56 syf.
5/10 puan verdi
Hristiyan inancında bir derviş
Kafa karıştıran bir kitap. Her ne kadar kısa ömründe çok şey yaşamış olsa da Simone Weil, yaşının ötesinde bir sesle vaaz ediyor. Ama ses, kendi sesi mi yoksa ödünç alınmış bir ses mi emin olamadım. Metnin çok fazla tekrara düşmesi de ayrı bir sorun. İlahi aşk konusunda bizdeki tasavvuf öğretilerine benzer şeyler söylüyor ancak hep içime sinmeyen bir şeyler oldu. Kendi ifadesiyle "...ruhumuzda Tanrının hazinesinin geçeceği yalnız iki delik vardır; bunlar mutsuzluk ve güzelliktir." Mutsuzluğa verdiği aşırı önem Hristiyan inancından kaynaklanıyor. Hz. İsa'nın mutsuz olduğu savına dayanarak Tanrıya ulaşmada olmazsa olmaz bir unsur olarak görüyor. İslami bakış açısıyla bakıldığında bu gibi ifadelerin fazla duygusal yorumlar olduklarını görebiliyorsunuz. Kitapta altını çizdiğim birkaç cümle: 1. "Bir yıldızın uzaklardaki parıltısı, denizdeki dalgaların çıkardığı ses, tan ağarırken ortaya çıkan sessizlik kaç kez insanların dikkatini çeker? Dünyadaki güzelliklere kayıtsız kalmak da belki mutsuzluğa giden yolda bir günahın ve suçun başlangıcı olarak görülmeli." Kendi adıma cümleye "duygularımı" kelimesini de ekleyerek: 2. " ...düşüncelerimi yaşayacakları başka bir barınağa yollayabilmenin adıdır dostluk." Simone Weil kimmiş, tanışıp dost olalım diyenlere tavsiye edilebilir.
Allah Aşkı Üzerine Düzensiz Düşünceler
Allah Aşkı Üzerine Düzensiz DüşüncelerSimone Weil · Ketebe Yayınları · 2018281 okunma
207 syf.
4/10 puan verdi
Yalın bir anlatımı olan eserin, cümle yapılarından anlam çıkarmak Simone Weil okumaya aşina olmayanlar için kolay olmayabilir. Ben çok anlayamadım bu eseri. Öte yandan kitap altı çizilesi anlam yüklü cümlelerle dolu.
Yerçekimi ve İnayet
Yerçekimi ve İnayetSimone Weil · Doğu Batı Yayınları · 2019105 okunma
Reklam
335 syf.
·
Puan vermedi
·
13 günde okudu
"Benim için en önemli şey aşk değil, paradır." cümlesini kurarsanız, yazar size şöyle cevap verecektir; "Bu, sizin parayı sevdiğinizi gösteriyor." Bir başkası "benim için en önemlisi aşk değil, iştir." derse, yazar ona da benzer bir cevap verecektir; "Bu, sizin işinizi sevdiğinizi gösterir." Aşk deyince
Cinsellik, Aşk ve Ölüm
Cinsellik, Aşk ve ÖlümAndre Comte-Sponville · İletişim Yayınevi · 201978 okunma
·
Puan vermedi
"Beni ilgilendirmiyorsun", bu bir insan evladının, bir diğerine zulüm cürümü işlemeksizin ve de adaleti yaralamaksızın kurabileceği bir cümle değildir." diyor Simone Weil. Kişi ve kurumlara sözleriyle adeta darbe indiriyor. Altı çizilmesi gereken bir çok cümleyi de içinde barındırıyor. İnsanın insanla savaşını ve çekişmesini ele alıyor
Kişi ve Kutsal
Kişi ve KutsalSimone Weil · Vakıfbank Kültür Yayınları · 2019206 okunma
56 syf.
6/10 puan verdi
Simone Weıl / Allah Aşkı Üzerine Düzensiz Düşünceler |Ketebe Yayınları (56 Sayfa) "İslam teolojisi ne yakın cümleler bulunsa da kitapta, Katolik inancının metaforlarının ağır bastığı cümleler dikkat çekiyor, tabii insanın, hak verdiği tespitlerde yok değil. Kitaptaki bazı tespitler tekrar okumayı hak ediyor. Tasavvuf öğretisine, yakın cümlelerde kitapta dikkat çekiyor. Tarihsel açıdan tabi garip değil. İrade üzerine kurduğu metafor ve fikri özellikle kitapta hoşuma giden tek tük yanlardan biriydi. Bir seyahat sırasında okunabilir olsada, üzerinde düşünerek okunması gereken cümleleri de, barındıran bir kitap." Allah'a aşık olunmaz,HAYRAN olunur. (r.s.s.)
Allah Aşkı Üzerine Düzensiz Düşünceler
Allah Aşkı Üzerine Düzensiz DüşüncelerSimone Weil · Ketebe Yayınları · 2018281 okunma
72 syf.
·
Puan vermedi
“...Öncelikle kişiyi kutsaldan kökten biçimde ayırmak söz konusudur; alışıldık bakış açısını benzersiz şekilde tersine çevirip, bir insanda kişiliği hariç her şeyin kutsal olduğunu göstermek suretiyle yapar bunu...” ... Burada belirleyici olan, kutsalın kendinde iyi olması değil, her insanda bulunan kendisine iyilik yapılması beklentisidir.
Kişi ve Kutsal
Kişi ve KutsalSimone Weil · Vakıfbank Kültür Yayınları · 2019206 okunma
Reklam
60 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.