Allah ehlinden bazı adamlar başkalarını kokuyla tanır.
Koku adamlarından bir grup gördük. Abdülkadir el-Cîlî de onlardandı ve kişiyi kokusuyla tanırdı. Arkadaşım Ebu Bedr bana şöyle bildirdi: İbn Kaid el-Evani kendisine gelmiş -ki İbn Kaid bu yolda nefsine ait bir pay görüyordu- Abdülkadir kendisini üç kez koklamış, sonra şöyle demiş: ‘Seni tanımıyorum.’ Bu onun hakkında bir terbiye idi. İbn Kaid’in
Cablisa (Cabülsa)veCablika(Cabülka)gayb âleminde olduğu varsayılan iki büyük şehirdir.Cabilsa en batıda,Cablika ise en doğu taraftadır.Her birinin bin kapısı vardır ve yaşayanları yetmişbin harf kullanır.Bu iki şehir dünya ile âlem-i misal (ruhlar âlemi ile madde âlemi arasında bulunur.) arasında bir geçittir.Sekizinci iklim de denilirdi.Tasavvufta da Cablika sâlikin ilk menzili,Cablisa hakikate kavuşmada son menzildir.
Reklam
Tasarruf Cenâb-ı Allah’ındır. Nasıl ki O âlemlerin Rabbi ise, âlemlere rahmet vesilesi olarak da Muhammed Mustafâ Efendimizi göndermiştir. Ayrıca âlemlerden kasıt sadece dünya, gezegenler ve galaksiler değildir; âhiret, ruhlar, cisimler ve nebatat ile cemâdat âlemi de buna dâhildir. On sekiz bin âlem dediğimiz sembolik bir sayı vardır. Yoksa, Allah’ın âlemleri sayıya sığmaz; bilebileceğimiz âlemler kadar bilemeyeceğimiz âlemleri de bulunuyor. Efendimiz, bütün bu âlemlerin rahmet ve yaratılış sebebidir.
Sayfa 93 - Sufi Kitap - 2020Kitabı okudu
Ruhlar alemi, anne rahmi, dünya, ölüm, kabir, haşir, hesap ve Cennet -cehennem zincirinde insanın bizzat aktif sorumluluk sahibi olduğu yegane halka dünyadır. Ancak modern yaşam bu zinciri kırmış sadece dünya, insan ve tabiat üçgeninde bir algı inşa etmiştir. Bu algı insana hem ruhen hem de fiziki olarak buhrana sürüklemektedir.
Sayfa 101Kitabı okudu
Birden bire aynanın karşında duran ve aynada gördüğü görün­tüyü hiç tanımayan birinin duygusuna sahibim. Derler ki beden ölünce ruh bu dünyayı ve hu dünyaya ilişkin bütün bağlarını bırakıp gayb alemine doğru uçar; başka bir neşvünema, başka bir alem, başka bir hayat; metafizik, ulvi alem, ruhların seyran yeri, lahüt, meleküt, ahiret! Derler ki cehennem ve cennet ara­ sında berzah adında bir hiç ülkesi vardır! Derler ki üst dünya, ruhlar alemi ve ölümden sonraki hayat, bu dünyalık vehmimi­ ze ve akıl kalıbımıza sığmaz. Oraya kelimeler de yol bulamaz. Derler . . . Ama ben görüyorum!
Sayfa 172Kitabı okudu
ÖNSÖZ Bu çalışmada incelenen "MİSAL ALEMİ" tıpkı "vücud-adem", "ilahî isimler ve sıfatlar", "a'yân-ı sabite", "cevher-araz", "varlık mertebeleri", "keşf", "insân-ı kâmil", "hakîkat-i Muhammediye", "mebde-meâd" ve "velâyet-nübuvvet" gibi
Sayfa 13 - SUFİ KİTAP ☪ 1.BASKI - NİSAN 2021
Reklam
26 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.