88 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
35 saatte okudu
Kitabın bu baskısı çok ağır kelimeler içeriyor. İçinde mevcut bulunan Farsça şiirlerin Türkçe tercümesi verilmemiş. Araştırmayı seviyorsanız alın internette araya araya okursunuz. İçeriğinde şair ve patronun yani "padişah, şehzade, paşa, uç beyi" güçlü ve zengin olan kimse dönemin şairleri ile aralarındaki bağlantıyı, Türk devletlerinde şiir ve sanata dolayısı ile şair ve sanatçıya nasıl önem verildiğini gösteriyor. Ben beğendim tek sıkıntı tercümelerin olmaması. Okuyacak olanlara keyifli okumalar.
Şâir ve Patron
Şâir ve PatronHalil İnalcık · Doğu Batı Yayınları · 2015666 okunma
116 syf.
·
Puan vermedi
Divan şairi ve patronaj
Halil inalcık'ın şair ve patron ile hasbağçe'de ayş u tarab isimli eserlerinin devamı niteliğinde Tuğba Işınsu Durmuş'un yazmış olduğu divan şiiri ve şairini inceleyen güzel bir eser.
Tutsan Elini Ben Fakirin
Tutsan Elini Ben FakirinTuba Işınsu Durmuş · Doğan Kitap · 200911 okunma
Reklam
280 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Ahmet Atilla Şentürk Hocanın kaleminden çıkan bu eser, merhum Halil İnalcık'ın "Şair ve Patron" tezinin tam zıttını kanıtlayan bir inceleme ve şerh kitabıdır. 16. Yy. şairi olan Taşlıcalı Yahyâ Beğ'in Kanunî Sultan Süleyman'ın oğlu Şehzâde Mustafa'nın babası tarafından boğdurtulmasından hemen sonra kaleme aldığı yedi bentlik mersiye büyük bir öneme hâizdir. Çünkü mersiye ölen insanın iyiliklerini ve faziletlerini belirtmek için yazılır. Fakat Taşlıcalı Yahyâ ilk defa patrona başkaldıran; sadece uysal bir kul değil, bilakis haksızlık karşısında Kanunî'yi dahi karşısına alan güzîde bir eserdir. Divan şairlerini yalnızca padişah dalkavuğu yahut padişaha tabasbus eden bir tip olarak gören câhil-i cühelâlar içinde âdeta tokat niteliğinde bir eserdir. Attilla Hocanın "...Yahut Kanunî Hicviyesi" olarak ek başlık ile eseri adlandırmasının sebebi de sırf bu sebepledir. Taşlıcalı Yahyâ Beğ Kanunî'yi, Hürrem Sultanı ve Rüstem Paşa'yı över görünürken bu zikredilen isimleri âdeta yerden yere vurur. Üstelik öyle sanat oyunları ile bunu yapar ki padişah huzuruna çağıracak olsa her türlü mana çıkabilir. Yani ortada şairin hep başını kurtarmaya salâhiyetli bir metin vardır. Çok söz, esere merakı azaltabilir. Bu sebeple son olarak zikrettiğim eser ile Dursun Ali Tökel'in "Ölüme Sevinen Mersiye: Yahyâ Bey'in Rüstem Paşa Mersiyesi" başlıklı makalesi de kesinlikle okunmalıdır.
Taşlıcalı Yayha Beğ'in Şehzade Mustafa Mersiyesi
Taşlıcalı Yayha Beğ'in Şehzade Mustafa MersiyesiAhmet Atilla Şentürk · Büyüyen Ay Yayınları · 201450 okunma
88 syf.
·
Puan vermedi
Edebiyat için çığır açıcı risâlede Halil İnalcık , osmanlı divan şairlerini ve şiirini sosyalojik bir yaklaşımla ele almakta, ana kaynakları kullanarak patronajın bu sanat tarzı üzerinde belirleyici etkisini analiz etmektedir.
Şâir ve Patron
Şâir ve PatronHalil İnalcık · Doğu Batı Yayınları · 2015666 okunma
88 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Uykusuzluğa yenik düştüğüm bir günün akşamından herkese merhaba. Kitabı bitirdikten sonra hemen yazı yayımlayamadım çünkü uyuyakaldım. Öncelikle Halil İnalcık gibi değerli bir araştırmacı, tarihçi ve eğitmenimizle geç de olsa tanışmak güzeldi. Tarihi sıkıcı olan anlatımlardan uzaklaştıran insanlara her daim saygı duymuşumdur. Kitap toplamda 6
Şâir ve Patron
Şâir ve PatronHalil İnalcık · Doğu Batı Yayınları · 2015666 okunma
88 syf.
·
Puan vermedi
Osmanlı patrimonyal saray kültürünün gelişmesindeki önemi ortaya koyan bir kitap, Şair ve Patron. Osmanlı Devleti'nin temel yapı ve menşeinde görülen patrimonyal prensibin usta-çırak ilişkisinde olduğu gibi sistematik bir zemin üzerinde işlevsel hale geldiği belirtiliyor. Devlet-i Aliyye'nin Coğrafya gözetmeksizin zamanın ünlü sanatkar ve
Şâir ve Patron
Şâir ve PatronHalil İnalcık · Doğu Batı Yayınları · 2019666 okunma
Reklam
54 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.