İslamiyet ve kapitalizm 1
Osmanlı gerilemesini mantaliteye bağlayan en önemli Osmanlı tarihçisi, son dönemlerde "şeyhü’l-müverrihin," yani tarihçilerin şeyhi olarak adlandırılmaya başlayan Halil İnalcıktır (ironik bir şekilde kendisinin şeyhten, şıhtan pek hazzetmeyen biri olduğunu eklemek isterim). İnalcık’a göre, Osmanlı toplumunda hakim olan ahlak anlayışı sermaye birikimine izin vermemektedir. Her ne kadar İslam ticarete mesafeli yaklaşmasa da, Gazali’nin temsil ettiği bir ekolün kapitalist zihniyete karşı olduğu kesindir. Sadece bu dünyayı değil, ahireti de düşünmesi gereken mümin için asıl hedef hiçbir zaman kar olmamalıdır; sınırsız para kazanmak dinen ve ahlaken sorunlu bir durumdur. Kısacası, Batı’nın bu "Ortaçağ zihniyeti" ni terk ettiği yüzyıllarda, Osmanlılar tam tersi bir istikamette hareket ederek kapitalizmin ruhuna aykırı bir zihniyetin değerlerine sarılagelmişlerdir.
İnsanlık nasıl ki Ortaçağ'ın yeniliğe ve yenilik düşüncesine düşman anlayışını en büyük ilkellik olarak bellediyse, bugün de kafasının içindekilerden ötürü muhaliflerinin ortadan kaldırmak isteyen zihniyeti ve onun kullandığı yöntemleri tarihten temizlenmesi gereken bir gerilik olarak değerlendirecektir.
Sayfa 126 - Dipnot YayınlarıKitabı okudu
Reklam
#MAHSA AMİNİ Toplumun yarısını oluşturan kadınların, saçlarına bile tahammül edemeyen, ortaçağ zihniyeti rejimler, yıkılmaya mahkumdur!!!!
Neler Gördük, Daha Neler Göreceğiz?
Ne Hallere Geldik, Daha Neler Göreceğiz? Bir TV kanalında kadınlar erkekler karışık tartışıyor! Hiç birisinin giyim kuşamı, konuşması Müslüman Türk aile yapısına uymuyor… Sadece bir genç kadının başında yarım başörtü var. Sanırsınız boya kazanına düşmüş, aşırı dar-dıkız kıyafetler, makyaj açıklardan beter… Bir genç kadın konuşuyor… “- Ben daha
Constantinus'tan sonra Hıristiyanlar İncil'i duyurma görevlerini dindışı kuramlarla bağlantılı olarak yeniden ele alıp pagan kültürüyle de karşılaştırmaların yapılmasına neden olurlar; daha fazla kişinin kişilerin Hıristiyanlığı kabul etmesiyle apolojist amacın yanında pagan zihniyeti ve dini inancıyla da bir senteze varılır. Bu sentezin en belirgin göstergeleri, Hıristiyan bayramların pagan bayramlarına denk getirilmesinde görülebilir; örneğin Noel bayramı, kış gündönümünde yeniden doğan Güneş'in kültü şeklindeki pagan kozmik inancını, İsa'nın doğuşunu "adalet güneşi" olarak gören (Yunan-Bizans Noel troparion ilahilerinde böyle yazar) Hıristiyan inancına dönüştürmek amacıyla 6 Ocak'tan 25 Aralık'a alınır.
Sayfa 889 - Alfa YayıncılıkKitabı okudu
320 syf.
9/10 puan verdi
Öncelikle, kitabın çevirisinde ve dizgisinde gördüğüm sorunlar sebebiyle, İthaki Yayınlarının diğer eserlerindeki kaliteyi bildiğim için üzüldüğümü belirtmeliyim. 17. yüzyılın ilk çeyreğinde gerçekleşen (maalesef) tamamen gerçek olaylardan esinlenerek ve gerçeğin kendisine esasa dokunan müdahalelerde bulunmayarak yazılmış bir eser. Yazarının
Kadınlar Adası
Kadınlar AdasıKiran Millwood Hargrave · İthaki Yayınları · 2021567 okunma
Reklam
69 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.