Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
42 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Kavramlar arasındaki bu irtibatların göz ardı edilmesi Kur'ân'ın anlaşılmasında önemli bir eksiklik oluşturmaktadır. Kur'ân'da geçen her farklı kelimenin diğerlerinden ayrışan bir anlamı vardır. Bu, aynı köke sahip olup da farklı kalıplarda kullanılan kelime ve fiiller için bile söz konusudur. Gel gör ki buna önem vermeyen meallerde Tebyin, Tasrif, Tafsil kelimlerinin hepsine açıklama anlamı verilmektedir.
Fatih Orum
Fatih Orum
hocam bu kitabında tasrîf kavramı üzerinde durmuş. Önce kavramın sözlük anlamına ortaya koymuş, sonrasında da kavramın Kur'ân'daki kullanımlarını ve bu kullanımlar neticesinde ortaya çıkan anlamın Kur'ân'ın anlaşılması açısından önemini tespit etmeye çalışmış. Kısa ve öz olan eserinde her ne kadar çok detay veremese de genel hatları ile çok güzel açıklamış. Allah ondan razı olsun.
Tasrif
TasrifFatih Orum · Süleymaniye Vakfı Yayınları · 20172 okunma
100 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Mekanı Tefekkürle Tebdil Etmek
. Kitapta kurmaca unsuru zaman zaman görülüyor. Şair ve yazar Ahmet Murat, Süleymaniye dendiğinde akla gelebilecek her bir alanını bize adeta kelimelerle resmediyor. Mihrabı ,minaresi ,avlusu,pencereleri...Tasvir deniyor buna da diyebilirsiniz ama kitabı biri okusa ve siz de gözleriniz kapalı dinleseniz Süleymaniye'yi görmüş gibi olursunuz. Salt mimari incelemesi olmadığı aşikâr.Yazar Süleymaniye'nin yapılışının nasıl başladığını hayal ediyor ve bu hayali paylaşıyor okurla. Hatta bir söyleşi de bundan bahsetmişti, bunun tamamen onun Süleymaniye'ye olan sevgisinden , hep onu düşündüğünden dolayı yazdığını anlatmıştı. Giriş yazısı söyle sonlanıyor : " Bu kitap camilerde duyulmuş bir sevincin eseri olsun,bir cami neşesiyle donanmış bulunsun isterim. Camilerin içinde geçen dakikalarımın şu fani dünyanın yabancılığını seyrelten en kıymetli anlarımın önemli bir kısmını oluşturduğunu, bu satırları yazdıkça daha iyi görüyorum. Bir cami yaptıracak param yoktu, ben de bu kitabı yazdım." Üslup ve teknik kısımlara gelmek gerekirse :dili kolay ve anlaşılır diyebiliriz.Bazı ıstılahi ve edebi kelimeler kullanılmış, sözlük gerektirebilir. Kitap mekanları ruh sahibi müşahhas kişiler olarak görmeye sebep oluyor. Modern çağda hiçbir yere sığmayan insanın aslında sığmadığının kendi içindeki yer olduğunu hissettiriyor. Yerler ve mekanlar ayrımı yapılıyor kitapta.Mekan her yere denir ama yer ruhu ve sınırı olana denir diyor yazar.
Taşı Taşırmak
Taşı TaşırmakAhmet Murat · Ketebe Yayınları · 2023262 okunma
Reklam
176 syf.
·
Puan vermedi
·
16 saatte okudu
Okuduğum 2. Şiir kitabı olsun. Diğerine göre dili çok ağır. Bir çok kelime için sözlük kullanmak durumunda kaldım. Yeni birçok kelime de öğrenmiş oldum. Allah sevgisi, deprem, vatan sevgisi, müslümanların sıkıntıları… Konular bayrak ve din sevdası çevresinde toplanmış. Bu kitabı annemin çok severek okuyacağına emin olduğum için anneme vermeyi planlıyorum. Eminim tv dolabında daimi yerini alacaktır.
