."
Rota, hız, hedef.. bizi “Meçhule giden bir gemi” konumundan kurtaramaz. Sırra kadem basmaya mahkumuz.
Reklam
... Bana sorarsanız Titanik dünya hayatını temsil ediyor. 4'te 3'ü sularla kaplı yerkürede bitmeyen, batmayan hiçbir şey yok. Varlık, yokluğa teşne. Titanik;siz, ben, herkes, hepimiz gibi kendi akıbetine ilerledi. Rota, hız, hedef... Bizi Yahya Kemal'in şiirindeki "Meçhule giden bir gemi" konumundan kurtaramaz. Sırra kadem basmaya mahkumuz. Buzdağı peşimizde.
Sayfa 192Kitabı okudu
Sessiz Gemi
Artık demir almak günü gelmişse zamandan, Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan. Hiç yolcusu yokmuş gibi sessizce alır yol; Sallanmaz o kalkışta ne mendil ne de bir kol. Rıhtımda kalanlar bu seyahatten elemli, Günlerce siyah ufka bakar gözleri nemli. Biçare gönüller. Ne giden son gemidir bu. Hicranlı hayatın ne de son matemidir bu. Dünyada sevilmiş ve seven nafile bekler; Bilmez ki, giden sevgililer dönmeyecekler. Bir çok gidenin her biri memnun ki yerinden. Bir çok seneler geçti; dönen yok seferinden
Sessiz Gemi
"Artık demir alma günü gelmişse zamandan Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan. "Yahya Kemal
Sayfa 220
Kelimeler hepimizin kelimeleri, Karacaoğlan, Yunus Emre, Yahya Kemal, Orhan Veli bizim bilmediğimiz kelimelerle yazmıyorlar, o kelimeleri biz de biliyoruz. Ama onlar kelimeleri öyle yan yana getiriyorlar ki, “Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan” denildiği andan itibaren büyük şiir başlıyor. Müzisyenlerin notaları yan yana getirmesi gibi, onlar da kelimeleri işliyorlar. Bildiğiniz gibi, bemol ve diyezler hariç, topu topu yedi nota var. Ne çıkarsa ondan çıkıyor. Beethoven da yedi notayı kullanıyor, misket havası da... Bu yedi nota içerisinde hangi mahareti gösterebiliyorsun, bütün mesele o.
Reklam
764 öğeden 631 ile 640 arasındakiler gösteriliyor.