Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
204 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
A’mâk-ı Hayâl kitabında Ahmed Hilmi Bey, roman kahramanı Raci’nin kişiliğinde felsefenin insanı gerçek mutluluğa ulaştıramayacağını göstermek istemiştir. Ona göre gerçek mutluluk, Allaha varmak ve Evren ile Yaratıcı arasında bağı kurarak bu ilişkiyi bütünlemektir. İslam’da bu görüşü dinî yönden benimseyip açıklayan kişilerin başında Hallac-ı Mansur, Nesimi, Zünnun-i Misri, Şebusteri, Şeyh Attar, Muhiddin-i Arabî gelmektedir. Gerçekte kitaba bu yönüyle bakıldığında; kitap okura eşsiz bir düşünme sahası bırakmaktadır. Vahdet-i Vücut’ta dinî bir yön vardır. Bunu savunanlar kendi görüşlerini ayet ve hadislere dayandırmışlardır. Söz konusu bu inanç sistemine göre; insan ruhu tanrının ruhunun bir parçasıdır. İnsan ve evren tanrının bir ‘tecellisi’, görüntüsüdür.
A’mâk-ı Hayal
A’mâk-ı HayalFilibeli Ahmed Hilmi · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202116,8bin okunma
208 syf.
·
Puan vermedi
·
10 günde okudu
İlk gençlik yıllarımda Ömer Köroğlu seslendirmesiyle şiirlerini dinlemiştim. İlk defa bir kitabını okuyorum. Hikâye Nesimi adlı karakterin otizm, serebral palsi teşhislerini taşıdığını ifade etmesiyle başlıyor. Asel adında bir sevgilisi var ve buluşmak için İstanbul'dan Antalya'ya geliyor. Daha sonradan olaylara eklenecek olan Agâh Hoca ve Nesimi arasında oyun içinde oyun diyebileceğiniz zincirlere takılıyorsunuz. Oyuna katılan diğer oyuncular şapka çıkarttıracak cinsten. Asıl şapkayı çıkaracağınız kişi Nesimî. Fizik Bölümü okurken işlemediği bir suç yüzünden başına olmadık işler geliyor ve de tahmin edebileceğiniz gibi ihale Nesimî'ye kalıyor. Çıktığı mahkemede kendisini Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne sevkettirmeyi başarıyor. Ailesinin onu hastaneden çıkarmak için çıktıkları yolda kaza geçirip vefat ediyorlar. Yasını doya doya yaşamak istediği için hastaneden kaçıyor Nesimî. Aldığı ilaçlar sonrasında ağlama refleksini tadamayacağı için seçiyor bu yolu. Agâh, üniversitede hoca. Yalnız mesleğine düşecek olan gölgenin henüz farkında değil. Dolayısıyla asistanı Simay'ın kendisine âşık olduğunu düşünürken evlenme teklifi ettiği gece enteresan bir şekilde terk ediliyor. Tabii tahmin edebileceğiniz gibi bu da oyunun bir parçası. Hikâye tam olarak bu şekildeyken kişisel görüşüme gelecek olursam beğendiğimi söyleyemem sıradan bir okumaydı.
Beni Siz Delirttiniz
Beni Siz DelirttinizUğur Babat · Çınaraltı Yayınları · 202112 okunma
Reklam
184 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Baban da olsa, sorgula!
Ununu elemeden eleğini duvara asma! Bu deyim öyle uygun bir konu üzerine kullanılmış ki, eminim türetenler bile bu kadarını tahmin edemezdi. Din! Yazarın deyimi ile olgu. Günümüzde ise herkesin kendi algısını din diye insanların gözüne soktuğu, en küçük eleştiri getireni bile din düşmanı ilan etmeye müsait bir zemin! İşte Elek tam da burada,
Elek
Elekİzzet Güllü · Minel Yayınları · 202337 okunma
136 syf.
·
Puan vermedi
·
32 günde okudu
Elde Var Hüzün
Türk edebiyatında 'Kaptan' lakabıyla bilinen üstad Atilla İlhan ve şiir kitabı 'Elde Var Hüzün'.. Okudukça avucunuzda bir tutam hüzün kalıyor gerçekten.. Sanki uzun rüyada kalıp etkisinden çıkamamışız gibiydi şiirleri. Atilla İlhan Klasik Türk edebiyatına sırt çevirmediğini ve fazlasıyla önemsesiğini bu kitapta çok güzel göstermiş. Kitap, Nabi'nin "fakat alıp verilir bir selâm kalmıştır" dizesiyle başlar, Nesimi'nin " bende sığar iki cihan ben bu cihana sığmazam" dizesiyle biter.. Atilla İlhan Klasik Edebiyata bağlılığını sürdürmüş fakat üzerine o şahane yorumunu da katmış. Kitapta en çok hoşuma giden dizelerden biriyle incelememi bitiriyorum. "döne döne sonbahara ulaştı yorgunluğum uzaktan ölümün çanlarını duyuyorum geceleri uzadı sabahlar olmak bilmiyor sürekli alacakaranlıkta hanidir ruhum" İyi okumalar dilerim.
Elde Var Hüzün
Elde Var Hüzün
Elde Var Hüzün
Elde Var HüzünAttila İlhan · İş Bankası Kültür Yayınları · 20223,526 okunma
104 syf.
9/10 puan verdi
·
6 saatte okudu
Kendi Ben’imizden sıyrılıp ötesine ulaşabilmek...