Vuslat
VuslatMustafa Tuna · Ahir Zaman · 20241 okunma
1088 syf.
·
Puan vermedi
İncelememe kitabın cismani özelliklerini anlatarak başlamak istiyorum; Türkiye Diyanet Vakfı’nın neşretmiş olduğu ansiklopedik formattaki ‘’Safahat’’ kitabı 4 ana bölümden oluşmaktadır; 1. Bölümde (Giriş Bölümü) Milli Şairimizin hayatı, eserleri, sanat anlayışı ve güzel ahlakı anlatılmıştır. 2. Bölümde 7 kitaptan oluşan (Birinci Kitap, İkinci
Safahat
SafahatMehmet Akif Ersoy · Beyan Yayıncılık · 20076,3bin okunma
215 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
64 günde okudu
Okumam baya bir uzun sürdü sebebi kesinlikle kitabın kötü oluşundan değil. Hayatın koşuşturmasından kitabı elime alıp, okuyup, düşünemedim. Ali Uralın kitaplarını okurken notlar almayı çok seviyorum, kendimden bir şeyler eklemeyi... Bir kitaba eğer notlar bırakıyorsam geri dönüp mutlaka bir tur daha okuyorum. Kesinlikle bir çok kere okuyacağım kitapların arasına girdi kendileri. Keyifle okudum hatta kitap için bir müzik bile seçtim, bütün kitabı o müzikle beraber okudum. (Maybe It’s Nostalgia-slowed) Bu kitabın yeri bende hep başka olucak, hayatla ilgili çok güzel bir şey öğretti “her şeyin bir zamanının olduğunu” (kitabın konusu ile alakalı değil kendi hayatımdaki etkisiyle ilgili) kitabın içerisindeki her bölüm, bir sözcük için yazılmış. Hepsini okumak çok güzeldi. Okumanızı tavsiye ederimm.
Tek Kelimelik Sözlük
Tek Kelimelik SözlükA. Ali Ural · Şule Yayınları · 20171,160 okunma
168 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Öyle güzel bir kitap okudum ki ne yazsam az kalır gibi gelir. Heybe kelimesi benim en sık kullandığım kelimelerden bir tanesi. Bu kitapla heybeme öyle güzel kelimeler doldurdum ki bunlardan bahsetmek isterim. "Kari" mesela. Okuyucu demek. Hasret, hüzün, şehir, libas beni en çok etkileyen kelimeler oldu. Kelimelerin anlamını ararken yazıların bana kattığı hislerde kayboldum. Kitabın neredeyse tamamını çizdim. Bazen bir kelime için bir kitap okursun ya öyle bir şey... Bu kitapta kelimelerimi, hislerimi, yaşamdaki yerimi buldum. Dışarıdan bakıldığında bir kelime defteri, bir sözlük havası taşıyabilir ama derinliğinde öyle değil. Kelimeler nasıl da hayatımıza bu denli yön veriyor, ışık tutuyor bir kez daha görmüş oluyoruz. Kelimelerin dili var mıdır bilemem ama hisleri vardır bence. Okuyucuya öyle güzel geçen hissiyatı var ki anlatamam. Yazarın kaleminden okuduğum ilk eser oldu ama son olmayacak.
