Aşk başkasını kendine köle etmektir ya da kölesi olmaktır. Eşit olduğunuz durumlar da olabilir. O zaman dış güçler müdahale eder aşka. Aşka birinin nefes vermesi gerekir. Onu harlaması.
- Bunun sonu ne olacak? dedi.
- Neyin sonu?
- Sizin birlikte yaşamanızın.
- Sonu yok, dedim, sürüp gidecek.
- Çocuğun olabilir, dedi. Seninle evlenmez o; kimseyle evlenmez. Normal bir insan değil. Korkmuyor musun ondan?
- Hayır, seviyorum. Normal insanlardan korkarım ben.
257
Düşünce, zarafet içermeden yüce olabilir ama zarafetten ne kadar yoksunsa, başkalarını o kadar az etkiler. İncelikten yoksun bir güç öylesine bir kütledir.
ben, olabilirin içinde bir soyutluk haline gelir, yer değiştirmeyi başaramadan çırpınarak tükenir çünkü onun gerçek yeri zorunluluktur: aslında kendi haline gelmek, olduğu yerde kalan bir devinimdir olmak bir başlangıçtır; ama kendi olmak, olduğu yerde kalan bir devinimdir
olabilirin alanı bu şekilde ben'in gözünde gitgide genişler, ben bu alanın içinde her zaman daha fazla olasılık bulur, çünkü burada hiçbir gerçek oluşamaz sonunda, olabilir her şeyi kapsar; ama bu şekilde uçurum ben'i yutmuştur.