Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Önsöz/Sonsöz
"Karanlıkları devirmek ve aydınlık bir çağın kapılarını açmak için en mükemmel silah kalem. Sözle, yazıyla kazanılmayacak savaş yok... Kalem sahiplerine düşen ilk vazife, telaş etmemek, öfkelenmemek, kin kışkırtıcısı olmamak. Halkı okumaya, düşünmeye, sevmeye alıştırmak. Bir kılıcın kazandığı zaferi başka bir kılıç yok edebilir. Kalemle yapılan fetihler tarihe mâl olur, tarihe yani ebediyete." Cemil Meriç, Kırk Ambar
Sayfa 11 - İLETİŞİM YAYINLARIKitabı okudu
Önsöz ya da sonsöz fark etmez, aslolan ortadaki metindi.
Reklam
Weber' in önsöz notu
Bu çalışma ilk olarak 1905'te yayımlanmıştır. O zamandan bu yana çalışmam üzerine yayımlanmış çok sayıda yazı arasında, en geniş kapsamlı üç eleştiri şunlardır: Felix Rachfahl'ın "Kalvinizm ve Kapitalizm" yazısı (1909), benim buna yanıtım, "Kapitalizmin 'Ruhu' İçin Karşı-Eleştiri" (1910), yine buna Rachfahl'ın yanıtı, "Yeniden Kalvinizm ve Kapitalizm" (1910) ve en son benim "Karşı-Eleştirel Sonsöz"üm (1910). Rachfahl ile yürüttüğümüz, biraz da kaçınılmazca kısır kalan tartışmadan, bu basımda, " Karşı-Eleştiri"mde belirttiğim bazı açıklamalar dışında metne hiçbir şey almadım. Bunların gelecekte de ortaya çıkabileceği düşünülebilecek yanlış anlamalara engel olacağını umuyorum. Diğer ikisi Werner Sombart'ın "Burjuva" (1910) ve Lujo Brentano'nun "Çağdaş Kapitalizmin Başlangıçları" adlı kitaplarında (1916) yer alan eleştirilerdir. Bunlara, yeri geldikçe özel notlarla aşağıda değiniyorum.
Sayfa 11
Önsöz
Sonsöz değil, dünya durdukça önsözdür. Mustafa Kemal ilelebet payidardır.
Sayfa 498 - Kırmızı kediKitabı okudu
Merkezi irade güçlendikçe, tekleştikçe tanrılar da tekleşmeye başlamış.
"Hammurabi cesur ve başarılı bir kraldı. Başkenti Babil'di ve yerel kültleri Babil tanrısı Marduk'a ibadet merkezinde bir araya getirmişti. Bu birleştirmenin parçası olarak hükümdarlığına tabi bölgelerde bürokrasiyi ve hukuk sistemini bir örnek hale getirip birleştirdi. Hammurabi kanunlarına ait, önsöz ve sonsöz arasına sıkıştırılmış toplam yaklaşık üç yüz madde bilinmektedir. "
"Önsöz ya da sonsöz fark etmez, aslolan ortadaki metindi."
Reklam
Eylül.. hasretle bekleniyor.
“İlk yağmur damlası, ilk üşüme, ilk hırka. Önsöz ile sonsöz arasında olup biten her şey hiç olmamış gibi. Kaldığı yerden devam eder gibi. Her şey bir noktada toplanmış, Be’nin kapısı açılmış gibi. Söylemek ile susmak arasında kendi anlattığına insanın kendisi de şaşar gibi. Ne kadar da çok şey varmış anlatacak. Bütün unutulanları hatırlatacak, hatırlananları unutturacak gibi. Eylül geldi.”
Önsöz ve Sonsöz Selam
"Kişinin kendisi namına istediğini kardeşine de istemesi, kemale ermiş imanın göstergesidir. Dahası bu durum, samimi ve kıymetli sevgi köprüleri kurmada önemli rol oynar. Her Müslümanı kardeşimiz gibi görüp bu olgunlukla temasa geçtiğimiz takdirde, aynı kilimin farklı desenleri gibi ahenk içerisinde yaşayabiliriz."
Mostar YayınlarıKitabı okudu
Önsöz ve Sonsöz Selam
"Bırakalım diğer milletleri, kendi içimizde bile kriz zamanları hariç bütünleştiğimizi söyleyemeyiz. Siyasi düşüncelerin, etnik kökenlerin, dini inançların ayrımcılığın mücbir sebebi haline geldiği bugünlerde selam sosyolojik açıdan en büyük sermayemizdir. Adeta aynı vücudun parçaları gibi bütün olabilmemizin olmazsa olmaz koşulu sevmektir."
Mostar YayınlarıKitabı okudu
52 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.