Heybe
HeybeFatih Duman · Nesil Yayınları · 2023125 okunma
Reklam
10/10 puan verdi
Sözlük okumak
Sözlüğe inceleme olurmu bilmem. Hazırlanışı güzel. Bana göre iki cilt olsaydı kullanımı Ve taşınması daha kolay olurdu. Yapım gereği konuşmayı hitabet ve retorik olarak beçerdigimi eşten dosttan zaman ,zaman duyardım. İlahiyat okumuş bir arkadaşım Osmanlıca okur ve yazardı. Kur'an okumayı bildiğim için Benimde bunu yapabileceğimi daha kolay olacağını belirti. (Edebiyatımızın büyük isimleri hayatlarını anlatırken sözlük okuduklarını vurgularlar. İsmet Özel, Cemal Süreya, Nihat Sami Banarlı, Hilmi Ziya Ülken, Mehmed Fuad Köprülü ilk aklıma gelen isimler. Amerikan Müslümanlarının liderlerinden Malcolm X de hayatının dönüm noktası olarak sözlük okuduğu hapishane yıllarını gösterir. Bana kalırsa tüm büyük isimler sözlükle haşır neşir olmuşlardır.) Buna benzer yazıları okurdum. İstanbul Üsküdar'da işbankası kültür yayınlarında öğretim görevlisi bir hocamın da kendisi alırken toplumda yozlaşmanın dilin,kelimelerin deyişlerin bilinmemesinden oldugunu söylemesi üzerine bende aldım. Zaman , zaman okuyup arkadaşlarında bilmemesin den faydalanarak bilmiş edasıyla okuyup muhabbetin dibine vuruyoruz. Vel hasılı akademik bir kaygım yok. İnsani iletişim için kaygım olduğundan dedemin mezar taşı kitabesini okumak için zevkle okuyorum. Sıkıcı degil... Etimoli sevenlerin aradıgı kitaplardan. Selam ve DUA ile
Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lugat
Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik LugatFerit Devellioğlu · Aydın Kitabevi · 201360 okunma
304 syf.
8/10 puan verdi
·
4 günde okudu
- Çocuklar İçin Yunan mitolojisi-
"İnsanların hayatı işte böyle," dedi Zeus duyarsızca. "Habire emek ve boşa giden onca gayret." -
Yunan Mitolojisi
Yunan Mitolojisi
- sayfa 229 - Yunan Mitolojisi benim en sevdiğim mitolojilerden biri (İskandinav mitolojisini de ayrı bir severim) .Kaos, İhanet, aldatma, aşk , uzun yolculuklar ve destansı savaşlar vs çok zengin bir mitoloji. Ve üzerimizdeki etkisini yaşantımızda rahatlıkla görebiliyoruz. Özellikle ilgimi çeken tarafı Psikolojideki bazı rahatsızlıklar -Narsisizm (Narkissos öyküsünden geliyor) gibi - kompleksler (Oidipus ve Elektra gibi) mitolojiden ilham alınarak isimlendiriliyor. Bunun dışında çevremizde mitolojiden ilhamla birçok sanat eserini, marka isimlerini, tarihi eserleri görmek mümkün. Bu yüzden mitolojinin bilinmesi üzerimizdeki etkisini görmek açısından büyük bir öneme sahipken edebi ve yaratıcı yönüyle de büyük bir doyum sağlıyor biz okuyuculara. Bu kitap ise çocuklarımıza mitoloji sevdirecek okuması çok zevkli, renkli , tatlı mı tatlı bir kitap. Hikayeler çocuklar İçin yalın ve heycan verici ilken kitaptaki renkli çizimler de okumayı ayrı bir güzelleştiriyor (çizimler baya iyiydi.). Bununla beraber arkada haritalar, sözlük, karakterin sınıflandırılmasını içeren sayfalar (titanlar, olimposlular, korkunç canavarlar, şansız insanlar gibi …konuları içeren sayfalar ) da vardı ve bu okumayı kolaylaştıran hoş detaylardan. Kitabın anlatımı, çizimleri, değinilen mitolojik öyküler çok hoştu. Mitoloji seven kişilere ve mitolojiyi tanımak isteyen çocuklara zevkle öneririm. Kitapla kalın sağlıcakla kalın… Yunan Mitolojisi ile ilgili kitaplar: -
Akhilleus’un Şarkısı
Akhilleus’un Şarkısı
-
Ben, Kirke
