Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Şairin bir şey ansiyan kimliğiyle ya da görünen ideolojisiyle örtüşmeyen mistisizm ,akl_ı selim bir okumayı arzular.
Sayfa 123 - Çıra edebiyat
İşte ben, içi dışı bir insanı, tabiat ananın şefkatle, özene bezene yarattığı, gerçek, normal insan olarak görürüm. Böyle bir adamı delicesine kıskanırım. Ahmak olmasına ahmaktır; bunun aksini iddia edecek değilim, fakat normal adamın ahmak olması gerekmediği ne malum? Belki bu halin kendine göre güzelliği bile vardır. Bu konudan bir çeşit şüphe duymamın nedenlerinden biri de normal bir adamın karşıtının, yani tabiat ananın yarattıklarından değil de laboratuvar imbiğinden geçmiş, üstün anlayışlı bir adamın (bu da biraz mistisizm gibi oldu galiba, ama bundan da emin değilim), bazen tüm manevi üstünlüğüne rağmen, zıddının karşısında acizliğini kabullenip kendisini samimi olarak bir fare gibi görmeye başlamasıdır. Üstün anlayışlı olmasına üstün anlayışlıdır, ama olup olacağı bir faredir; halbuki karşısında bir insan vardır... vs. vs.
Reklam
Doğal olarak, Cennet'teki yaşamın yeniden tesis edilmesini en iyi mistisizm örnekler. Bu yeniden tesis etmenin ilk belirtisi hayvanlar üzerindeki hâkimiyetin tekrar kurulmasıdır. Bildiğimiz gibi, başlangıçta Adem hayvanlara isim veriyordu (Yaratılış, II, 19); çünkü hayvanlara isim vermek onlara hâkim olmak demekti.
Hasta insanın gezinen ruhunu sadece şaman izleyebillir ve onu yakalayıp tekrar bedene sokabilir: Ölünün ruhuna yeni mekânına gitmesi için eşlik eden, yol gösteren şamandır kurban edilen hayvanların ruhunu tanrılara sunup, kutsamaları için yalvarmak üzere Cennete uzun esrik bir yolculuk yapan gene şamandır. Özetle, şaman tinsel meseleler konusunda büyük bir uzmandır; ruhun sayısız acısını, karşısındaki tehlikeleri ve riskleri başka herkesten daha iyi bilir. Şamanlık çok daha gelişkin dinlerdeki mistisizm ve mistik deneyim olarak bilinen şeyin "ilkel" toplumlardaki muadilidir
Oysa tek tanrıcılar mistisizme döndüklerinde mitoloji, dinsel deneyimin ana aracı olarak kendisini yeniden gösterir. "Mit", "mistisizm" ve gizem [mystery] sözcükleri arasında dilsel bir bağlantı vardır. Hepsi Yunanca musteion sözcüğünden türemiştir: gözü veya ağzı kapamak. Dolayısıyla üç sözcük de sessizlik ve karanlık deneyiminden kaynaklanır.
Safed inançlarının gerek ortaya çıkış gerekse hızla yayılışının arkasında büyük oranda sosyal ve toplumsal olaylar yatmaktadır. Ortaçağ Kabalacılığının kozmoloji vurgusundan daha teosofik bir Kabalacılığa geçişi işaret eden Safed geleneğinin ortaya çıkışındaki en önemli etken İspanya sürgününün yol açtığı psikolojik ortam ile bilimsel keşiflerin
Reklam
Özgür düşünce artık mistisizm değildir.İnsanoğlunun özündeki sevgidir. Bugünün gerçek özgür düşünceli kişileri bu haykırış ile ölmelidir.
Sayfa 103Kitabı okudu
Kıtlık kavramıyla büyütüldüysek,
yeni bir kıyafet alırken kılı kırk yararak düşünürüz, çok istediğimiz ama daha az maaşı olan bir iş teklifini kabul etmekten korkarız, işten bir günlüğüne izin aldığımızda huzursuz oluruz, keyfimizce para harcasak kendimizi savurganlıkla yargılayabiliriz ve sonraki günlerde acımasızca tasarruf ederek kendimizi kısıtlayabiliriz.
Sayfa 48
"Mistisizm, büyücülük, batıl inançlar, ortaçağdakileri andıran tarikatlar ve yıldız falları, özellikle hızlı değişimler karşısında şaşkın ve kendisini yönet­mekte güçlük çeken insanlar tarafından benimsenmekte. Bu in­sanların bazıları o denli yönetilme ihtiyacındadır ki, yakın bir geçmişte bir tarikatın üyeleri, liderlerinin buyruğu üzerine top­lu halde intihar etmeyi bile kabul edebilmişlerdi."
Sayfa 23 - Metis Yayınları/ Birey ve ToplumKitabı okuyor
Mistisizm; gönlün skolastiği, duygunun dialektiğidir...
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.