Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
SANAT ADAMI ATSIZ RUHLARA İŞLEYEN ŞİİR. Atsız'ın sanat hayatı şiirle başlar. Biz de onun şiiriyle başlayalım.
Nâzım Hikmet'in Orhan Kemal'e mektuplarından:
"Ne tuhaf şey, sevdiğim birçok insan var ki yüzlerini bile görmedim, seslerini bile duymadım. Kimisi ben onları görmeden doğdu, büyüdü, kimisi öldü."
Sayfa 123 - Everest YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Nâzım Hikmet'in Orhan Kemal'e mektuplarından:
"Ben senin memleketimin en büyük muharrirlerinden biri olacağına eminim... İnsanların birçok tarafını doğru olarak değerlendirmekte çok yanılmışımdır. Yanılmadığım bir şey varsa, o da bir insandaki sanat kabiliyetidir. Beni yalnız bu hususta dolandıramadılar. Sende sanatkâr malzemesi, yapısı, soluğu mükemmeldir. Sana doludizgin güveniyorum."
Sayfa 119 - Everest YayınlarıKitabı okudu
Nâzım Hikmet'ten Orhan Kemal'e:
Raşitçiğim, çoğu gitti, azı kaldı. Sık dişini biraz daha. Güneşli günler yakındır. Hepinizi hasretle kucaklar, mektubunu beklerim, canım kardeşim. Nâzım 1946
Sayfa 118 - Everest YayınlarıKitabı okudu
Yahya Kemal, Nazım Hikmet'in annesine aşıktır.
Nazım Hikmet'in ciddi olarak aldığı ilk şiir eleştirisi, kız kardeşinin kedisi için yazdığı Samiye'nin Kedisi şiiri içindir. Nazım Hikmet Heybeliada Bahriye Mektebi'nde okurken, öğretmenlerinden biri de Yahya Kemal'dir. Nazım Hikmet'in Yahya Kemal'e gösterdiği birkaç şiirden Samiye'nin Kedisi'ni okuyan Yahya Kemal: "Bu şiir için bir yorum yapmadan önce, kediyi bir görmeliyim" der. Yahya Kemal'in amacı kediyi görmek değil, kendisini eve davet ettirmektir çünkü; Yahya Kemal, Nazım Hikmet'in annesi Celile Hanım'dan hoşlanmaktadır. Her neyse, amacına ulaşan Yahya Kemal, kediyi görünce şunları söyler: "Sen bu pis, uyuz kediyi böyle övmesini biliyorsan, ileride iyi bir şair olacaksın."
Nazım Hikmet Orhan Veli'nin Tahattür isimli şiiri hakkında:
Nazım Hikmet, 13 Şubat 1941'de Çankırı Hapishanesi'nden Kemal Tahir'e yazdığı bir mektupta bu şiir için şunları söyler: "Demek istediğim şairaneliğin kelimeleşmiş ifadeleri sade mavi ufuklar, pembe bulutlar filan değildir. 'Vesikalı Yarim' de şairanedir."
Reklam
304 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Katil olabilirdi henüz on iki yaşında!
“Genç şair ve eleştirmeciler onun için bir kaç kitap yazsalar çok yerinde olur. Aradan bir on sene geçsin, kıymeti daha çok anlaşılacak gibime geliyor. Bir genç şair eleştirmecinin onu uzun uzun, seve seve bize anlatmasını bekliyorum”, demiş Sait Faik. Bu kitap o kitap işte. Önüme düştü şair hakkında araştırmalar yaparken. İyi ki düşmüş.
Kanık'sadığım Biri Orhan Veli
Kanık'sadığım Biri Orhan VeliM. Şeref Özsoy · Ayna Yayınevi · 200124 okunma
Sağ cenahda ise durum çok daha kötüdür; Nazım Hikmet'ten Orhan Kemal'e, Yaşar Kemal'den Hasan İzzettin Dinamo'ya kadar hepsi "komünist" oldukları için "necis"tir. Bu anlayış, on yıllarca sağ görüşlü insanları ve muhafazakarları edebi­yat-roman diye üçüncü sınıf yazarlara, sabun köpüğü romanlara mah­kum etmiştir.
·
Puan vermedi
Okuyuuunnn!!!
