Barbarlar - Hıristiyanlar - Müslümanlar

Alfa Yayıncılık
Orijinal Adı:
II Medioevo - Barbari, Cristani Musulmani

Puan vermedi
Editörlüğünü Umberto Eco'nun yaptığı, birbirinden iyi yazarların hem düşünceleri hem de belgeler ile katkı sağladıkları ansiklopedi niteliğinde bir kitap okudum.. Hakkını verip vermediğimi bilmiyorum şimdilik, ilerleyen dönemde belgesellerle ve araştırmalarla destekleyince göreceğim sonucu. Belirli bir konu olmadığından, incelemede de tek bir konudan bahsetmeyeceğim. Kitap nelere değinmiş, hangi konular mevcut kısaca bundan bahsedeceğim. 960 sayfalık bir kitap nasıl incelenir onu da bilmiyorum gerçi :D Ortaçağ hakkında çok bilgim olduğunu düşünerek başladığım eseri, o kadar az şey biliyormuşum ki diyerek bitirdim. Kitap resmen beni mahvetti :D Bu yüzden Eco'nun da dediği gibi "Zihninizi boşaltın" ve okumaya öyle başlayın Ortaçağ'ı! Kitap genel olarak ortaçağın ne olduğundan değil ne olmadığından bahsederek ilerliyor. Hatta öyle bir giriş yapılmış ki kitabın önünde eğilmek istedim :D Barbarlar, kilise, hristiyanlık, papa, roma imparatorluğu, müslümanlığın yayılışı, hicret ve daha nice konu gayet anlaşılır bir şekilde ve belgelerle gözler önüne seriliyor. Eco ve yazarlar; herkesin bildiğini sandığı ancak yanlışlarla dolu ortaçağ anlayışını yıkıyor, yerine yüzyıllar toplamı olan ve yaşanan gelişmelerle insanlığı etkisi altına alan bir çağ inşa ediyor. Ekonomi, tarih, toplum, felsefe, görsel sanatlar, müzik, bilim ve teknik ana başlıklarından oluşan eser, uzun soluklu bir serüven sunuyor okuyucuya. Ortaçağda elyazmalarına ulaşmak uğruna kilometreler süren yolculuklardan, bilginin her türlüsü için yapılan fedakarlıklardan da bahseliyor kitapta. Müslümanlık, göç ve islamiyet ile ilgili çok farklı bilgiler bulmak mümkündü eserde ve çoğu da tarihlerle desteklenmişti. Bu konuda çok fazla bilgi bulabileceğimi düşünmemiştim başlarken, bu da beni fazlasıyla şaşırttı..
Din
2022 50. kitabı
Okunma: 07 Haziran 2022 20:57
Yüksek lisans ve doktora çalışmalarını Thomasçılık akımı üzerine yapan , Göstergebilim dalının ustası,Tarihçi,Filozof,Dedalus takma adıyla tanıdığımız Orta Çağ uzmanı Umberto Eco. Editörlüğünü yaptığı ‘Ortaçağ’ dört ciltten oluşmaktadır. Ortaçağ üzerine uzmanlaşmış yazarlar Laura Barletta,Filippo Carla,Paquale Rosafio,Massimo Pontesilli’nin araştırmaları,düşüncelerini bir araya toplayan Eco,vukufu derin ve geniş hazine değerinde ansiklopedi diye adlandırabilirim. İlk kitabımız #barbarlarmüslümanlarhiristiyanlar Kitabımızın girişinde ortaçağın ne olup-olmadığını açıklayarak bizleri Ortaçağın kökenine hazırlamaya başlayan Eco,Tarih,felsefe,bilim ve teknik,edebiyat ve tiyatro,görsel sanatlar,müzik başlıklarıyla Batı Roma imparatorluğu’nun çöküşü, parçalanması,Bagaudae isyanları, Barbarların yerleşimi,Curtis sisteminin doğuşu,saldırıları,Germen-Slav halkının kültürleri,düzeni,stratejileri,Aziz Patrick-Columba’nın Hıristiyanlığın yayma faliyetleri,Sasaniler ve Afrika’daki savaşları,çöküş sebebini,Hz.Muhammed’in İslamı duyurması,yayması,siyasi yönetimi,haleflerinin başa geçmesi,nasıl öldürüldükleri,Hz.Ali’yi,Kuran’ın yazıya dökülmesini,Şiiler ile Sünniler arasındaki temel kavramları,Kerbela olayını,Hıristiyan doktrini,Muratori kanon sorunu ve sapkınlıklarını,Hıristiyanlığın başlangıcı,yükselişi,zulüm dönemleri,manastırlarda eğitim sistemi,üç büyük din arasında oluşumunu, Makedonya hanedanlığı,kültür farklılıkları, icatlar,yazılan şiirler ve kitaplar,pagan eserleri…daha nice bilgileri ayrıntılarana kadar oluş sebeblerini okuyoruz. Bu yazdıklarım sadece kitabımızın yüzde yirmi beşi… : Tam 1 ay süren okumamda bu zamana kadar ortaçağ hakkında okuduğum,araştırdığım bilgilerle eş değerde kesinlikle değildi.Eco ”Zihninizi boşaltın ve okumaya öyle başalayın …”demesi boşuna