Ben, Kirke
-
Galateia
Galateia
-
Şimşek Hırsızı
Şimşek Hırsızı
Yunan Mitolojisi
Yunan MitolojisiAnna Milbourne · İletişim Yayınları · 2015315 okunma
128 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Şaşkınlık içindeyim. Şimdiye kadar okumamış olmanın verdiği şaşkınlıkdan söz etmiyorum. Neden hiç kimse bağıra bağıra bu kitabı okumamı söylemedi? Olaylar bir yana , evet biliyorum olaylar önemli ama yine de bir yana, betimlemeleri o kadar inandırıcı ki habire şaşırıp duruyorsun. Ama bu insanın yüzünde gülümseme oluşturan şaşkınlıklardan. Sanki elime bir sözlük almışım ve ACI kelimesini merak etmişim. Böylelikle acının çeşitlerinden biri olan bir yara üzerinden bandajın sökülüşünü, daha doğrusu yapıştığı için zor bela sökülüşünü, ilk defa bu sözlükte öğreniyorum. Yine, bir kadınla bir erkeğin birbirine yakınlaştığı o aşka benzetilen durumun tanımlamasını işte şimdi ilk defa doğru olarak okuyorum. Dedim ya şaşkınlık. Neden? İnsan beklediğini üstünde bir şey bulunca böyle oluyor. Hem Osmanlı imparatorluğu’nda Doğuyorsun hem de eğitim görmeden kendi kendini geliştirip edebiyatı ve hatta Fransızcayı öğreniyorsun ve bir kanıt olmadan yani öğrendiklerinin bir diploması olmadan, diploması olanlardan daha iyi tahlil edebiliyorsun. Düşünüyorum, o zamanki kısıtlamaları, o zamanki yokluğu, ve bunca kaynağın insanın elinin altında ha deyince olmadığını ve tekrar şaşırıyorum. Şunu öğrenmek de çok hoşuma gitti, adını Tevfik Fikret koymuş. İki tane gözümün çiçeği bir araya gelir de edebiyat şenlenmez mi!
Dokuzuncu Hariciye Koğuşu
Dokuzuncu Hariciye KoğuşuPeyami Safa · Alkım Yayınevi · 2007102,4bin okunma
112 syf.
·
Puan vermedi
·
23 saatte okudu
Cesaret ve dostluk üzerine minnacık bir dev açıkcası cesaret kısmı benim ilgimi cezbedemedi çünkü ben korkağım bu yüzden cesurları severim ama cesur olmak yemiyor... yine de iyiydi... cesaret de bilgelik ister gibisinden bir fikri var . bence de öyle kitabın ikinci bölümü yani Lysis kısmını çok beğendim ... ve instagramda fenomenlerin, psikoloji mezunu sosyal medya terapistlerinin orda burda kurduğu sürekli duyduğum cümleler Platonunmuş meğer Platona göre kötü dost olamaz kötünün dostu da olmaz. yine Platona göre insan kendiyle benzer olanı da sevemez insan ancak kendinde eksik olanı sever diyor ... ki bunlar son günlerin moda cümleleri :) demek Platondan aşırıyorlarmış neyse Platon kitaplarında Sokratesin kullandığı Mayotik (doğurtma) yöntem bu kitapta bana dokuz doğurttu . bir ara ne diyon sen dayı bile dedi içimdeki cahıl :) yok saçını beyaza boyadığında gördüğün saç mı beyaz mı , yok başka bir dost sayesinde oluşan dostluklar laftan mı ibaret , yok ilk dost ...falan fistan .... yaktın beynimi hacım biraz sancılıydı açıkcası sonra bir iki ıkındım ve anladım bazı sayfaları çifter kez okumuşuz olsam da beğendim . Okuyun tavsiye ederim . ( tek sıkıntılı kısım Antik yunan geleneğinde Dost ve dostluk kelimeleri sözlük anlamının dışında yetişkin bir erkeğin genç bir delikanlıya duyduğu aşkı da betimliyormuş .... dipnota göre ve diyaloglar Hippothalesin Lysis e aşık olması üzerine başlıyor / bu kısmı görmüyorum ) kitaplar aşkına bu kısım hariç gerçekten güzel
Lakhes – Lysis
Lakhes – LysisPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022629 okunma
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.