Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Bir kere tadılacak ölümü her gün, hatırlatıldığı sıklıkla yaşıyorsun. Sana her şey haram oluyor ve bu haliyle yaşayamadığın hayatın geçiciliğine, saçmalığına ikna oluyorsun. Onu değiştirmek, güzelleştirmek, dünyayı iyilikle doldurmak için ne isteğin ne cesaretin kalıyor geride. Halbuki mesele sonunda ölümün varlığını bilerek yaşamayı, mutlu olmayı becerebilmek.
"Namazda ölümü hatırla! Kişi namazda ölümü hatırlarsa namazını daha güzelleştirmek için gayret gösterir. Öyle bir adamın namazı gibi namaz kıl ki ondan başka bu şekilde güzel namaz kılan yok sanılsın."
Reklam
"Şu insanoğlu niçin bu kadar kendine düşman, dünyadaki bütün güzelliklere, kayan yıldızlara, tepeden tırnağa çiçek açan güzelim dünyanın her şeyine, menekşenin kokusuna, güllerin rengine, kuşların ötüşüne, cerenlerin sıçrayışlarına, her gün binlercesini, milyonlarcasını gördüğümüz ışığa niçin bu kadar düşman şu insanoğlu, acaba ölümlü olduğunu bildiğinden mi? Oysa insanoğlu isterse ölümü bile güzelleştirir. Oysa insanoğlu önce kendisini güzelleştirmek, sonra dünyadaki her şeyi güzelleştirmek için, en güzel işini yapmış, kendini yaratmıştır. Oysa kendini yarattığı gibi her şeyi yeniden yaratabilir, her şeyi böylesine çirkinleştireceğine yeniden güzelleştirebilirdi. İnsanoğlu buradan giderken böyle kan içinde, böyle kula kulluk ederek gitmezdi. Dünyanın, insanın, sevginin, güzelliğin, dostluğun tadı damağında, her şeye doymuş işte böyle giderdi. İşte o zaman ölüm korkusu kalır mıydı, durmadan güzellikler yaşayan, durmadan yaratan insanın ölümü düşünmeye vakti mi olurdu, olsa bile ölümden bu kadar korkar, ölüme yapayalnız gider, uydurduğunu bile bile cennet, cehennem yaratır mıydı?"
Sayfa 339 - YKYKitabı okudu
Oysa insanoğlu isterse ölümü bile güzelleştirir. Oysa insanoğlu önce kendisini güzelleştirmek, sonra dünyadaki her şeyi güzelleştirmek için, en güzel işini yapmış, kendini yaratmıştır. Oysa kendini yarattığı gibi her şeyi yeniden yaratabilir, her şeyi böylesine çirkinleştireceğine yeniden güzelleştirebilirdi. İnsanoğlu buradan giderken böyle kan içinde, böyle kula kulluk ederek gitmezdi. Dünyanın, insanın, sevginin, güzelliğin, dostluğun tadı damağında, her şeye doymuş işte böyle giderdi. Işte o zaman ölüm korkusu kalır mıydı, durmadan güzellikler yaşayan, durmadan yaratan insanın ölümü düşünmeye vakti mi olurdu, olsa bile ölümden bu kadar korkar, ölüme yapayalnız gider, uydurduğunu bile bile cennet, cehennem yaratır mıydı?
Sayfa 340Kitabı okudu
Her savaşta yalnız savaşanlar ölmez, onlardan daha çok savaşmayanlar ölür. Çocuklar, kadınlar, yaşlılar, çocuklar da ölürler. İnsanlık insanlığını kaybeder. Hangi savaş olursa olsun insanın insanlığında hayır bırakmaz. İnsanoğlunda acıma hissi, merha­met bırakmaz, sevgi bırakmaz. İnsanda ne kadar güzellik varsa alır götürür. Savaş, yani harp
Sayfa 339 - YKYBaski23Kitabı okudu
172 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
36 saatte okudu
Derinlere "Sabahattin ALİ" ( En Etkileyen Kitabı)
Sabahattin Ali
Sabahattin Ali
en sevdiğim toplumcu gerçekçi yazarlardan biri olmakla birlikte; kalemi, adı duyulduğunda şuan bile alerji uyandırmaya devam etmektedir. Belki de
Sabahattin Ali
Sabahattin Ali
'yi bu eserinde daha yakında tanıma fırsatı sağlayan, İş Bankası ve Yapı Kredi yayınlarına sonsuz teşekkür ediyorum.. Yazarın
Sırça Köşk
Sırça Köşk
kitabında toplanmış olunan hikaye ve
Sırça Köşk
Sırça KöşkSabahattin Ali · İş Bankası Kültür Yayınları · 202056,5bin okunma
Reklam
Namazda ölümü hatırla!
• Peygamber (s.a.v) bu konuda şöyle buyurmuştur: "Namazda ölümü hatırla! Kişi namazda ölümü hatırlarsa namazını daha güzelleştirmek için gayret gösterir. Öyle bir adamın namazı gibi namaz kıl ki ondan başka bu şekilde güzel namaz kılan yok sanılsın."
Sayfa 137 - Kaynak yok
Şu insanoğlu niçin bu kadar kendine düşman, dünyadaki bütün güzelliklere, kayan yıldızlara, tepeden tırnağa çiçek açan güzelim dünyanın her şeyine, menekşenin kokusuna, güllerin rengine, kuşların ötüşüne, cerenlerin sıçrayışına, her gün binlercesini, milyonlarcasını gördüğümüz ışığa niçin bu kadar düşman şu insanoğlu, acaba ölümlü olduğunu bildiğinden mi? Oysa insanoğlu isterse ölümü bile güzelleştirir. Oysa insanoğlu önce kendisini güzelleştirmek, sonra dünyadaki her şeyi güzelleştirmek için, en güzel işini yapmış, kendini yaratmıştır. Oysa kendini yarattığı gibi her şeyi yeniden yaratabilir, her şeyi böylesine çirkinleştireceğine yeniden güzelleştirebilirdi. İnsanoğlu buradan giderken böyle kan içinde, böyle kula kulluk ederek gitmezdi. Dünyanın, insanın, sevginin, güzelliğin, dostluğun tadı damağında, her şeye doymuş işte böyle giderdi. İşte o zaman ölüm korkusu kalır mıydı, durmadan güzellikler yaşayan, durmadan yaratan insanın ölümü düşünmeye vakti mi olurdu, olsa bile ölümden bu kadar korkar, ölüme yapayalnız gider, uydurduğunu bile bile cennet, cehennem yaratır mıydı?
Sayfa 275 - YKY (e-kitap)Kitabı okudu
75 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.