Umberto Eco
Puan vermedi·
Umberto Eco tarafından kaleme alınan bu kitabın bir sayfasında; Rodulfus Glaber, Historiarum Libri (Tarih Kitapları) adlı eserinde geçen bir nottan bahsetmek isterim. Ve bunun üzerine sizinle konuşmak anlamlı olabilir. Not şöyle: " 1000 yıl bittikten 30 yıl sonra gerçekleşen olaylardan söz ederken sert hava koşullarının yol açtığı bir kıtlık döneminden bahseder ve su baskınlarından dolayı ne ekim ne de hasat için uygun bir an bulunabildiğini söyler. Açlıktan dolayı fakir, zengin, herkes bitkin düşmüş ve yenecek hayvan kalmayınca her tür leş ve "sadece söz edilmesi bile tiksinti yaratan her türlü şey" yenmeye başlamış, hatta bazıları insan eti yemek zorunda kalmıştı. Seyyahlar saldırıya uğrar, öldürülür, parçalara ayrılır ve pişirilirdi ve kıtlıktan kaçmak umuduyla yola çıkanlar, onları misafir edenler tarafından geceleri boğazlanır ve yenirdi. Öldürüp yiyebilmek için çocukları bir meyve veya bir yumurtayla kandıranlar bile vardı. Birçok yerde toprak altından çıkarılmış cesetler yeniyordu: Pişmiş insan etini Tournus pazarında satmaya kalkan bir adam yakalanıp yakılmış, ardından da o gece o etin gömüldüğü yeri arayıp bulmaya çalışan adam da yakılarak öldürülmüştü." Rodulfus Glaber'in, 1033 yılındaki kıtlıktan söz ettikten sonra yeni binyılın başındaki durum bir önceki vahşi durumun tam aksisidir şu şekilde ki: "1000 yılının üçüncü yılına gelindiğinde dünyanın tamamında, ama özellikle İtalya ve Galya'da, Roma döneminden kalma bazilikaların yerini alan kiliseler yenilenmişti. Tüm Hıristiyan halklar en güzel kiliseye sahip olmak için birbiriyle yarışıyordu. Sanki toprağın kendisi, üzerindeki ihtiyarlığı atıp kiliselerden oluşan beyaz bir mantoyla kaplanmıştı" (Historiarum, III. 13)." Bu alıntıdan yola çıkarak kıtlık, salgın, savaş vb. bazı olumsuzlukların kimi
Tarih-Araştırma
nerden nereye geldik
2019 3. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2019 22:36
okunması oldukça zor bir kitap. öncelikle dini ,siyasi vede sanatın tarihi gelişimini detaylarıyla anlatan. ben e reader da text te okudum 1644 sayfa. öncelikle ortaçağ avrupasının gelişimini merak edenler içim ideal. şöyle özetlenebilir bu günkü avrupanın tohumlarınınn nasıl atıldığının özeti. benim en çok ilgimi çeken konu : düzenli eğitimin manastırlarda başlanması ve kralların sahip çıkması ve destek vermesi. müziğin ve resim in kilise nin içinde Doğuşu ve büyümesi daha sonra topluma mal oluşu.,başka bir ayrıntı aslındabiz ortaçağı hep karanlık olarak biliriz. dönüşüm ve değişim çok sancılı olmuş insanlık cehaletin kurbanı olmuştur. bugün bizim için en acı olanı: bilgiyi reddeden büyük bir çoğunluğun yaşadığı bir ülkede orta çağı anlamak ve anlatabilmek. bugün insanlığın elindeki imkanlarla, orta çağda yaşayan insanlar ile kıyaslarsak biz nasıl bir çağda yaşıyoruz.