Hallac-ı Mansur’un öğretisi kendisin­'den sonra gelen birçok felsefeciye ilham olmuş ve onun özgün düşünceleriyle farklı felsefi akımlar doğmuş, ge­lişmiş ve yayılmıştır.Özellikle Batı felsefesinde Spinoza, Kant, Fichte, Schelling gibi ünlü filozofların meşhur “Ben Felsefesi” Hallac-t Mansur hakkındaki değerlendirmelerinde ve
112 syf.
10/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Türklük aleminin çok güzel değerleri var adından övünçle bahsedeceği; Mevlana, Yunus Emre, Nesimi, Hallacı Mansur, Hacı Bektaşi Veli, Karacaoğlan ve niceleri… Nasreddin hoca da onlardan biri, hepimizin moral hocası, kıvrak zekasıyla, neşesiyle, engin hoşgörüsüyle, hazırcevap oluşuyla… Fıkralar ile ilgili yüzlerce tarif vermek mümkündür; ancak bizim gayemiz Nasreddin Hoca. Hoca halk muhayyilesinde evi, karısı, komşusu, çocuğu, talebesi, eşeği ve bütün çevresi ile gerçekten yaşayan bir kimsedir. Kitaba konu olan fıkralar da geçmişten bu güne söylenegelir. Kitabı oluşturan fıkralar hem güldürüyor hem düşündürüyor…
En Güzel Nasreddin Hoca Fıkraları
En Güzel Nasreddin Hoca FıkralarıNasreddin Hoca · Liya Yayınları · 201395 okunma
Reklam
104 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Onat Kutlar, Muzaffer İlhan Erdost, Rachel Corrie, Seyyid Nesimi,Sevim Burak… Madımak,Maraş,Refah… Habil ve Kabil,Uçurtmayı Vurmasınlar,Kayıp Zamanın İzinde… Üstkurmaca ve metinlerarasılık ile geniş bir atlas sermiş Turhan Yıldırım önümüze; mim koymuş. Belleğimiz kimliğimizdir. Belleğin erezyona uğradığı bu çağda okunması ve ışık tuttuğu kesitlerin hatırlanıp sorgulanması gereken bir metin.
Modern Soslu Postmodern Makarna
Modern Soslu Postmodern MakarnaTurhan Yıldırım · İthaki Yayınları · 2023109 okunma
184 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Bir taraftan hikâyeler, diğer taraftan bir tasavvuf kitabı. Yazara göre tasavvuf, kendine bir kader inşa etmek isteyenler için bir bilgelik öğretisidir. Kitabın hikâye kısmı ise tasavvuftan aldığı yedi hikâyeyi konu almasına dayanıyor. Fuzûlî’nin Leyla ile Mecnun’u üzerinden “Aşk”ı, Yunus Emre ile saflaşmış “Sevgi”yi, Şeyh Bedreddin ile “Adalet”i, Rind ile Zahit hikâyesiyle “Özgürlük”ü, Nesimi ile “Karakter” inşa etmeyi, Mevlânâ ile “Cesaret”i ve Mantık-ut Tayr ile “Merak”ı anlatıyor. Hikâyeler ve bağlamları yerinde fakat dil için aynısını söyleyemeyeceğim. Samimi bir dili var, yazar sanki bir sohbetteymiş gibi yazmış. Hatta sözlü bir sohbette yapılabilecek, "sesli düşünme"yi andıran satırlar var. Bir okur olarak pek de hoşlanmadığım bir tarz bu. Yazı, söz değildir. Bu yüzden sözlü anlatımdaki bazı uygulamaları ister istemez tercih etmemek gerekir diye düşünüyorum. Bazı yerlerde bu sohbet dili öyle ağırlaşıyor ki, yazar söylemek istediğini tam ifade edemiyor ya da çelişkiye düşüyor gibi geldi. Daha çok, bilimsel kitaplar okuyan biri olarak, kitabın bu sohbet diline uyum sağlayamamış da olabilirim. Bunun dışında, aslında bildiğimi sandığım hikâyelerdeki ayrıntıları öğrenme imkânı da buldum. Leyla ile Mecnun ve Nesimi hikâyelerini bu anlamda sayabilirim.
Derdim Bana Derman İmiş
Derdim Bana Derman İmişAhmet Uygur · Doğan Novus Yayınları · 202244 okunma
568 syf.
·
Puan vermedi
·
10 günde okudu
2020 yılında ezoterizm eğitimi sırasında okuma listeme almış olduğum güzel bir kitap ile bir kez daha karşınızdayım. Araya başka araştırma ve merak konuları girince bu kitabı okumak biraz zaman aldı. Gnostik İttifak adlı bu kitaptaki konular iyi araştırılmış, delilleriyle ortaya konulmaya çalışılmış, güzel ve sağlam kaynaklar kullanılmış olduğu
Gnostik İttifak
Gnostik İttifakKemal Kaplan · Hermes Yayınları · 20207 okunma
202 syf.
·
Puan vermedi
Şathiye denince akla ilk Hayyam gelir. Annesinin öfkelenip dövdüğü çocuğun yine anne diyerek ağlaması gibi şiirlerinde hem öfke hem ümitle karışık yaratanına karşı içli bir feryat vardır. Zihninin sınırlarını zorlar, ne derler algısıyla alay eder, mahalle baskısı denen şeyi de umursamaz değildir, inadına mahallelinin damarına basar. O mahalledeki
Dörtlükler
DörtlüklerÖmer Hayyam · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202122,4bin okunma
134 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.