Son +2
Düşmanı kıskaca alan iki Türk kuvveti dar bogazda süikasdcıların cesedlerini çiğneyerek yürüyen yağız atlarının Üzerinde kucaklaşıp birbirlerini tebrik ederken, Bilecik Tekfuru'nun “Şanlı Dügün”ü de bir “
Kanlı Düğün
Kanlı Düğün
” olarak sona ermiş bulunuyordu. Osman Gâzi yanına getirilen geline evvelce hazırlatmış olduğu Türk işi pembe gelinliği giydirerek O'nu oğlu Orhan Bey'e götürmek üzere yedeğe alıp yağız atını mahmuzlamıştı. Şimdi, böylece gerçek bir saâdetin ilk yolculuğuna çıkmış olan Nilüfer Hatun'un pembe gelinliği Bilecik Kalesi'nin teslim bayrağıymış gibi rüzgarlarda nazlı nazlı dalgalanıyordu!..
Bilecik(Belecoma)'in Fethi (1298)
Ve plan tıkır tıkır işledi. Belecoma kadın kılığına sokulmuş 40 yiğit tarafından gece yarısı baskınıyla fethedilirken, Çakır-Pınar'da kargaşa çıktı. Osman Bey, arkasına geçen eli hançerli katilin gölgesini fark eder etmez ayağa fırlayıp bir tekmede sofrayı devirmesiyle atına atlaması ve “Hayda!” çekmesi bir oldu. Kargaşada Yarhisar Tekfuru'nun kızı, Belecoma Tekfuru'nun nişanlısı Holofira (Nilüfer) Gelin de esir alınarak kaçırıldı (1298). Söğüt'e getirilip Osman Bey'in oğlu Orhan Bey'e nikahı kıyıldı. Şehzade Süleyman Paşa ile Sultan Murad Hüdavendigar'ın anası bu hatundur. Bursa Ovasındaki Odryses Çayı üzerine bir köprü yaptırdığı için, çay o günden bugüne “Nilüfer Çayı” olarak anılır. (1333'te İznik'e de uğrayan meşhur seyyah İbn-i Batuta, İznik'te Nilüfer Hatun'la görüşmüştur.)
Reklam
1.Sultan 1.Murat’ın annesi Nilüfer hatun: yarhisar tekfuru Mihalis’in kızıdır. Asıl adı Holofira’dır 2.Yıldırım Beyazıd’ın annesi Gülçiçek hatun: Aslen Rumdur. 3.Çelebi Mehmed'in annesi, Bulgar kökenli Olgadır. 4.Sultan 2. Murad'ın annesi Veronika 5.Yavuz Sultan Selim'in annesi, Pontus'lu bir Rumdur. 6.Sultan 1.Ahmed'in annesi ,Yunan asıllı Helendir 7. Sultan 4.Murad'ın annesi , Sırp asıllı Anastasya( Kösem Sultan)dır. 8. Sultan 2. Selimin annesi , Ukranyalı meşhur Roksana ( Hürrem Sultandır)
Nilüfer Hatun
Osmanlı haremine giren ilk Rum asıllı gelin Nilüfer Hatun (Holofira)
Sayfa 22 - Kronik kitapKitabı okudu
Aynı anneden, yani Nilüfer Hatun'dan olan ağabeyi Rumeli Fatihi Süleyman Paşa'nın 1357'de bir av sırasında attan düşe­rek ölmesi Şehzade Murad'a taht yolunu açmıştı. Ağabeyinin ölümü üzerine Rumeli kuvvetlerinin başına geçti. Şehzade Murad, 1362'de babası Orhan Gazi'nin veba salgı­nından öldüğü haberi kendisine ulaşınca Bursa'ya hareket ede­rek, Osmanlı Devleti'nin üçüncü padişahı olarak tahta çıktı.
Adların şiir ve cazibesi... hayalinizi peşi sıra sürükleyip götüren, acayip ve esrarlı mevcutlar; birdenbire zihnimizde "rüya ile hareketin el ele yürüdüğü" çağların hikâyesini terennüm eden çeşmeler... Siz, mazi dediğimiz ıtri bize zaman içinde uzatan altın, gümüş, billur mahfazalarsınız. Ruhumuzun en sanatkâr tarafı muhakkak ki sizin hülyanızla beslenen taraftır. Bu isimlerin içinde bir ianesi vardır ki, Bursa'yı tek başına bütün bir bahar güzelliğiyle doldurur. Bu beyaz zafer ve ganimet çiçeği Nilüfer'dir. Genç Orhan'ın kolları arasında günün birinde güzelliğin kahramanlığa, hayatı istihkara bir mükâfatı gibi düşen bu kadınla beraber kuruluş devrinin sert simasına aşkın tebessümü gelir. Yazık ki hayatı ve şahsı hakkında pek az şey biliyoruz. Kendisiyle görüştüğünü söyleyen Arap seyyahı İbni Battuta bile bize ondan sadece bir isim olarak bahseder. Fakat bizzat kendisi de bir ganimet çiçeği olan bu isim her güzel saadet ve aşk hülyasının içine dolabileceği bir çerçeveye benziyor. Nilüfer Hatun, bu yeni teşekkülün kargaşalığında görünen ilk kadın çehresi değildir. Ondan evvel Osman Beyin Şeyh Edebali'nin kızı Mal Hatuna olan aşkı vardır. Hakikatten Osmanlı macerası bir aşk romanıyla başlar.
Sayfa 96
Reklam
81 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.