Tarih
Puan vermedi
Ortaçağ 1 Umberto Eco Kitap, Umberto Eco'nun ortaçağ dönemini anlamaya yönelik bir giriş yazısıyla başlıyor. Yazar, bu dönemin ne olduğunu ya da daha doğru bir ifadeyle ne olmadığını açık bir şekilde anlatıyor. Ortaçağın genel algılanışının yanıltıcı olabileceğini vurgulayan Eco, gerçekleri araştırma ve analiz etme gerekliliğini vurguluyor. Okuyucuya, kitabın içeriğinden tam anlamıyla yararlanabilmesi için ipuçları sunuyor. Umberto Eco, okuyuculara ortaçağın karmaşık yapısını anlamak için belirli bir yaklaşım ve yöntem öneriyor. Kitabın sayfalarında, okuyuculara ortaçağ dönemiyle ilgili önemli konuları araştırmaları ve derinlemesine incelemeleri için bir yol haritası sunuyor. Ayrıca, doğru kaynaklardan bilgi edinmenin önemini vurguluyor ve okuyucuları yanlış bilgilere dayalı genellemelerden kaçınmaya teşvik ediyor. Kitap, Umberto Eco'nun bilgi ve deneyimlerini paylaşarak, ortaçağ dönemine ilgi duyanlar için bir rehber niteliği taşıyor. Kitapta yazar Eco, ortaçağın başlangıç ve bitim tarihlerini tartışmakta ve dönemin genel olarak 476-1492 yıllarını kapsadığını vurgulamaktadır. Yazar, giriş bölümünden sonra, klasik ansiklopedi formatında düzenlenmemiş bölümler bulunmaktadır. İlk ana bölüm olan 'Tarih' başlığında ise Laura Barletta'nın 'Giriş' başlıklı yazısının ardından, Filippo Carla, Paquale Rosafio, Massimo Pontesilli gibi önemli yazarların dönem anlatımları yer almaktadır. Bu bölümde, ortaçağın genel bir tanımı ve önemli yazarların derinlemesine analizleri bulunmaktadır. 'Ekonomi ve Toplum' başlıklı ikinci ana bölümde kentler, ekonomik modeller, ormanlar, evcil ve vahşi hayvanlar, imalat ve loncalar, ticaret ve ulaşım yolları, limanlar, para birimi, aristokrasiler, yoksullar, hacılar, yardım sistemleri, din, savaş ve toplum, kadınlar ve günlük yaşam gibi çeşitli konular
Felsefe-Düşünce
2021 89. kitabı
Umberto Eco bu kitapta, farklı disiplinlerde ortaçağ üzerine uzmanlaşmış isimlerle işbirliği yaparak; okuyucusunu sanat, tarih, edebiyat, müzik, felsefe, bilim ve teknik gibi başlıklar altında Avrupa uygarlığının söz konusu dönemdeki hikayesine doğru yolculuğa çıkarıyor.
