Yıl 1600. Caravaggio'nun dünyasında neler oluyor? Portekizli tüccarlarla yedeklerinde misyonerler, Arap deniz­ lerinde egemenlik kurmuş Osmanlı'yla savaşıp Hindistan'ı talan hazırlığında. Kuzey Amerika'da Apaçiler baskınlarla kaçırdıkları İspanyolların atlarını silahla takasa başlamış. Batı Afrika'yı kana bulayan Kral İdris, İslam imparatorluğunu büyütmekte. İtalya ve Lehistan dışında Avrupa'dan Yahudiler yok olmakta. Amerika'dan tütünün moda olduğu İngiltere'de "Yoksul Yasası"yla tembelli­ ğe çözüm, işsizlerin kırbaçlanması . . . Vicdanımızın mağdurluk saplantısındaysa Afrika'da Benin uygarlığında bronz ve fildişi sanatının doruk yıllarında olduğundansa haberimiz yoktur. Caravaggio bunları bilemezdi. Bilse fark eder miydi? Ben dünyamdakileri biliyorum da ne yapıyorum? Yazmak kolay. Başkalarını yargılamak da. Yazdıklarım kendimden hesap sormanın vesilesi.
Sayfa 71 - Everest yayınları, 4. baskı. Nisan 2023Kitabı okuyor
".. sevenlerim diye tabir ettiğim kitle pek kalabalık sayılmazdı. Ama mevzubahis suçluluksa, sevene hacet yok, sevmeyenler de yeter. Öyle lodosçu, fırsatçı, öyle sinsi bir asalaktır ki o, yaptığınız ve yapmadığınız sahip olduğunuz ve olmadığınız her şeyi davetiye beller. Kapıyı kapasanız pencereden, pencereyi çivileseniz bacadan girer ve ayak bastığı yeri talan eder. Bana da öyle yaptı. Suçluluk illeti, işlediğim suçlardan çok daha fazla zorlaştırdı hayatımı. Suç saklansa da, suçluluk kalır. Yastığın üzerinde uykusuzluk lekesi, kalpte kimliği meçhul ağrı, kursakta bekleyen taş gibi kalır."
Reklam
Uçsuz bucaksız yabancı toprakları ele geçirip, talan ettikten sonra orada yaşayanları eğitmeyip, onların hayatını ve devletin düzenini iyileştirmedikten sonra ne fayda?
MEMLEKETİN ALTINI OYMAK İSTEYEN SATILMIŞLAR...
- "Kitabınızda okuduğuma göre, Abdülhamid’in en büyük hatasının Hareket Ordusu’na karşı koymaması olduğunu söylüyorsunuz. Peki Abdülhamid neden karşı koymadı? En büyük etken Abdülhamid’in mizacı mıydı?" - "Hareket Ordusu Yeşilköy’e kadar gelip konaklamış, İstanbul’a giremiyor, korkuyor. Çünkü Selimiye Kışlasında büyük bir askeri güç
Sayfa 39 - M. Taha İnci'nin Tarihçi Yazar Şükrü Altın'la "Sürgündeki Son Halife, Abdülmecid Efendi" isimli eseriyle alâkalı yapılan, "Bugün ders kitaplarında gerçek tarih yok!" Başlıklı MülâkatKitabı okudu
Celladıma Gülümserken
bunca kaybolmuş talan parayla ölçülür mü ya?
Sayfa 10 - İmge YayınlarıKitabı okudu
Onlarca dilde konuşabilen ama konuşmayan bir ülke burası. Bütün o dillerin rengini taşıyan ve pek renk vermeyen… Ama, "Ne mozaiği ulan!" diyen adamlara da tapabilen bir ülke burası; gözü dönüp mozaiğin taşlarını kırabilen. Sırf kutsal dokunulmaz, sorgulanamaz ve hakkında dava açılamaz olduğu için bazı konular, kaç kişi öldü, kaç kişinin ömrü talan edildi acaba bu ülkede? Böyle bir envanter çıkarılabilseydi keşke. Neleri yitirdiğimizin listesi… Mümkün değil, değil mi? Çünkü biz çok küçükken başlıyor aslında "Mühürlü Dudaklar Sistemi"! Biz çok küçükken koyuluyor içimize korkunun karanlık kilidi. Bu ülkede yaşamak, yaşamaya devam edebilmek için dokunulmaması gerçekten kutsallaştırmış şeylerin listesi…
Sayfa 10 - Everest YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.