Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Biraz uzun bir alıntı ama bence buna değer.
"Amor intellectualis quo Murphy ipsum amat" Ne yazık ki öykümüzün "Murphy'nin Usu" diye adlandıracağımız şeyi tanımlayacak yerine gelmiş bulunuyoruz. Tanrıya șükür bu aleti gerçekte olduğu biçimde ele alacak değiliz, oldukça yersiz ve gereksiz bir tutum olurdu bu. Yalnızca Murphy'nin usunu duyumsayışı ve
256 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
ALEXANDRE DUMAS'IN Siyah Lale'si; özgürlük, aşk, umut, öfke gibi birçok duyguyu iliklerime kadar hissettirdi. Bazı bölümlerde nutkum tutuldu ancak yinede umudumu yitirmedim. Kitabı okumadım âdeta bir film gibi izledim. "Her şeyin" güzel gittiği bir anda, "her şeyiniz" elinizden alındı mı hiç? Bir anda bir el gibi
Siyah Lale
Siyah LaleAlexandre Dumas · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202113,9bin okunma
Reklam
Soruyorum, hiçbir suç işlememiş ve kötülük etmemiş olan kişilerin, yalnızca aydın olmalarından dolayı düşman muamelesi görmelerinden ve öldürülmelerinden ve kötüleri titretmesi gereken idam sehpasının, hoşgörü ve erdemin en yüce örneklerinin akla gelen her türlü alçaklık belirtisiyle halka teşhir edildiği bir alan olmasından daha acı ne bulunabilir? Kendisinin dürüst olduğunu bilen kişi, bir cani gibi öldürül mekten korkmaz, hiçbir cezadan da çekinmez. Herhangi bir yuz kızartıcı davranıştan dolayı vicdanı sızlamamaktadır. İyi bu amaç uğruna ölmenin ceza değil onur sayılacağını, özgürlük uğruna ölmenin ise en büyük görkem olduğunu düşünür
Sayfa 96 - Çeviri :Afşar Timuçin
lmmanuel Kant'a göre Tanrı'nın varlığı için temelde üç farklı argüman türü vardır: kozmolojik, teleolojik ve ontoloj ik argüman. Bu sınıflandırma tam olarak yeterli olmasa da ilk bakış için işlevseldir.
Fol Yayınları
Tartışmak istediğim son argüman, belki de bir açıdan ateoloj ik bir itirazdır.Bu, Tanrı'nın her şeyi bilmesinin insan özgürlüğüyle bağdaşmadığı iddiasıdır.Nitekim birçok insan,eğer Tanrı her şeyi bilen ise, o halde insanların asla özgür olamayacağını düşünmeye meyillidir.
Fol Yayınları
Özgür irade Savunması, Tanrı'nın varlığının, kötülüğün varlığıyla hem mantıksal hem de olasılık dahilinde uyumlu olduğunu gösterir ve böylece ana felsefi kötülük problemini çözmüş olur.
Fol Yayınları
Reklam
Kanaatime göre sonuç olarak kötülükten gelen iyi bir ateoloj ik argüman yoktur. Tanrı'nın varlığı, kötülüğün varlığı tarafından ne engellenmiş ne de olanaksız kılınmıştır.Elbette acı ve talihsizlik, yine de teist için bir problem teşkil edebilir ancak buradaki problem onların inançlarının mantıksal veya olası olması arasındaki bir uyumsuzluk değildir.
Fol Yayınları
Elbette ahlaki kötülüğü ölçmenin volt, pound ya da kilovat gibi birimleri olmadığından, bunun bir yolu yok gibi görünüyor ki bu yüzden, "Bu durum tam olarak 35 turp ahlaki kötülük içeriyor"diyememekteyiz.
Fol Yayınları
Tanrı her şeye gücü yetendir ve ahlaki iyiliği içeren ama ahlaki kötülüğü barındırmayan bir dünyayı yaratmak O'nun gücü dahilinde değildir.
Fol Yayınları
Bunlardan hangisinin doğru olduğunu biz veya Maurice'in kendisi bilemeyebilir ancak muhtemelen Tanrı bunu yapabilir.
Fol Yayınları
Reklam
Bunları aklımızda tutarak, en nihayetinde sorumuza geri dönebiliriz. Ateolog, eğer Tanrı her şeye gücü yeten ise, O'nun dilediği herhangi bir mümkün dünyayı aktüalize edebileceğini veya yaratabileceğini düşünmekte haklı mıdır? Açıkçası değildir. ilk olarak Tanrı'nın zorunlu mu, yoksa olumsal bir varlık mı olduğu sorusunu kendimize sormamız gerekir.
Fol Yayınları
"Çirkinlik, zekanıza güvenmeniz demektir. Çirkinlik, ruhunuza güvenmeniz demektir. Çirkinlik, özgürlük demektir."
Sayfa 119Kitabı okudu
Kişi, yanlış olanı yapmakta özgür olsa bile, yalnızca doğru olanı yapması elbette mümkündür.Her zaman doğru olanı yapan özgür varlıkları içeren bir dünyanın olması,geniş ve mantıksal anlamda mümkündür.
Fol Yayınları
biz, kendi yaptıklarımızın sonucuyuzdur. Böylece de, önüne geçemediğimiz belli bir özyabancılaşma yaradılışımızın içine işlenmiştir. “Özgürlük” der Thomas Mann’ın Doktor Faustus romanında Adrian Leverkühn, “diyalektik dönüşleri pek sever”. Bu sebeple ilk günah (elmayı yemek) bir özgürlük eylemiyle bağlantılıdır ama aynı zamanda kendi seçimimiz olmayan ve kimsenin suçlanamayacağı bir durumla da ilgilidir. Elmayı yemek kusur ve zarar içerdiği için “günah”tır ama istemli kötülük içermediği için de “günah” değildir, ilk günah, Freud’un arzu için söylediği gibi, bilinçli bir eylemden çok, doğduğumuzda kendimizi içinde bulduğumuz ortak bir durumdur.
168 syf.
·
Puan vermedi
Ee, Ne olacak şimdi ha?
Öncelikle Bu uzun yazıdan önce hazırladığım videoya buradan göz atabilirsiniz. youtube.com/watch?v=K1FIENB...
Anthony Burgess
Anthony Burgess
"İyilik içten gelir ve seçiliyor olmalıdır" Antony Burgess'in romanı Otomatik Portakal'ın dönüp dolaştığı mevzu tam olarak bu cümledir diyebiliriz. Roman bir distopyadır, insana dair bir umut
Otomatik Portakal
Otomatik PortakalAnthony Burgess · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 200991,9bin okunma
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.