Sesler vardı ama duyulmuyordu. ... Kitaplarınız arasında ayrım yapar mısınız? Bu nasıl soru insan evlatları arasında ayrım yapar mı ya demeyin hemen. Benim için okuma alışkanlığı kazandıran
Konstantiniyye Oteli
Konstantiniyye Oteli
nin yeri apayrıdır. Dolayısıyla bu eserin içerisinde bulunan bir bölümün genişletilmiş hali
Gölgeler
Gölgeler
e başlarken de çok keyif alacağımı tahmin ediyordum ama itiraf edeyim bu kadarını beklemiyordum. Yazarın kitaba ; "bu kitapta yazar ve șairlerimizin asılları değil ama gölgeleri var; yani müstear isimleri. Hem varlar hem yoklar, hem ünleri çok yayılmış hem de sonsuza kadar gölge olarak kalmaya mahkûmlar. " şeklindeki başlayışını okuyunca elimde edebi yönden nasıl doyurucu bir hazine tuttuğumu gördüm ve o heyecanla çabucak da bitiverdi. Fatih Sultan Mehmed , Mustafa Kemal Atatürk , Halide Edip Adıvar , Yahya Kemal Beyatlı , Reșat Nuri Güntekin , Nâzim Hikmet , Sabahattin Ali , Kemal Tahir , Orhan Kemal , Orhan Veli Kanık , Yaşar Kemal , Attilâ İlhan , Cemal Süreya , Ece Ayhan , Ülkü Tamer gibi değerli yazarlardan alıntılar içeren edebiyata doyacağınız bu eserle tanışmak için daha fazla beklemeyin derim okursever bir dostunuz olarak :)
Gölgeler
GölgelerZülfü Livaneli · İnkılap Kitabevi · 20233,925 okunma
48 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Umudunu yitiren her şeyi yitirmiş olur!
Kafka okur edebiyat dergimiz mart ayı sayısı; kalemini, üslubunu, öykülerini, romanlarını çok beğenerek okuduğum Kemal Tahir yazısı ile bizlerle. Kemal Tahir yazdığı öykülerinde, romanlarında bizlere hayata dair, toplumun kültürel yapısını anlatan mesajlar verir. Kemal Tahir'e göre bir toplumu değiştirme ihtimali olan şeyler, batıdan ithal edilen düşüncelerde değil, toplumun bizzat geçmişinde, kültüründe ve tarihinde aranmalıdır der. Kemal Tahir severek okumama rağmen hayatını araştırmamak beni utandırdı diyebilirim. Aslında bir yazarın yazdıklarını anlayabilmek onun hayatını, edebiyat sürecini, düşüncelerini bilmek yazarla ve yazdıklarıyla daha iyi özdeşleşmemizi sağlıyor. Bizim yorgunluğumuz gövdemizde değil, ruhumuzda olsa gerek diyen yazarımızın hayatta yaşamış olduğu sefaleti, zorlukları ve hapis hayatını okudukça daha iyi anlıyoruz. Ayrıca Nazım Hikmet, Orhan Kemal gibi değerli yazarlarla geliştirdikleri dostlukları ve birbirlerine destekleri, edebiyat üzerine düşüncelerini paylaşmaları ve yattıkları cezaevini bir yazı evine dönüştürmüş olmaları gurur verici. Dergide ayrıca Kemal tahir'in eserlerini detaylıca yer verilirken sinemaya aktarılan eserlerinden de bahsediliyor. Özellikle o dönemlerde okuma yazmanın az olması ve eserlerinin sinemaya yansıtılması toplumu bilinçlendirmek açısından çok değerli. Kafka okur dergimizde ayrıca farklı konularda yazılan şiirleri, öyküleri keyifle okuyoruz. Sizler de Kemal Tahir'in romanlarını, kalemini, düşünce yapısını ve sinemaya uyarlanan filmleri izlemeyi, hayatını merak ediyorsanız Kafka okur dergisi Mart sayısını okumalısınız. Keyifli okumalar
Kafkaokur - Sayı 86 (Mart 2024)
Kafkaokur - Sayı 86 (Mart 2024)KafkaOkur Dergisi · Kafka Okur Dergisi Yayınları · 2024117 okunma
Reklam
375 syf.
9/10 puan verdi
Rıfat Ilgaz (1911-1993), sonradan TV film serisine dönüşecek, unutulmaz oyuncular Kemal Sunal, Şener Şen, Adile Naşit, Münir Özkul, Tarık Akan vd. oynadığı Hababam Sınıfı seri romanları ve Karartma Geceleri romanıyla, öyküleriyle, oyunlarıyla, anı, deneme, köşe yazısı gibi türlerdeki yazılarıyla tanındığı kadar, aslında 1927'den
Bütün Şiirleri 1927-1991
Bütün Şiirleri 1927-1991Rıfat Ilgaz · Çınar Yayınları · 2010168 okunma
285 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.