Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"Her kim Allah Azze ve Celle'nin (zâtıyla) gökte olduğunu inkar ederse muhakkak kâfir olmuştur." (el-Uluvv Muhtasar sh: 137, No: 119).
"Biz Allah'in ihtiyaç olmaksızın arş üzerine istivâ ve istikrar ettiğini ikrar ederiz. O ihtiyaç olmaksızın arşı da başkalarını da muhafaza eder."( e/-Vasıyye, sh: 73.)
Reklam
Bir adam siyah câriyesini Hz. Peygamber'e getirerek şöyle dedi: 'Bir mü'mine câriyeyi âzat etmek üzerime vâcib oldu. Bunu bana yeterli görür müsün?" Hz. Peygamber de câriyeye: "Sen mü'mine misin?" diye sordu. O da "Evet" deyince bu defa Hz. Peygamber: "Peki Allah nerede?" diye sordu. O da göğe işâret etti. Bunun üzerine Hz. Peygamber adama: 'Onu âzat et, çünkü o mü'minedir, buyurdu." (el-Fikhu'l-Ebsat, sh: 47-48)
İmam Ebû Hanife'nin, Allah'ın zâtıyla uluvvu hakkında pek çok sözü vardır. Bunlardan bazıları şunlardır: "Her kim: 'Rabbim gökte mi yoksa yerde midir bilmiyorum" derse kâfir olmuştur." Yine aynı şekilde: 'O, arş(ının) üzerindedir, fakat arş gökte midir, yoksa yerde midir bilmiyorum" diyen kimse de kâfir olmuştur." (el-Fikhu'-Ebsat, sh: 45.) Bu sözün diğer bir rivâyeti de söyledir: "Her kim: 'Rabbim gökte mi yoksa yerde midir bilmiyorum" derse kâfir olmuştur. Çünkü Allah "Rahmân arşa istiva etti" (Tahâ, 5) buyuruyor. Allah'ın arşı da yedi kat semânın üstündedir. Yine aynı şekilde: "O, arşın üzerindedir, fakat arş gökte midir yoksa yerde midir bilmiyorum" diyen kimse de kafir olmuştur. Çünkü o Allah'ın gökte olduğunu inkar etmiştir. Allah'ın gökte olduğunu inkar eden de kâfir olmuştur: "Çünkü Allah illyyin'in en üstündedir, en yukarsındadır. O'ndan yukarıdan istenir, aşağıdan değil."
Sayfa 81 - Sekizinci Bölüm
Rasulullah Efendimiz buyurdular: İki kişi aralarında kumaşın satış anlaşmasını yapamadan, onu katlayamadan kıyamet kopar. Kişi devesinden sağıp getirdiği sütü içemeden kıyamet kopar. Adam havuzunu su sızmasın diye sıvayıp bir su içmeden kıyamet kopar. Kişi lokmasını ağzına götürür, fakat yemeden kopar ( Tergib ve Terhib Hadis kitabı cilt 7 sh 87)
İbni Ömer (ra)'den Rasulullah Efendimiz şöyle buyurdular: Cuma günü veya cuma gecesi ölen her Müslümanı, Allah kabir azabından korur ( Tergib ve Terhib Hadis kitabı cilt 7 sh 80)
Reklam
Virür insâna hayât-ı tâze Nağme-i bülbül ü hoş âvâze Gûş kıl nağmesini insânuñ İktizâ eyler ise insânuñ Komaz âyîne-i hâtırda gubâr Nağme-i çeng ü ney ü mûsikâr Nağme-i şûh-ı hoş-âheng-i beşer Hâh u nâ-hâh ider insâna eser Nağme bir mantık-ı rûhânîdür Nağmenüñ lezzeti vicdânidür Cân-fezâdur nefes-i insânî Dil-rübâdur nağam-ı rûhânî Hâne-i câna virür nûr-ı sürûr Neş’e-i nağme-i târ u tanbûr Nüsha-i şavka dîger şîrâze Târdan sâdır olan âvâze
Sayfa 255
haram sevmekte bir kıskançlık elemi ve firak elemi ve mukabele görmemek elemi gibi birçok ârızalar ile o cüz'î lezzet, zehirli bir bal hükmüne geçer. (Asâ-yı Mûsa 22.sh - Risale-i Nur)
Sayfa 22 - Envar
gençlik hiç şübhe yok ki gidecek. Yaz güze ve kışa yer vermesi ve gündüz akşama ve geceye değişmesi kat'iyyetinde, gençlik dahi ihtiyarlığa ve ölüme değişecek. Eğer o fâni ve geçici gençliğini iffetle hayrata -istikamet dairesinde- sarfetse, onunla ebedî, bâki bir gençliği kazanacağını bütün semavî fermanlar müjde veriyorlar. (Asâ-yı Mûsa 22.sh - Risale-i Nur)
Sayfa 22 - Envar
biz Risale-i Nur şakirdleri, her birimizin yüz derece aklımız ziyade olsa da ancak bu vazifeye sarfetmek lâzımdır (Asâ-yı Mûsa 21.sh - Risale-i Nur)
Sayfa 21 - Envar
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.