Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
İsa Mesih'in Ölümden Dirilişi ve Yükselişi
İsa Mesih, çarmıhta acı çekerek öldükten sonra mezara gömülmüş ve üç gün boyunca mezarda kaldıktan sonra ölümden dirilmiştir: Üçüncü gün sonunda İsa Mesih ölümden dirilmiştir: "Mesih acı çekecek ve üçüncü gün ölümden dirilecek"(Luka, 24/46). Hıristiyan geleneğinde oldukça önemli olan dirilme hadisesi, incillerde şöyle
Sayfa 87 - İsam Yayınları
Mefkûresiz (ülküsüz) devletler her an kopacak bir kıyameti beklerler. Mefkûreli milletlerse, siyaseten ahrete intikal etmiş olsalar bile muhakkak bir ba'sü ba'de'l-mevt (öldükten sonra dirilme) ile mübeşşirdirler.
Reklam
Ahiret
BA’S BA’DE’L-MEVT (ÖLÜMDEN SONRA DİRİLİŞ) İnsan ölümlü bir varlıktır ancak ölüm onun için bir son değildir. Ebedî hayat olan ahiret hayatını yaşamak için insanın, öldükten sonra dirilmesi gerekir. Kur’an-ı Kerim’in bu husustaki ayetlerine göre tekrar dirilme muhakkak olacaktır. İsrafil’in ikinci defa sûra üflemesi ile kabirlerinde bulunan ve bazı nedenlerle kabre konulamayan tüm insanlar dirilecek ve bulundukları yerlerden kalkacaklardır. Bunda asla şüphe edilmez. Çünkü ahirete iman, öldükten sonra dirilmeyi kabul etmekle tamamlanır. “Ba’sü ba’de’l-mevt”in hak olduğunu, yoktan var edildiğini bilen her aklı başında kişi kabul eder. Zira yoktan var eden Allah için, ölmüş olanı diriltmenin zor olmayacağını bilir. Kur’an, ahiretin varlığını, öldükten sonra dirilmenin mutlaka gerçekleşeceğini sıklıkla vurgular: “İnsan neden yaratıldığına bir baksın. O, atılan bir sudan yaratıldı. O su, bel ve göğüs kafesi arasından çıkar. Şüphesiz Allah onu (öldükten sonra) tekrar yaratmaya elbette kâdirdir. (Târık, 86/5-8) Diyanet İşleri Başkanlığı
117 syf.
10/10 puan verdi
100. İnceleme ve İnsanın Sonsuzluk Özleminin Yansımaları
Bu inceleme ve bu kitaptan yaptığım alıntıları medium hesabımdan okumak için tıklayınız: medium.com/@sametonurr/1a5... Cemil Sena'nın "İnsan Ruhu Ebedi midir?" kitabı 1951 tarihinde basımı yapılmış. Alt başlığı "Ölümden Sonra Dirilme Problemi"dir. "İnsan Ruhu Ebedi midir?", 117 sayfalık kısa bir
İnsan Ruhu Ebedi midir?
İnsan Ruhu Ebedi midir?Cemil Sena Ongun · Erkmen Matbaası · 19501 okunma
Şunu unutmamalı ki, Anadolu'da baba Tanrıdan çok önce Ana Tanrıçaya tapılırdı. Anadolu kazılarında meydana çıkan insan tarafından yapılmış ya da yazılmış anıt, heykel, yazı ne varsa, en eskilerinden tutunuz da, taa günümüze kadar hepsinde, Ana Tanrıçanın etkilerini bulursunuz. Bu etki Yunanistan'a ve Avropa'ya da yayılmıştır. Ana Tanrıçaya tapışın ana özelliği tanrıça ile birleşmekti. Bu durum Anadolu'dan "Fenafillah" (öldükten sonra dirilme) şeklinde doğuya ve batıya yayıldı.
Bir sonraki olmasa,bir öncekinin anlamı olur mu?
Surenin konusu öldükten sonra dirilme yani ahiret, Ahiretin varlığı, dünyaya anlam kazandırıyor.Ahiretin olmadığı bir dünya anlamsızdır.Bir okul düşünün, sınıfta kalma veya geçme yok, bir işyeri düşünün çalışanla-çalışmayan arasında fark yok.Bu durumda “Bu okulda okumanın ve bu iş yerinde çalışmanın bir anlamı” olur mu? Elbette olmaz. “Anlamlılık yasasına” göre bu dünyada bir öncekini anlamlı yapan bir sonrakinin varlığıdır.Lise 1’i anlamlı yapan, lise 2’nin varlığıdır.Fabrika kurmayı anlamlı yapan üretim, üretimi anlamlı yapan da, pazarlamadır.Evet, dünya okulunu da anlamlı yapan, ahirettir.
Sayfa 313Kitabı okudu
Reklam
İnsan ölümü neden düşünür? İnsan ölümden neden korkar, ürker? Ölümü bir mesele olarak karşımıza çıkaran şey nedir? İste benden size bir kıyak daha: Ölümü bir mesele olarak karşımıza çıkaran şey, tekrar dirilme ihtimalidir. Eğer kaçınılmaz olarak öleceksek ve bu bir 'son' ise; yani tekrar diriltilmeyeceksek, ölüm bir mesele olarak çıkmaz karşımıza. Kaçınılmaz bir sondur: ölürüz ve herşey biter. İşte "Ölüm karşısında insanın tavrı ne olmalıdır?" sorusu, ancak ve ancak öldükten sonra tekrar dirileceğine inananlar için geçerlidir.
Sayfa 320Kitabı okudu
Halk en derin dinsel güdülerinin etkisiyle, öldükten sonra dirilme umuduyla buraya akın ediyordu. Hac yolculukları burada, "Arrakis'te, yeniden doğum yerinde, ölünecek yerde son buluyordu.
“Mefkûresiz (ülküsüz) devletler her an kopacak bir kıyameti beklerler. Mefkûreli milletlerse, siyaseten ahrete intikal etmiş olsalar bile muhakkak bir ba'sü ba'de'l-mevt (öldükten sonra dirilme) ile mübeşşirdirler. O hâlde, diriltici ve yaratıcı bir mefkûreye malik olan devlet lâyemuttur (sonsuzdur), ölmez.”
232 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.