Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
İnsanın daha büyük bir bütünün parçası olduğunu söylemek, İslâmî bakış açısı içinde, bireyciliğe karşı totalitarizmden başka bir alternatifın akla getirilmediği Batıda bu ifadenin alabileceği anlamı taşımaz. Müslümanın üyesi olduğu bu bütün, Hegel'in tarif ettiği organik bütünlük değildir; insanın birey olarak ancak devlete nispetle bir anlamı, bir değeri ve hatta bir hakikati olan faşist anlayışla da hiç alâkası yoktur. İnsan ile topluluktan da büyük bu bütün arasındaki münasebet, bir hücre ile ait olduğu organizma arasındaki biyolojik, insanaltı (insan seviyesine yükselmemiş) bir münasebet hiç değildir.
Müslümanın ufku, bakış açısı, feraseti ve idrakı sözü edilen sınırları aşmak zorundadır.
Sayfa 149Kitabı okudu
Reklam
Atatürk'ün dine bakış açısı
BÜYÜK DEVRİM - HİLAFETİN KALDIRILMASI VE LAİKLEŞME Bu beyanında Mustafa Kemal, sekülarizmin zorunluluğunu şu kanıtlarla açıklamaya çalışmaktadır. 1. Müslümanız. Müslümanlığı reddetmiyoruz. 2. Fakat tarih gösteriyor ki, din siyaset vasıtası yapılarak menfaat ve ihtiraslara alet edilmiştir. 3. İnanç ve vicdanımıza ait kutsal duygularımız,
Akif'in dine dair bakış açısı;
Beyitlerinde, doğrudan doğruya müslümanın mantığına yönelerek, dünyanın da âhiret kadar mühim olduğunu, hiçbir itiraza mahal bırakmayacak tarzda ispat eden bir cedelci olarak karşımıza çıkmaktadır.
Siyonist lider Theodor Herzl, Sultan II. Abdülhamit'ten, Yahudilerin Filistin'e göç etmelerine izin verecek resmi bir ferman elde etmek için yoğun bir çaba sarf etmiştir. Amacına ulaşmak için Vatikan, İngiltere, Avusturya, Almanya ve Amerika'nın yanı sıra bazı Türk çevrelerin arabuluculuğuna da başvurmuştur. Bütün çabaları başarısızlıkla sonuçlanan Herzl'e göre Filistin'de bir Yahudi devleti kurulması için Osmanlı Devletinin yıkılması gerekiyordu. Herzl, bu durumu şöyle açıklıyordu: "Yahudi Devletinin kurulması için tek çıkar yol Osmanlı Devleti'ni yıkmak yahut parçalamaktır. Türkiye yakın gelecekte parçalanırsa, Filistin'de kurulacak Siyonist devlet, onun karşısında hep bir engel olarak kalacaktır. Öyle olmaz da Sultan, Yahudilerin istek ve şartlarını kabul ederse Siyonizm'in kendisine olan bakış açısı olumlu yönde değişecektir. Sahip olduğu topraklar yanında Sultan için çok büyük değer taşımayan bir toprak parçasını bize bırakması halinde mali yönden onun en güçlü destekçileri biz olacağız."
İslam'ın yeniden doğuşuna sosyolojik, iktisadi, siyasi gerekçeler hazırlamamız ve İslam medeniyetinin yeniden kuruluşuna düşünsel temeller sağlamamız mümkün ve hatta kolaydır. Ama böylelikle kafa yapımızı da gelecekteki insan toplumunun, diyelim ki sosyalist değil İslami bir toplum olacağı konusunda bir öncekine eşdeğer kanıtlara ayarlamış oluruz. Gelecek insan toplumunun sosyalist bir toplum olup olmayacağı nasıl tartışılabilirse aynı düşünme kalıbı içinde gelecekte bizi bir İslam medeniyetinin veya toplumunun bekleyip beklemediği tartışmaya açılmış olur. Halbuki savunmasını yaptığımız bakış açısı uyarınca Müslümanın gerek birey gerekse cemaat olarak kendi tanımına sahip çıkması doğrultusunda bir eylem söz konusudur.
44 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.