2021 70. kitabı
Okunma: 09 Aralık 2021 12:21
Umberto Eco farkı diyorum, Ortaçağ sosyal tarihi için en önemli başvuru kaynağı bence. Ortaçağ’a ilgi duyan herkesin ve özellikle tarih öğrenci ve öğretmenlerinin muhakkak okuması gereken bir kitap. Aslında hep ‘karanlık’ diye öğrendiğimiz ortaçağın, aslında ne kadar aydınlık olduğunu görüyorsunuz kitabı okuyunca, çok keyifle okudum.
Tarih
2021 278. kitabı
Okunma: 28 Kasım 2021 22:57
Toplam 4 ciltten oluşan Ortaçağ 2 Ortaçağ 3 Ortaçağ 4 Umberto Eco eseri. Eco sanırım editörlük yapmış bu esere. Birkaç kişi tarafından yazılmış. Ansiklopedik denebilecek bir eser. Eğer bu ve Eco'nun 5 cilt felsefe serisi (Aslında 8 cilt sanırım. Türkçe'ye 5-6 tanesi çevrilmiş sanırım. ) Felsefe Tarihi 1 Felsefe Tarihi 2 Felsefe Tarihi 3 Felsefe Tarihi 4 Felsefe Tarihi 5 Felsefe Tarihi 6 ve 3 tane Antik serisini Antik Yunan Antik Roma Antik Yakındoğu okursanız, belli bir altyapı verir size diye düşünüyorum.

Umberto EcoYazar · 65 kitap
Umberto Eco (d. 5 Ocak 1932, Alessandria), İtalyan bilim adamı, yazar, edebiyatçı, eleştirmen ve düşünür. Takma ismi Dedalus'tur. Dünya kamuoyunun gündemine Gülün Adı ve Foucault Sarkacı gibi romanlarıyla giren İtalyan yazar, aynı zamanda Orta Çağ estetiği ve göstergebilim dalının ustalarındandır. Eco, 1971'den bu yana Bologna Üniversitesi'nde profesör olarak çalışmaktadır ve yapısalcılık sonrası göstergebilim gelişmelerine önemli katkılarıyla tanınmaktadır. Eco, yüksek lisans ve doktora çalışmalarını Thomasçılık akımı ve bu akımın estetik anlayışı üzerine yaptı. Tarihçi, filozof, Orta Çağ uzmanı, James Joyce üzerine derin araştırmalar yapmış bir yazar. Yazarın ilk romanı Gülün Adı 1980'de yayımlandı. 1962'de Torino Üniversitesi'nde doçent, 1969'da ise Floransa Üniversitesi'nde görsel iletişim dalında profesör oldu. 1971'de Bologna Üniversitesi'ne geçti ve 1975 yılında bu üniversitenin Gösteri ve İletişim Bilimleri Enstitüsü'nün başına getirildi. Eco'nun çalışmaları 1960'ların ortasından itibaren avantgarde yapıtlara, kitle kültürüne yönelmiştir. Son dönemlerde ise, güncel olay ve olguları da ele alan çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmalar arasında edebiyat eleştirileri, tarih ve iletişim yazıları önemli bir yer tutmaktadır. Eco özellikle tarih bilgisiyle süslediği eserlerinde tam bir ustalık gösterir. Özellikle Baudolino adlı eserinde Bizans ve IV. Haçlı Seferi hakkındaki anlatılar sürükleyicidir. Roland Barthes'tan sonra, "ayrıntıların anlamı" ya da "ayrıntıların sosyolojisi" adı verilen bir anlayışın önemli köşe taşlarından birisi olan Umberto Eco'nun pek çok eseri Türkiye'de yayınlandı. Kasım 2005 ve Haziran 2008 tarihlerinde ABD'den Foreign Policy ve İngiltere'den Prospect dergilerinin internet üzerinden okuyucu anketleri ile oluşturduğu Dünyanın ilk 100 entellektüeli listelerinde, 2005 yılında 2., 2008 yılında 14. sırada yer almıştır.