Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"Gəlişimdən fayda görmədi həyat, Getsəm də, dəyişməz qoca kainat, Bu gəliş-gedişin səbəbi nədir? Eşidə bilmədim kimsədən,heyhat, Biz getsək,yenə duracaq cahan, Bizdən qalmayacaq bir iz,bir nişan, Biz yoxkən çəkmirdi o heç bir zərər, Getsək də,görünməz onda bir nöqsan. Sadəlövh könlümdən mən cana gəldim, Cəfakeş, canımdan fəğana gəldim, Mənsizdə dünyanın işi də keçərmiş, Əcəba, nə üçün cahana gəldim?"
Sayfa 129 - Teas PressKitabı okudu
4952 syf.
·
Puan vermedi
Yıllardır hiç bıkmadan,aşkla okuduğum #mevlana ‘nın #divanıkebir ‘i ile geldim bugün . İlahî âşkı,sabrı,hoşgörüyü,insanlara iyilik etmeyi konu alan kırk bin beyti aşan,gazel ve rubailerden oluşmaktadır.Şems-i Tebrizî’ye duyulan sevginin ve hasretin yansıması diye tabir edilen Dîvân-ı Kebir ‘in beşinci cildinde yer alan Bahr-i Sarî ‘Matviyy-i Mavkuf’un “Y”kafiyesindeki XC.şiirinin hikâyesi beni oldukça etkiliyor. Ne bu hikâye ?Buyurun sizler okuyun. “İstanbul’da bilgin bir keşiş,Mevlânâ’nın bilgisini,hilmini duymuş,ona âşık olmuştu. Mevlânâ’yı görmek için Konya’ya geldi. Diğer keşişler,onu karşıladılar.Mevlânâ’yı görmeye giderken yolda ona rastladı,hemen secde etti; Mevlânâ’da secde ederek ağırladı onu.Keşiş secdeden başını kaldırınca baktı,gördü ki Mevlânâ hâlâ secdede. Sonunda keşiş,bu gönül alçaklığına karşı feryat edince Mevlânâ ,’Ne mutlu o kişiye ki Tanrı onu malla, güzellikle,yücelikle,güçle kuvvetle rızıklandırdı da o kişi,malında cömertlikte bulundu,güzelliğiyle övünmedi,yüceliği olduğu halde gönül alçaklığını huy edindi,gücü kuvveti olduğu halde adalet ıssı oldu sözü,padişahımız(Hz.Muhammed)buyruğu… “Biz Tanrı kullarıyız,nasıl gönül alçaklığında bulunmayalım?Onu da yapmazsak neye yararız?Ona kulluk etmek,padişahlıktan yeğdir;ben ondan hayırlıyım sözü,Şeytan’ın sözüdür.”buyurdu.Keşişle adamları imana geldiler.Mevlânâ’ya teslim oldular,hırka giydiler. Mevlânâ,medreseye dönünce bu gazeli okudu. Gazeli, şiirleri ve tüm hikâyelerini merak edenlere şimdiden keyifli okumalar diliyorum. #kıssadanhisse #anlayana #bendensöylemesi
Divan-ı Kebir
Divan-ı KebirMevlana Celaleddin-i Rumi · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2020373 okunma
Reklam
Kimdə həyat ola, həm natiq ola, Gərəkdir o, Uzra, ya Vamiq ola. Əgər ikiüzlü deyilsə, insan, Mütləq gərək sevə, ya aşiq ola!
Sayfa 79 - Azərbaycan Dövlət Nəşriyyatı. Bakı-1989Kitabı yarım bıraktı
318 syf.
7/10 puan verdi
·
9 günde okudu
"Geçirdiği tüm başkalaşımlara karşın hep kendisi olarak kalan, tüm çalkantıları içinde hiç değişmeyen şu İran ne şaşırtıcı bir memleketti!" İncelememe başlamadan önce kitap üzerinden ana temanın şekillendirildiği ve Ömer Hayyam'ın gözlerini açtığı o şahsına münhasır diyardan yani İran'dan bahsetmek istiyorum. Kuşkusuz cihanda
Semerkant
SemerkantAmin Maalouf · Yapı Kredi Yayınları · 202361,5bin okunma
Mevlânâ, Şark edebiyatında manzum birer vecize olan rubailerden de söylemiştir. Binlere bâliğ olan bu inciler, rubaiyatı çok meşhur olan Hayyam'ınkilerden şiir ve felsefe itibarıyla hiç de aşağı değildir. Bilhassa taassuba isyan ve aşkı daha platonik ve daha ilahi bir lirizm ile söylemekte Hayyam'a üstün sayabiliriz.
Sayfa 8 - Hasan Ali YücelKitabı okudu
Tercih
Dünyada ne ikbal ne servet dileriz Hatta ne de ukbada saadet dileriz Aşkın gül açan bülbül öten vaktinde Yaranla tarab yar ile vuslat dileriz. Yahya Kemal Beyatlı
Reklam
286 syf.
·
Puan vermedi
Ölmez ki Ümit Yaşar...
Şiirle arası çok iyi olan bir okur değilim. Ama Ümit Yaşar Oğuzcan'ı okuyunca neler kaybettiğimi anladım. Bu kitabı dörtlükler ve rubailerden oluşuyordu. İçinde yaşam, ilişkiler, aşk, annelik gibi pek çok konuda şiir var. Dört satırda en fazla ne anlatılabilir ki diye hiç düşünmeyin çünkü Ümit Yaşar çok şey anlatıyor. Hem kafiyeleriyle hem de konuyu az ama öz anlatışıyla çok sevdiğim bir yazar oldu. İsmini şiirlerinde kelime oyunlarıyla kullanması çok hoşuma gitti. Bir dizesi şöyleydi mesela "Çok sevdi, sevildi, üstelik çok da yaşadı Ölmez ki ümit yaşar, beden öldü diye " Kitapta beni etkileyen şiirlerden bazıları da yazarın oğlu Vedat'a yazdığı şiirlerdi. Çünkü oğlu Galata Kulesinden atlayarak intihar etmişti. Yazar bunu Galata Kulesi adlı şiiriyle anlatmış "...Bir adam düştü Galata Kulesi’nden Bu adam benim oğlumdu..." Yazarın bu şiiri kitapta olmasa da yazdığı diğer şiirlerle acısını karşı tarafa geçirebilmişti. Yazarın diğer kitaplarını da okumak için sabırsızlanıyorum :)
Rubailer Dörtlükler
Rubailer DörtlüklerÜmit Yaşar Oğuzcan · Everest Yayınları · 2008925 okunma
"Yaşam soluğumuzun kaynağını soruyorsun Çok uzun bir hikâyeyi özetlemek gerekirse Derim ki çıkmış ummanın derinliklerinden Sonra umman yutuvermiş onu yeniden."
Sayfa 313Kitabı okudu
"Gün gelir, dudaklarını yalayacak zamanı bilr alır elinden Hüda."
Sayfa 283Kitabı okudu
"Şarap yanakların kadar pembe Pişmanlığım buklelerin kadar hafif olsun."
Sayfa 273Kitabı okudu
Reklam
"Öte dünyanın karanlığında huzur bulsun insan."
Sayfa 273Kitabı okudu
"Yaralı kuşlar gizlenirler ölmek için."
Sayfa 273Kitabı okudu
"Biz gerçekten bir kukla sahnesindeyiz: Kuklacı Felek Usta, kuklalar da biz. Oyuna çıkıyoruz birer, ikişer; Bitti mi oyun, sandıktayız hepimiz."
Sayfa 243Kitabı okudu
325 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.