Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Sultan Alâeddin Keykubâd
SULTAN ALAEDDİN KEYKUBAD Anadoluyu müreffeh ve mâmur hale getiren büyük idareci Anadolu Selçuklu Devletini dünyanın en zengin, en ihtişaml devleti haline getiren Sultan Alaeddin Keykubad, Anadolu'yu baştan başa imar etmesi ve ilim müesseseleri ile donatmasıyla tanınan ve ismi her zaman hayırla yâdedilen büyüklerimizdendir. Sultan Alaaddin
Sultan Alâeddin Keykubat
SULTAN ALAEDDİN KEYKUBAD Anadoluyu müreffeh ve mâmur hale getiren büyük idareci Anadolu Selçuklu Devletini dünyanın en zengin, en ihtişaml devleti haline getiren Sultan Alaeddin Keykubad, Anadolu'yu baştan başa imar etmesi ve ilim müesseseleri ile donatmasıyla tanınan ve ismi her zaman hayırla yâdedilen büyüklerimizdendir. Sultan Alaaddin
Reklam
İmam Şarani, Levakıh'ında şöyle bir hikâye anlatır: "Dağda yaşayan büyük bir veli/ermiş vardı. Bu zat belli zamanlarda kente inerdi. Halk da önceden hazırlık yapıp, ona bir dişi merkebi kent meydanına getirirlerdi. Bu veli de kent meydanına gelip halkın gözleri önünde dişi eşeği hallederdi. Bunu da veliliğini halktan gizlemek için
Sayfa 197 - Kırmızı Kedi YayınlarıKitabı okudu
Bir mevlevi olan Ahmet Eflaki'nin, Menâkıbu'l-ârifin'den bir pasaj aktarmak istiyorum: "Sultan Veled buyurdu ki: Bir gün babam/Mevlânâ medresede bilgiler saçıyordu. (Bu arada) Halis mürit; kendi şeyhinin herkesten üstün olduğuna inanan kimsedir. Meselâ: Bir adam Bayezid'in müritlerinden birine 'Senin şeyhin mi büyük, yoksa Ebu Hanife mi?' diye sordu. Mürit 'Benim şeyhim' diye cevap verdi. Sonra 'Ebu Bekir mi büyük, senin şeyhin mi?' diye sordu. O yine 'Benim şeyhim' diye cevap verdi. (Nihayet) O birer birer bütün sahabeyi saydı, fakat mürit yine şeyhinin hepsinden büyük olduğunu söyledi. Sonra 'Muhammed mi büyük, senin şeyhin mi?' dedi. O yine 'Benim şeyhim büyüktür' dedi. En sonunda 'Tanrı mı büyük, yoksa senin şeyhin mi' diye sordu? Mürit 'Ben Tanrıyı şeyhimle gördüm, şeyhimden başka bir şey tanımam, hep onu tanırım' dedi. Başka bir müride de "Tanrı mı büyük yoksa senin şeyhin mi?' diye sordu. Bu mürit de 'Bu iki büyük arasında hiç fark yoktur' dedi. Ariflerden biri de 'Bu iki büyükten daha büyük biri lazımdır ki o, farkı ortaya koysun' demiştir." İşte tarikatlardaki şeyhin konumu budur!
Sayfa 194 - Kırmızı Kedi YayınlarıKitabı okudu
Menâkıbü'l-Ârifin'de şöyle bir rivayet vardır; "Şems, Mevlana'dan güzel bir sevgili istedi. O da devrinin en güzel kadını olan karısı Kira Hatun'u kolundan tutup götürdü. Şems, bu benim kız kardeşimdir, olmaz dedi. Sonra bana hizmet edecek güzel bir oğlan getir, dedi. Mevlana da oğlu Sultan Veled'i peşkeş çekerek, umarım bu hizmetinizi görür, dedi. Şems, bunu Mevlana'yı güya sınamak için yapmıştı. İşte Mevlana şeyhine böyle yürekten itaat etmesi nedeniyle bu yüceliğe ulaşmıştı."(!) Karısını, çocuğunu peşkeş çekmek hangi aklın, dinin, vicdanın kabul edebileceği bir şeyse!
Sayfa 192 - Kırmızı Kedi YayınlarıKitabı okudu
Şems'in Sultan Veled'e anlattığına göre çocukluk günlerinde Tanrỉyı, melekleri, yerlerde ve göklerde bir çok olaylanı görür, herkesi de kendisi gibi sanırmış. Ama sonradan anlamıştır ki bunları başkaları göremiyor. Şeyh Ebûbekir de bunları herkese söylemesini yasaklarmış.
Reklam
Aşk yolunda zahmet, definedir; çünkü âşk, ölüyü bile diriltir. •Sultan Veled
" Olgun, üstün ressam, o kişidir ki iyinin resmini de yapabilir, kötünün resmini de." ~Sultan Veled
Nerdesin sevketlim, Sultan Hamid Han? Feryâdım varır mı bârigâhina? Ölüm uykusundan bir lâhza uyan, Şu nankör milletin bak günâhına. Tahkîre yeltenen tâc ü tahtını Denedi bu millet kara bahtını Sınadı sillenin nerm ve sathını
Sultan Veled
"Ansızın Şems-i Tebrizi hazretleri gelip babam (Mevlânâ) ile görüştü. Babamın gölgesi, onun nurunda yok oldu. Onlar birbirlerine öyle muhabbet gösterdiler ki, etraflarında kendilerinden başkasını görmüyorlardı."
Reklam
خالقنی ایسته ین نامراد اولمش دگل خلقه گوگل باغلایان صوکره پشیمان اولور سلطان ولد Hâlıkını isteyen nâmurâd olmuş değil Halka gönül bağlayan sonra peşîmân olur -Sultan Veled- Halık'ı ( Allah cc ) isteyip de muradına ermemiş kimse yoktur; halka gönül bağlayansa eninde sonunda pişman olur.
Sözün Özü
Sözün Özü
Tanrı birine yol göstermedi mi o adama mantıkla hiçbir kapı açılmaz.
“Kendi aslından uzak kalan kimse, tekrar kavuşacağı günü arar durur.”
Bâtın u zâhir heme ışkest ışk Evvel u âhir heme ışkest ışk “Açık, gizli ne varsa aşktır. Evvel, âhir ne varsa aşktır.”
Sayfa 178 - Şeyh Halis el-KadiriKitabı okudu
Mevlana’nın ölümünden sonra oğlu Sultan Veled, babasının öğretileri doğrultusunda Mevlevilik tarikatını kurmuş, kısa zamanda geniş bir coğrafi alana yayılan Mevlevilik başta Türkiye olmak üzere Balkanlar, Suriye, İran, Afganistan, Pakistan ve Hindistan gibi ülkelerde taraftar bulmuş ve bugüne dek varlığını sürdürmüştür.
Sayfa 17 - Kurtuba Kitap,
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.