Oğuzname/ 3
Bir başka dileğimiz vardır ki, o da döldür Bütün boş beşikleri çocuklar ile doldur Ki, savaşçı soyumuz eksilmesin, üresin, Düşmandan öç alacak cılasınlar türesin!
Sayfa 523 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Oğuzname/ 2
Gayretlenmek bendense, yardım Göktanrı'dandır
Sayfa 518 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Reklam
Oğuzname/ 1
Elindeki sert yayı öyle kullanıyordu Ki, herkes oklarını sesinden tanıyordu; Gökte kuşlar uçamaz olmuşlardı korkudan, Yoktu güreşçilikten yana elini tutan Hepsinden de üstündü belki ata binişi, Görenin parmağını kanatıyordu dişi
Sayfa 517 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Oğuzname
Sümer’e göre, Uygurca mevcut destanın İlhanlı sarayı çevresinde " İslâmî bir görüşle işlenmiş bir versiyonundan başka bir şey değildir. "
İş Bankası Kültür Yayınları 4. BaskıKitabı okudu
Dede Korkut’u, Farsça Oğuznâme Göktürkler zamanında yaşamış olarak göstermektedir. Bu esere göre Dede Korkut, Oğuz hükümdarları silsi­lesinde onuncu hükümdar olan Kayı İnal Han zamanında, bu hükümdarın başmüşaviri olarak meydana çıkıyor. Kayı İnal Han’dan sonra Oğuz silsilesinde onbirinci hükümdar olan Kanlı Yevkuy da bütün ha­yatı boyunca Korkut’u müşavir olarak bulunduruyor. Menkabe, Kayı İnal Han’ı Hazreti Muhammed’in çağdaşı olarak gösteriyor. Korkut, menkabeye göre Bayat boyundan olup Kara Hoca’nın oğludur. Çok akıllıdır, hüküm ve keramet sahibi olmuştur; 295 yıl yaşamıştır; gü­zel sözler söylemiş ve kerametler göstermiştir. Türk ulusu arasında bu hikâyeleri çok eski devirlere kadar götürmenin doğru olacağı dü­şünülebilir. Bu hikâyeleri, başkahraman olan Salur Kazan’ın mensup olduğu kabilenin adı vasıtasıyla da eski devirlere dayandırmak müm­kündür.
Yavuz düşmanı ya geri döndürür ya da boyun eğdirirdi.
Sayfa 33
Reklam
155 öğeden 121 ile 130 arasındakiler gösteriliyor.